Ειδήσεις

Γιώργος Μπουκουβάλας: Ρήξη με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων


Εδώ και 15 χρόνια βιώνουµε µε τροµερή ένταση της  συρρίκνωσης της δηµόσιας σφαίρας σε αγαθά, υπηρεσίες, υποδοµές και αρµοδιότητες, προς όφελος της εγχώριας και διεθνούς ολιγαρχίας.

Η αρχή δεν έγινε το 2010 µε το πρώτο Μνηµόνιο. Η αρχή έγινε το 1996 από την κυβέρνηση Σηµίτη µε το «σπάσιµο» των ενιαίων ∆ΕΚΟ (βλ. ∆ΕΗ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΥ∆ΑΠ κ.ά.) σε κοµµάτια υπό τη νοµική µορφή των ανωνύµων εταιρειών.

Τα µνηµόνια ήρθαν ως επιταχυντής αυτού του ξεπουλήµατος Το 2023, µε τον χειρότερο τρόπο, αποδείχθηκε από το έγκληµα των Τεµπών ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σηµαίνουν θυσία των κοινωνικων αναγκών και της ασφάλειας των υποδοµών για τα κέρδη των ιδιωτών.

Η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια λοιπόν, δεν είναι πια για τον κόσµο της εργασίας.

Αντί για δικαιώµατα για όλους, µετατρέπονται σε προνόµια για τους λίγους.

Ο απόλυτος στόχος των απανταχού ολιγαρχών είναι να βάλουν στο χέρι τα βασικά αγαθά, αυτά που δεν µπορούµε να µην καταναλώσουµε όπως η ενέργεια, το νερό, οι τηλεπικοινωνίες, οι µεταφορές, η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πρόνοια και να τα µετατρέψουν σε πεδίο συσσώρευσης κέρδους. Η ιδιωτικοποίηση αυτών των αγαθών οδηγεί νοµοτελειακά στη βίαιη υποβάθµιση των κοινωνικών αναγκών, στην κοινωνική στασιµότητα και την απόλυτη ένδεια µεγάλου τµήµατος του πληθυσµού αφού η πρόσβασή τους σε αυτά καθίσταται σχεδόν απαγορευτική.

Μπορούν τα πράγµατα να είναι αλλιώς;

Μπροστά στους συνθηκο λογηµένους στην ΤΡΟΙΚΑ και την Ολιγαρχία, το ΜέΡΑ25 – Συµµαχία για τη Ρήξη λέει ότι ΝΑΙ, όλα µπορούν να είναι αλλιώς και προτείνει:

– Ανάκτηση δηµοκρατικής κυριαρχίας και ιδιοκτησίας επί της δηµόσιας περιουσίας και ανάκτηση δηµόσιου ελέγχου σε κρίσιµες στρατηγικές υποδοµές µεταφορών.

-Ενιαία και δηµόσια ∆ΕΗ – Ενιαίος και δηµόσιος ΟΣΕ.

– Κατάργηση του Χρηµατιστηρίου Ενέργειας και της

Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας, Υδάτων και Αποβλήτων.

-Στήριξη, στελέχωση και επέκταση του ΕΣΥ και της ∆ηµόσιας Υγείας.

-Επαναφορά του δηµόσιου καθολικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης

-Στήριξη και ενίσχυση της δηµόσιας και δωρεάν παιδείας

 

Γράφει ο Γιώργος Μπουκουβάλας, υποψήφιος βουλευτής με το ΜΕΡΑ 25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΗΞΗ στην Καρδίτσα.

 

Προηγούμενο άρθρο Ένα διήμερο που δεν σταμάτησε να ψιλοβρέχει
Επόμενο άρθρο Έκκληση Γ. Σακελλαρίου προς κάθε αρμόδιο: Προστατέψτε τον κάμπο από τους κυνηγούς χαλκού