Ειδήσεις

Γιώργος Καπράνας: 11 χρόνια σκληρής λιτότητας και ακραίας φτώχειας


Δυστυχώς για δεύτερη χρονιά αποφασίστηκε να μην γίνει συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη ενόψει της Δ.Ε.Θ. Μια απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ που πάρθηκε αφού προηγήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη των οργανώσεων μελών της(Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες) για αυτό το θέμα, δηλαδή αν θα γίνει ή όχι συλλαλητήριο. Εκεί η συντριπτική πλειοψηφία των οργανώσεων λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, νοσούντων, νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, των δεκάδων θανάτων συμπολιτών μας και βάζοντας με αίσθημα ευθύνης πάνω απ όλα την υγεία των συνανθρώπων μας, εισηγήθηκαν να μην πραγματοποιηθεί Συλλαλητήριο και φέτος κάτι που έλαβε σοβαρά υπόψη της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τον αγώνα και υποστέλλουμε την σημαία, γιατί οι πολιτικές σκληρής λιτότητας που άρχισαν να επιβάλλονται εδώ και 11 χρόνια και έχουν οδηγήσει μεγάλα τμήματα του Ελληνικού πληθυσμού στην φτώχεια και την ανέχεια, όλες οι αντεργατικές πολιτικές που έχουν πετσοκόψει εργασιακά δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις συνεχίζουν να επιβάλλονται και να εντείνονται και με την σημερινή Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η ψήφιση αντεργατικών και άλλων νόμων εν μέσω πανδημίας που απορυθμίζουν πλήρως την αγορά εργασίας, η ψήφιση νόμων για την παιδεία και σε άλλους κρίσιμους τομείς, η ανικανότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία και την έκρηξη ανατιμήσεων και αυξήσεων στα καύσιμα, ενέργειας, είδη βασικής διατροφής, διευρύνουν περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες και σπρώχνουν προς την ακραία φτώχεια όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Φτάνει πια δεν αντέχουμε άλλο τις σκληρές δημοσιονομικές, πολιτικές λιτότητας που βιώνουμε εδώ και 11 χρόνια με το χειρότερο τρόπο στο πετσί μας.

Η θέση του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας είναι ξεκάθαρη.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

Εργασιακά δικαιώματα για όλους:

-Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.

-Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.

-Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων εργαζόμενων μέσω ψευδο-αυταπασχόλησης.

– Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις.

– Ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και με περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ.

-Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια.

-Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας και των (υπ)εργολάβων.

-Κατάργηση όλων των απορρυθμιστικών διατάξεων.

 Υγεία και ασφάλεια στην εργασία:

-Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής.

-Άμεση ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου και λήψη μέτρων για την αυστηρή τιμωρία των υπεύθυνων για την σεξουαλική και την ηθική παρενόχληση στην εργασία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των θυμάτων και των σωματείων τους στις Αρχές.

– Κανονισμό Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με υποχρεωτικό κεφάλαιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

– Άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και επαγγελματικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα:

-Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό.

-Ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.

– Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας:

– Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους/ ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.

– Κατάργηση των απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ν. 1876/1990 και άμεση επανεκκίνηση χωρίς εμπόδια στη διαδικασία επέκτασης των ΣΣΕ.

-Αποκατάσταση της πρόσβασης στη μονομερή Διαιτησία και καμία παρέμβαση στο ρόλο του Ο.ΜΕ.Δ. ως ανεξάρτητου φορέα δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Μεσολάβησης και Διαιτησίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Δημόσιο σύστημα υγείας:

-Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας – πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας.

– Άμεση αποκατάσταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας των κενών υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και γενικού πληθυσμού και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.

Κοινωνική πολιτική:

-Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική.

-Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών – έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά.

-Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας.

-Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων – πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας.

Κοινωνική ασφάλιση:

-Δημόσιο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με εγγυημένες συντάξεις και παροχές.

-Προστασία των συνταξιοδοτικών – κοινωνικοασφαλιστικών παροχών.

-Καμία πολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης.

– Απρόσκοπτη και ταχεία έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών, με άμεση χορήγηση προσωρινής σύνταξης, με αξιοποίηση και των εκατοντάδων νέων επιστημόνων που εργάστηκαν μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ.

-Βελτίωση του οργανωτικο-λειτουργικού επιπέδου του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ για την έγκαιρη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων-συνταξιούχων.

-Σύσταση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.

Καταπολέμηση της ανεργίας:

-Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και αξιοποίηση εγχώριου και αλλοδαπού εργατικού δυναμικού που βρίσκεται στη χώρα.

-Κρατική εγγύηση όλων των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

– Αυστηρές κυρώσεις και καμία πρόσβαση σε κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στους παραβάτες εργοδότες.

-Αποτροπή αποβιομηχάνισης, ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων εθνικού πλούτου και θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας.

 

Η εισήγηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας Γιώργου Καπράνα στη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Προηγούμενο άρθρο Επιστροφή στα θρανία με αυστηρά μέτρα προστασίας
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στη Θεσσαλία την Πέμπτη 9/9