Ειδήσεις

Γ. Τσιτσιμπής: Στο όνομα της ουδετερότητας κινδυνεύουν και τα Χριστούγεννα


Αντιγράφουμε από την kathimerini.gr,στις 1-12-2021: [«Σε στροφή 180 μοιρών υποχρεώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακάλεσε εσωτερικό έγγραφο με οδηγίες για τη δέουσα εσωτερική επικοινωνία των στελεχών της, καθώς κατηγορήθηκε ότι προσπαθεί να… ακυρώσει τα Χριστούγεννα και ότι εξαπολύει επίθεση κατά της «κοινής λογικής».

Πρόκειται για έναν οδηγό 30 σελίδων με σκοπό τη χρήση πιο ουδέτερης γλώσσας εντός της Κομισιόν σε ό,τι αφορά το φύλο, η οποία να είναι πιο φιλική στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, και η οποία παρουσιάστηκε από την Επίτροπο για την Ισότητα, Χελένα Ντάλι, στα τέλη Οκτωβρίου.Το εσωτερικό έγγραφο περιήλθε στην κατοχή της ιταλικής ταμπλόιντ “il Giornale”, κάτι που πυροδότησε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από ανώτατο αξιωματούχο του Βατικανού, ακροδεξιούς πολιτικούς και πρώην Επίτροπο της Ε.Ε..Ως αποτέλεσμα, η κ. Ντάλι αναγκάστηκε να κάνει πίσω, αναφέρει το Politico. «Υπήρξαν ανησυχίες σε ό,τι αφορά ορισμένα παραδείγματα που αναφέρονταν στις κατευθυντήριες γραμμές για την χωρίς αποκλεισμούς επικοινωνία, η οποία όπως συνηθίζεται σε τέτοιες οδηγίες, είναι μια εργασία σε εξέλιξη», ανέφερε στο Twitter η Μαλτέζα Επίτροπος. «Εξετάζουμε αυτές τις ανησυχίες με σκοπό να τις λάβουμε υπόψη μας στην αναθεωρημένη εκδοχή των οδηγιών».

Το επίμαχο έγγραφο

Το έγγραφο είναι μέρος ενός σχεδίου που υποστήριξε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη θέσπιση μιας «Ένωσης της Ισότητας». Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «όλοι εισπράττουν εκτίμηση και αναγνώριση σε όλες τις εργασίες μας ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή εθνικότητας, θρησκείας ή πίστης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού», το έγγραφο περιείχε μερικές οδηγίες όπως:

Οι αξιωματούχοι «να μην απευθύνονται ποτέ σε ένα ακροατήριο ως “κυρίες και κύριοι” αλλά να χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως “Αγαπητοί συνάδελφοι”.Το προσωπικό της Κομισιόν να απέχει από τη χρήση όρων όπως «Κύριος ή Κυρία, εκτός και αν κάτι τέτοιο αποτελεί σαφή επιθυμία του ατόμου προς το οποίο απευθύνονται». Αντ’ αυτού να χρησιμοποιούν τον γενικό όρο “Ms universally”.

Ωστόσο, το πιο «αμφιλεγόμενο» σημείο ήταν εκείνο που συνεβούλευε: «Να μην θεωρείτε [δεδομένο] ότι όλοι είναι Χριστιανοί».Δεν ισχύουν για όλους οι χριστιανικές γιορτές, ούτε όλοι οι Χριστιανοί τις γιορτάζουν τις ίδιες ημερομηνίες», αναφερόταν στο έγγραφο που συμβούλευε επίσης το προσωπικό της Κομισιόν να αποφεύγει εκφράσεις όπως «Τα Χριστούγεννα μπορούν να προκαλέσουν πολύ στρες» αλλά αντ’ αυτού να προτιμούν το «Οι γιορτές μπορούν να προκαλέσουν πολύ στρες».Το έγγραφο πρότεινε επίσης να μην χρησιμοποιείται η έκφραση «χριστιανικά ονόματα», και τη θέση της να πάρουν οι λέξεις «μικρό όνομα» ή «πρώτο όνομα», καθώς και να μην χρησιμοποιούνται ονόματα που «προέρχονται από μία θρησκεία». Για παράδειγμα, συμβουλεύει να πει κάποιος «Μαλίκα και Χούλιο» αντί για «Μαρία και Τζον», για να αναφερθεί σε ένα «ξένο ζευγάρι».…]

Πριν δυο χρόνια τέτοιες μέρες, δημοσιεύαμε κάποιες σκέψεις με τον τίτλο «Καλά Χριστούγεννα, μια ευχή αντίστασης». Αφορμή μας ήταν ένας προβληματισμός που ξεκινούσε από την τάση της δυτικότροπης κοινωνίας μας για έναν στολισμό της πόλης (κυρίως της Αθήνας) γιορταστικό και πολύχρωμο, όχι όμως χριστουγεννιάτικο, καθώς και την όλο και περισσότερο επικρατούσα ευχή «καλές γιορτές» σε αντικατάσταση του παραδοσιακού «καλά Χριστούγεννα».

Δεν φανταζόμασταν πως αυτή η κοινωνική «προοδευτική» τάση, θα γινότανε, μετά από δύο χρόνια, εσωτερική οδηγία της Κομισιόν (έστω και ανακληθείσα για την ώρα)  και απευχόμαστε, μετά από δύο χρόνια, να δούμε να επιβάλλονται οδηγίες καθολικής και γενικευμένης χρήσης, στο όνομα της ισότητας και προστασίας της προσωπικότητάς μας. Άλλωστε τέτοιες επιβολές τις ζούμε στις μέρες μας για το καλό της υγείας μας.

Νεοταξήτες, νεοφιλελεύθεροι, διανοούμενοι αριστεριστές, πάσης φύσεως δικαιωματιστές, βάλθηκαν να «εξορθολογήσουν» κάθε τι παραδοσιακό και χριστιανικό.

Ας παραμείνουμε προσεκτικοί στο τι υιοθετούμε ως προοδευτικό και ας επιμείνουμε αντιστεκόμενοι, έστω και στα λίγα που μπορούμε πλέον να ελέγξουμε.

Συνεπώς, καλά Χριστούγεννα!

 

Γράφει ο Γιώργος Ηλ. Τσιτσιμπής

Προηγούμενο άρθρο Προσφορά γεύματος στους νέους του Κέντρου Ορίζοντες
Επόμενο άρθρο Συνάντηση της Διοίκησης του ΣΘΕΒ με τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη