Ειδήσεις

Γεράσιμος, ένας φωτισμένος ιεράρχης στην Επανάσταση του 1821


Εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη και με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων η ιστορική μελέτη του Δημήτρη Τσιάμαλου Γεράσιμος Ένας φωτισμένος ιεράρχης στην Επανάσταση του 1821. Στο εν λόγω βιβλίο παρουσιάζεται η ζωή και η δράση του Μητροπολίτη Φαναρίου και Φερσάλων και Τοποτηρητή Σαλώνων Γεράσιμου με βάση τα δεκαεπτά έγγραφα και τις επιστολές που η ιστορική έρευνα έφερε στο φως. Παρατηρείται και αναλύεται η σκέψη και η δράση του Γεράσιμου από τον Ιούνιο του 1823 μέχρι τον Αύγουστο του 1827 μέσα στο πλαίσιο των πυκνών ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης του 1821 και φωτίζεται όσο είναι δυνατόν, η δραστική εμπλοκή του ποιμενάρχη Γεράσιμου με τα πρόσωπα και τα γεγονότα της εποχής.

Πρόκειται για μια εκκλησιαστική προσωπικότητα που ξεχωρίζει με το έργο της στα δύσκολα χρόνια του Αγώνα. Μια προσωπικότητα που δεν βρέθηκε απλώς μέσα στα γεγονότα της Επανάστασης του 1821, αλλά προσπάθησε να τα επηρεάσει προς το θετικό με τις αποφάσεις και τις πράξεις της.

Συγκεκριμένα ο Γεράσιμος διορίστηκε Τοποτηρητής Σαλώνων από το 1824 έως το 1827 και από το 1832 έως το 1833. Προσέφερε χρήματα για τις ανάγκες του Αγώνα και ενδιαφέρθηκε για την ίδρυση σχολείου στα Σάλωνα μεσούσης της Επανάστασης, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα λειτουργίας του. Ενίσχυσε οικονομικά τον τακτικό στρατό αλλά και τους πληγέντες πρόσφυγες του πολέμου που βρίσκονταν στο Άργος. Συνδέθηκε φιλικά με τους σπουδαιότερους πολιτικούς πρωταγωνιστές του Αγώνα (Γεώργιο Κουντουριώτη, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο) και κράτησε πυκνή επιστολική επικοινωνία μαζί τους όλα τα χρόνια που βρισκόταν στην επαναστατημένη Ελλάδα αλλά και από το Εξωτερικό, όπου βρέθηκε. Είχε γνωριμία και αλληλογραφία με σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής διασποράς στην Ευρώπη όπως τον Δημήτριο Ποστολάκα, ο οποίος διέμενε και δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στη Βιέννη, αλλά και με άλλα πρόσωπα στην επαναστατημένη Ελλάδα, όπως με τον Γεώργιο Σταύρου, τον Πανάγο Λογοθέτη, τον Κωνσταντίνο Γ. Δουζίνα και άλλους.

Για την προσφορά του στο έθνος και τον πατριωτισμό του τιμήθηκε από το Υπουργείο Θρησκείας, ύστερα από πρόταση του Βουλευτικού.

Την έκδοση του βιβλίου χαιρετίζει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος και προλογίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργου Κωτσού για την 25η Μαρτίου
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών τίμησε την Επέτειο της 25ης Μαρτίου