Ειδήσεις

Γιάννης Γεννάδιος: Εγγυόμαστε τη μετάβαση του Δήμου Καρδίτσας στην εποχή της γνώσης (ή αλλιώς για ποιο λόγο είμαι υποψήφιος)


Παρά τις πολλαπλές μεταρρυθμίσεις της αυτοδιοίκησης, η μετατροπή των ΟΤΑ σε οργανισμούς που παράγουν αυτοτελώς πολιτική φαίνεται να απομακρύνεται ως προοπτική. Οι περισσότεροι δήμοι της επικράτειας αδυνατούν να υιοθετήσουν μόνιμους μηχανισμούς αντιμετώπισης των προβλημάτων, καθώς η απόλυτη κυριαρχία των αιρετών έναντι των ανώτατων διοικητικών στελεχών συνθλίβει κάθε σοβαρή προσπάθεια. Πρόκειται για την «έλλειψη μνήμης» της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης. Η κατάσταση επιβαρύνεται από την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού, το οποίο επιλέγεται υπό καθεστώς ιδιόμορφων κριτηρίων.

Οι αναφορές της ελληνικής βιβλιογραφίας συμπυκνώνονται στην περίπτωση του Δήμου Καρδίτσας: Αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης φαινομένων διαφοράς, χαμηλό γνωστικό επίπεδο, έλλειψη επιστημονικών εργαλείων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, πελατειακές σχέσεις, κομματοκρατία και αναξιοκρατία, κυρίως στην επιλογή των ειδικών συνεργατών. Κατά την μέχρι σήμερα πορεία της διδακτορικής μου διατριβής αισθανόμουν «ευλογημένος» καθώς οι ανωτέρω παθογένειες δεν αποτελούσαν μια θεωρητική σύλληψη αλλά τις κυρίαρχες νόρμες της απερχόμενης διοίκησης.

Έρχεται όμως κάποτε η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να περάσουμε σε αλλαγή παραδείγματος. Κάποτε πρέπει να εφαρμοστούν τα νέα μοντέλα διοίκησης στο πεδίο. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουμε δράση.

Ο Δήμος Καρδίτσας δεν είναι σήμερα ευρωπαϊκός δήμος. Τυχαίνει απλώς να βρίσκεται γεωγραφικά στην Ευρώπη. Ενδεχομένως να μην είναι ούτε το 2028. Αυτό όμως που πρέπει να συμβεί είναι η υιοθέτηση καλών πρακτικών, ώστε μέχρι το 2033 να έχει μετατραπεί σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό δήμο. Σε έναν δήμο που θα αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα δημιουργώντας δομές και υπεραξία. Σε έναν  οργανωμένο δήμο.

Σε αυτή ακριβώς την εποχή επιθυμούμε να εισέλθουμε. Η αδιανόητα μεγάλη εκδήλωση της Τετάρτης, κατά την οποία εξαιτίας σοβαρών θεμάτων ασφάλειας και στατικότητας πολλοί συνδημότες δεν απέκτησαν πρόσβαση στον πέμπτο όροφο του ξενοδοχείου, επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας: Αποτελούμε τον αδιαμφισβήτητο φορέα αλλαγής για τον Δήμο Καρδίτσας.

Έναν φορέα που στοχεύει αποκλειστικά στην πρώτη θέση της ερχόμενης Κυριακής.

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η ώρα της κάλπης για 124.813 Καρδιτσιώτες