Ειδήσεις

Για τις εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας


Οι συμβασιούχες εργαζόμενες στην καθαριότητα του νοσοκομείου μας έχουν ενεργή σύμβαση μέχρι  στις 30/6/2023, με δυνατότητα παράτασης έως 30/09/2023. Μέχρι σήμερα όλες τις παρατάσεις που έχουν πάρει τις έχουν κατακτήσει ύστερα από αγώνα που έδωσαν, έχοντας δίπλα τους σωματεία, φορείς, όλη την τοπική κοινωνία της πόλης μας. Δεν ήταν μόνες! Όπως και τώρα που έρχονται ξανά  αντιμέτωπες με την απόλυση, διαλέγουν τον δρόμο του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά και τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς στέκονται στο πλευρό τους.

Στις 2 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διοικήτρια του νοσοκομείου μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα καθαριστριών του ΓΝΚ η οποία προσκάλεσε και το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων να παραβρεθεί. Την επόμενη μέρα, στις 3 Μαΐου, το ΔΣ του Συλλόγου των Εργαζομένων του ΓΝΚ συνεδρίασε και συζήτησε το θέμα που προέκυψε με τις εργαζόμενες στην καθαριότητα. Θέμα που ουσιαστικά αφορά τη ζωή και την επιβίωση 30 οικογενειών. Η πλειοψηφία του συλλόγου αντί να ασχοληθεί σοβαρά και να στηρίξει τις εργαζόμενες, είχαν άλλου είδους ανησυχίες..…«Ποιος έγραψε την ανακοίνωση, ποιοι είναι αυτοί που την υπογράφουν, αν η ανακοίνωση εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους ακόμη και γιατί δημοσίευσαν οι εργαζόμενες την ανακοίνωση χωρίς να ενημερωθεί πρώτα το Συμβούλιο»… Τυχαία οι ερωτήσεις αυτές είναι ακριβώς ίδιες με αυτές που έκανε μόλις δύο ώρες πριν ο προϊστάμενος επιστασίας;

Είναι φανερό ότι με υπεκφυγές και δόλιο τρόπο αρνήθηκαν να στηρίξουν τοαπλό αίτημα των καθαριστριών για κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου και παίζουν με τον πόνο τους! Έφτασαν στο σημείο να τις ρωτήσουν αν θέλουν την στήριξη του συλλόγου ή του ΚΚΕ. Ζήτησαν ουσιαστικά δήλωση πολιτικών φρονημάτων από τις καθαρίστριες… για να δουν εάν θα τις στηρίξουν. Ντράπηκε και η ντροπή!

Δεν έφτανε ο εμπαιγμός και ο εκφοβισμός από την πλειοψηφία του ΔΣ, ρόλο μπαμπούλα έπαιξε  και ο προϊστάμενος επιστασίας ο οποίος απειλούσε ότι θα στείλει τον εισαγγελέα γιατί οι εργαζόμενες έχουν φωνή διεκδίκησης. Βλέπουμε λοιπόν μια σχεδόν κοινή γραμμή αντιμετώπισης των εργαζομένων από την πλειοψηφία του Συλλόγου -ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ- με τον προϊστάμενο επιστασίας, ο οποίος με δύο έγγραφα, μετά από εντολή της διοίκησης του νοσοκομείου, ζητούσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για πρόσληψη από εργολάβο!

Τελικά, η απόφαση που πήρε το ΔΣ του Συλλόγου ήταν «πως δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση, εφόσον βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο» και«λόγω των διαβεβαιώσεων της διοικήτριας πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι είναι νόμιμο για να παραμείνουν όσο περισσότερο γίνεται» με αποτέλεσμα μόνο 2 από τα 9 μέλη του Δ.Σ. να παραβρίσκονται στην κινητοποίηση. Δεν σχολιάστηκε τίποτα από όσα έκανε ο εργολάβος μέσα σε Δημόσιο νοσοκομείο, που συγκεκριμένα απαγόρευσε σε όποιον δεν καταθέσει βιογραφικό να μπει στην αίθουσα! Δεν σχολιάστηκε τίποτα για τον τρόπο που ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες σε ιδιώτες και μάλιστα η ίδια η διοίκηση φρόντισε να διευκολυνθεί η είσοδος του εργολάβου.

Η πλειοψηφία των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ του Συλλόγου στηρίζει στα λόγια μόνο τα αιτήματα για παράταση της σύμβασης μέχρι 30/09, να μετατραπεί η σύμβαση των καθαριστριών σε αορίστου χρόνου και να διακοπεί η σύμβαση με τον εργολάβο. Προφανώς εκτός από ευχολόγια, στην πραγματικότητα πουλάνε κάθε αγωνιστική διάθεση που έχουν οι καθαρίστριες. Μήπως εννοούν πώς αυτά θα λυθούν με τις εκλογές;Να τους πληροφορήσουμε ότι τα χειρότερα έρχονται μετά τις εκλογές γιατί τα κόμματά τους έχουν ήδη ψηφίσει, υπογράψει και συμφωνήσει μαζί και εναλλάξ όλο το νομικό πλαίσιο για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος και την εμπορευματοποίηση της υγείας.

Τελικά ποιος είναι ο ρόλος της πλειοψηφίας των εκλεγμένων του συλλόγου; Να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα  των εργαζομένων και να βγαίνει μπροστά στους αγώνες για τη διεκδίκησή τους ή να διεκπεραιώνει τις αποφάσεις κάθε Διοίκησης σε βάρος των συναδέλφων;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, επικίνδυνοι «για την ασφάλεια των ασθενών και των υγειονομικών» είναι οι διοικήσεις,οι υπουργοί και διαχρονικά οι κυβερνήσεις που θεωρούν την υγεία του λαού κόστος που μπαίνει εμπόδιο στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και πεδίο για να κάνει χρυσοφόρες μπίζνες ο ιδιωτικός τομέας.

Η μόνη “διαβεβαίωση” ότι θα μείνουν οι καθαρίστριες στη δουλειά τους είναι ο δικός τους αγώνας, μαζί με τους συμμάχους τους, τους υπόλοιπους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων, τους αγρότες, τη νεολαία και όλο το λαό.

Στηρίζουμε τα ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ της Επιτροπής Αγώνα των Καθαριστριών, των συναδέλφων μας:

– να σταματήσει ο εμπαιγμός και η τρομοκράτηση των καθαριστριών από τη διοίκηση του νοσοκομείου και την εργολαβική εταιρεία που έχει ξεκινήσει πριν καν την υπογραφή της σύμβασης ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας

– άμεση παράτασης της σύμβασής τους μέχρι το Σεπτέμβριο, όπως δίνεται η δυνατότητα από το νόμο

– ακύρωση της διαδικασίας υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του ΔΣ του νοσοκομείου και της αναδόχου εταιρείας

– μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου και μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

 

Της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η ΕΛΜΕ Καρδίτσας για την Ελληνική PISA: Εργαλείο κατηγοριοποίησης σχολείων