Ειδήσεις

Για το έγκλημα στα Τέμπη και το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας


Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον βίαιο θάνατο δεκάδων, νέων στην πλειοψηφία τους, συνανθρώπων μας, στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και απευθύνουμε τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, αν και αυτά ή ένα οποιοδήποτε ψήφισμα δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο τους.

Η θέσης μας για το συγκεκριμένο ψήφισμα ήταν ότι δεν αγγίζει καθόλου τις αιτίες και τους υπευθύνους του εγκλήματος στα Τέμπη, ούτε τις απόψεις που εκφράσαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14/3/2023.

Θεωρούμε πως στις αιτίες είναι η λεγόμενη ‘’απελευθέρωση’’ και η παράδοση των συγκοινωνιών, όπως και άλλων τομέων, στο κεφάλαιο για να αποκομίζει κέρδη σε βάρος της ζωής μας, είτε με ‘’πρότυπα ασφαλείας’’, που σε κάθε περίπτωση το υπηρετούν, είτε χωρίς αυτά, είτε είναι στα χέρια του κεφαλαίου είτε στα χέρια ενός κράτους που υπηρετεί αυτό το σάπιο και βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Ενός κράτους που είναι πλούσιο, επιτελικό, δίκαιο και επιχειρησιακά ικανότατο στο να εξυπηρετεί φαστ-τρακ τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά τελείως ανίκανο και φτωχό για να προστατεύσει το λαό και να ικανοποιήσει ακόμα και τις βασικές ανάγκες επιβίωσής του!

Άλλωστε με ‘’ευρωπαϊκά πρότυπα’’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο στη διάρκεια του 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, 97 δε από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων.Όσο τα κοινωνικά αγαθά παραμένουν εμπόρευμα στα χέρια των παρασίτων της καπιταλιστικής οικονομίας θα συνεχίσουμε να μετράμε νεκρούς, όχι μόνο στα τρένα και στις μεταφορές αλλά σε όλους τους εργασιακούς χώρους!

Σε γενικές γραμμές στο ψήφισμα δεν εκφράζεται κάτι διαφορετικό από όσα είπε η κυβέρνηση και όλοι οι συνυπεύθυνοι για το έγκλημα, τωρινοί και πρώην – τις απόψεις τους αναμασά – αλλά  είναι και πολύ μακριά από την κοινή άποψη χιλιάδωναπεργών και διαδηλωτών στην Καρδίτσα και εκατομμυρίων σε όλη την Ελλάδα, με πρώτους τα νέα παιδιά, που βροντοφωνάζουν ότι ήταν έγκλημα για τα κέρδη των λίγων, απαιτώντας δικαίωση για τους νεκρούς!

Ξέρουμε όλοι πλέον ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τα συνδικαλιστικά τους όργανα είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει για τα εγκληματικά κενά στην ασφάλεια του δικτύου των σιδηροδρόμων και θεωρούμε ότι το όποιο “ανθρώπινο λάθος” δεν μπορεί να συγκαλύψει τις διαχρονικές ευθύνες για τα εγκληματικά κενά,καθώς και την ευθύνη της ιδιωτικής εταιρείας που από το 2017 εκμεταλλεύεται το δίκτυο των σιδηροδρόμων στη χώρα μας, με τεράστια μάλιστα χρηματοδότησή της από το κράτος.Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματίες μπορούν να μας παρακολουθούν ηλεκτρονικά, μπορούν να κατάσχουν τα σπίτια μας ηλεκτρονικά αλλά δεν μπορούν να δουν δυο τρένα στην ίδια γραμμή και να αποτρέψουν μια σύγκρουση.

Αυτές τις μέρες, μετά το έγκλημα των Τεμπών, πέφτουν βροχή οι καταγγελίες για επικίνδυνες ελλείψεις και παραλείψεις και σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, που μας βάζουν όλους σε ανησυχία για την ασφάλειά μας και των παιδιών μας.

Δεν ανεχόμαστε άλλο η ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς να θυσιάζεται για τα κέρδη των εταιρειών. Είναι λαϊκή απαίτηση να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση, για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων σε όλες τις μαζικές μεταφορές, σε όλους τους εργασιακούς χώρους, παντού!

Θεωρούμε και επιβεβλημένη και αυτονόητη την πλήρη διερεύνηση των αιτιών και την τιμωρία όλων των υπεύθυνων. Το τίμημα που έχουμε πληρώσει ο λαός και η νεολαία είναι βαρύ και επαναλαμβανόμενο και δεν μας επιτρέπει να ξεχάσουμε. Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των λίγων! Κανενός είδους συγκάλυψη! Αυτή είναι η απαίτηση των εκατομμυρίων λαού και νεολαίας που διαδηλώνουν οργισμένοι κάθε μέρα στους δρόμους όλης της χώρας.

Δεν έχουμε όμως αυταπάτες ότι οι επιτροπές της κυβέρνησης και η δικαιοσύνη τους ‘’θα φτάσουν το μαχαίρι στο κόκκαλο’’ και στους υπεύθυνους. Η σύνθεση των Επιτροπών μιλάει από μόνη της! Έχουμε ξαναζήσει τέτοιες επιτροπές. Έχουμε δει κατ’ επανάληψη τη δικαιοσύνη τους να αντιδρά άμεσα κατά των απεργιών, για παράδειγμα, αλλά σχεδόν ποτέ υπέρ των απεργών! Η προστασία του λαού και των παιδιών του είναι υπόθεση του ίδιου του λαού και πρέπει να την πάρει στα χέρια του. Όσο κάνουν κουμάντο οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό, ο λαός θα πληρώνει τα κέρδη τους και με τη ζωή του.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Καρδίτσας, Βασίλης Κρανιάς, Δημοτικός Σύμβουλος

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας