Ειδήσεις

Γιάννης Γεννάδιος: Η εγκατάλειψη του ορεινού όγκου της Αργιθέας


Η επέλαση της τελευταίας σφοδρής κακοκαιρίας ανέδειξε μια ακόμη φορά την εγκατάλειψη που βιώνουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής και Δυτικής Αργιθέας από τη διοίκηση της Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Δήμου Αγράφων κ. Καρδαμπίκη, ο δρόμος που συνδέει τα όρια του Νομού Ευρυτανίας (Κέδρα) με τα Βραγκιανά Καρδίτσας είναι  πλέον απροσπέλαστος. Το σχολικό όχημα που μετέφερε τους μαθητές από τα Βραγκιανά στο σχολείο τους στο Ραπτόπουλο δε μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις μαθητικές μεταφορές, εφόσον ο χωματόδρομος είναι απροσπέλαστος. Ο δήμαρχος επισημαίνει μάλιστα την αδιαφορία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να κατασκευάσει αυτό το μικρό κομμάτι δρόμου που ανήκει στη δικαιοδοσία της.

Σε όσους γνωρίζουμε το σκεπτικό της σημερινής διοίκησης, το γεγονός της συνειδητής εγκατάλειψης μιας περιοχής με λίγους κατοίκους – και επομένως λίγους ψηφοφόρους για να εισέλθουμε στην ουσία – δεν προκαλεί εντύπωση. Η «ανταποδοτικότητα» των έργων (σε ψήφους) αποτελεί το μοναδικό κριτήριο ιεράρχησης της κατανομής των κονδυλίων, κάτι που εξηγεί την έλλειψη των έργων υποδομής στην Π.Ε. Καρδίτσας. Τα έργα υποδομής δεν αποφέρουν φωτογραφίες, καθημερινή χρήση από χιλιάδες πολίτες, διαφήμιση και ψήφους, αλλά μένουν να προστατεύουν τις κοινωνίες, τις περισσότερες φορές σε ώρες ανάγκης. Με αυτή τη διοίκηση της Περιφέρειας δε φαίνεται να έχουν τύχη.

Όπως τύχη δε φαίνεται να έχει και το αίτημα των κατοίκων της ορεινής Αργιθέας για ασφαλτόστρωση του δρόμου Βραγκιανά – Ρόγκια – Όρια Νομού Ευρυτανίας καθώς και του δρόμου Αργυρίου – Γέφυρα Αυλακίου έως τα όρια με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Και δε χρειάζεται κανείς να επιχειρηματολογήσει για το αυτονόητο καθώς η ίδια η διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει εγκρίνει από το 2018 τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πρώτου δρόμου, αναγνωρίζοντας ότι «η ποιότητα ζωής των κατοίκων θα βελτιωθεί και η περιοχή θα αναπτυχθεί τουριστικά και κατ’ επέκταση οικονομικά». Αυτά όμως συνέβησαν προεκλογικά. Σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται σε κινήσεις ευαισθητοποίησης, απαιτώντας από την περιφερειακή αρχή την εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων.

Από την άλλη πλευρά, έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και αρκετούς μήνες η έναρξη της τμηματικής ασφαλτόστρωσης του οδικού τμήματος Νέου Αργυρίου – Όρια Νομού Ευρυτανίας – Γέφυρα Αυλακίου. Η περιοχή του συγκεκριμένου έργου βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Ασπροποτάμου του Δήμου Αγράφων και συνδέει την Τοπική Κοινότητα Νέου Αργυρίου με τον Νομό Καρδίτσας, έως τη Γέφυρα Αυλακίου.

Από την πλευρά μας ελπίζουμε ότι η αποφασιστικότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και το ισχυρό αίτημα των κατοίκων της περιοχής, το οποίο θα επαναφέρουμε και σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, να παροτρύνει – ή έστω να παρασύρει – τη διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε να αναλάβει τις αυτονόητες υποχρεώσεις της έναντι του πληττόμενου αλλά πολύτιμου ορεινού μας όγκου.

Υ.Γ.: Το κείμενο αυτό είχε συνταχθεί προτού την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. Εννοείται ότι θα εκφράσουμε τις θέσεις μας, τόσο ως παράταξη όσο και ως περιφερειακοί σύμβουλοι, πάντα στο πλευρό των ανθρώπων του αγροτικού μόχθου. Κρίθηκε όμως σκόπιμο να δημοσιευθεί καθώς οι ορεινοί όγκοι δοκιμάστηκαν μια ακόμη φορά και δικαιούνται παράλληλα την προσοχή μας.

 

Γράφει ο Γιάννης Γεννάδιος, Περιφερειακός Σύμβουλος

 

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα αγώνων ΕΣΠΕΚΕΛ
Επόμενο άρθρο Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας