Ειδήσεις

Γιώργος Καπράνας: Δυναμώνουμε τον αγώνα για να γίνουν οι ζωές μας προτεραιότητα


Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τον άθλιο μνημονιακό νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε για άλλη μια χρόνια την απαράδεκτη πολιτική της απόφαση να κρατήσει τον κατώτερο ονομαστικό μεικτό μισθό καθηλωμένο στα 830€, επιβάλλοντας με το έτσι θέλω στην πλειοψηφία των εργαζομένων να ζουν με 706€ καθαρά το μήνα.

Και αυτό όταν τα τελευταία χρόνια το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί. Με τεράστιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, στα έλαια και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα βρεφικά ήδη και στα ήδη προσωπικής υγιεινής, στα ενοίκια και στις δόσεις δανείων, στην ενέργεια και στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει καταρρεύσει. Με βάση στοιχεία της EUROSTAT οι Έλληνες έκλεισαν το 2022 με αγοραστική δύναμη 18 ,2% χαμηλότερη από το 2000.

Είναι πρόκληση να ισχυρίζεται ο κύριος Μητσοτάκης ότι «αυτά μπορεί να δώσει η κυβέρνηση» για να μη διαταραχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, όταν τα κέρδη προ φόρων των 500 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων, το 2022 στη χώρα μας, προσέγγισαν το ιστορικό ρεκόρ των 20 δις. Δίπλα στις δεκάδες νομοθετημένες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και στις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, οι καθηλωμένοι μισθοί παραμένουν ως κύριο στοιχείο αναπαραγωγής της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα ψέματα της κυβέρνησης καταρρέουν μπροστά στην ίδια την πραγματικότητα που ζούμε οι εργαζόμενοι. Οι μισθοί δε φτάνουν για να ζήσουμε οι ίδιοι και οι οικογένειές μας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δε θα αλλάξει τίποτα στη ζωή του 67% των εργαζομένων που ήδη αμείβονται με ονομαστικό μεικτό μισθό ίσο και πάνω από το νέο κατώτερο μισθό (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ). Αυτοί οι εργαζόμενοι δε θα δουν καμία αύξηση στο μισθό και σε κάποιο επίδομα τους.

Οι μισθοί μειώνονται. Ο μέσος πραγματικός μεικτός μισθός όλων των εργαζομένων ήταν τα 1.038,23€ το Φλεβάρη του 2023, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ο μέσος πραγματικός μεικτός μισθός όλων των εργαζομένων ήταν τα 1.417,84€, μειωμένος δηλαδή κατά 26,77% (στοιχεία ΕΦΚΑ).

Αυτό συμβαίνει:

Γιατί με τους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφίσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν σχεδόν καταργηθεί οι κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κρατά παγωμένες τις τριετίες για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, κλέβοντας τις τριετίες που δούλεψαν οι εργαζόμενοι την περίοδο 2012- 2023. Έτσι ένας εργαζόμενος που μπήκε στην παράγωγη το 2012, θα πάρει την πρώτη του τριετία το 2027. Και αντί η κυβέρνηση να του δώσει προσαύξηση σήμερα τα 249€ των τριών τριετιών που του κλέβει, που είναι δεδουλευμένα μιας δωδεκαετίας, του δίνει προσαύξηση 83€ ευρώ και αυτά το 2027!

Γιατί το 50% των προσλήψεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια είναι μερικής απασχόλησης ή με το καθεστώς άλλων μορφών ελαστικής απασχόλησης.

Γιατί με τον άθλιο νόμο της ΝΔ (Χατζηδάκη) οι εργαζόμενοι δουλεύουν έως και 10 ώρες την εβδομάδα απλήρωτες υπερωρίες.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το 33% των χαμηλόμισθων εργαζομένων να  αναγκάζονται να επιβιώνουν με μισθούς των 400€ και 500€. Έτσι 122.375 συνάδελφοί μας έκαναν και δεύτερη δουλειά το 2023 για να τα βγάλουν πέρα, όταν το 2013 ήταν 36.235 (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ), αύξηση δηλαδή 338%!

Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι πανηγυρίζουν με ψέματα την ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν μείνει στο έλεος της ακρίβειας και των καθημερινών ανατιμήσεων. Την ίδια στιγμή γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις δίκαιες διεκδικήσεις των συνδικάτων και των εργαζομένων. Όμως γελιούνται αν νομίζουν ότι τα συνδικάτα θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα.

Οι εργαζόμενοι με την οργάνωση και τον αγώνα δείχνουν τη δύναμη τους

Η ακρίβεια στο Θεό

 

Η ακρίβεια δυναμώνει και σαρώνει τους μισθούς, τις συντάξεις και το λαϊκό εισόδημα. Το εισόδημα δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικά είδη, σε τρόφιμα, ρεύμα, σε λογαριασμούς και έξοδα που τρέχουν. Από τη μία οι 500 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα εξασφάλισαν κέρδη 25,1 δισ. ευρώ, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Από την άλλη, οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται με το σταγονόμετρο ενώ την ίδια στιγμή από δεκάδες χώρους δουλειάς έρχονται καταγγελίες για μη αναγνώριση των τριετιών των εργαζομένων.

Αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει μείωση του πραγματικού μισθού (-8%) αν συγκρίνουμε το 1ο τρίμηνο του 2020 με το 2 τρίμηνο του 2023. Ενώ ταυτόχρονα το εισόδημα των εργαζομένων και του λαού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μειώθηκε πάνω από 22%, την περίοδο 2011 – 2019. Εδώ και πάνω από 15 χρόνια η μία μετά την άλλη κυβέρνηση ενισχύει το αντεργατικό οπλοστάσιο με νόμους ενάντια στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενισχύοντας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία, ανοίγοντας τους το δρόμο για μία σειρά επιπλέον περικοπές.

Με τον αποφασιστικό αγώνα μας θα επιβάλλουμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς για αξιοπρεπή ζωή!!!

Την ίδια στιγμή άνθρωποι του μόχθου χάνουν το βιός τους και τα σπίτια τους έχοντας να αντιμετωπίσουν το σύνολο των κατασταλτικών μηχανισμών. Γίνονται χιλιάδες πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών για λογαριασμό των Funds και των διάφορων αρπαχτικών.

Χιλιάδες αγρότες στη Καρδίτσα, στη Θεσσαλία, σ’ όλη τη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Γι’ αυτό αγωνίζονται: για το ψωμί και το δίκιο τους. Διεκδικώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, παλεύοντας ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής! Απέναντι στο παλικαρίσιο και δίκιο αγώνα τους η κυβέρνηση έστειλα τα ΜΑΤ! Ούτε η  καταστολή, ούτε οι προσπάθειες υπονόμευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων πτόησαν τους βιοπαλαιστές αγρότες. Ο αγώνας είναι κοινός, γιατί οι αγρότες πουλάνε τα προϊόντα τους από το χωράφι σε εξευτελιστικές τιμές και όλοι μας αγοράζουμε από το ράφι του σούπερ μάρκετ σε πολύ υψηλές τιμές. Έχουμε απέναντί μας τους εμπόρους, τους βιομήχανους, τους σουπερμαρκετάδες που καρπώνονται το κέρδος!

«Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

 

Διεκδικούμε μέτρα προστασίας για τις ζωές μας απέναντι στα κέρδη τους γιατί η πολιτική που τα πάντα τα μετράει σε κέρδη και ζημιές είναι εδώ. Για αυτό τον λόγο τον Σεπτέμβρη πνίγηκε και βούλιαξε ο νομός της Καρδίτσας για μια ακόμη φορά και πολλές περιοχές της Θεσσαλίας. Κι αυτό γιατί οτιδήποτε έχει να κάνει με την προστασία της ζωής μας και των οικογενειών μας δεν αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κόμματα που υπηρετούν διαχρονικά την ίδια πολιτική, αφού δεν αποφέρει κέρδος σε αυτούς που υπηρετούν, δηλαδή στα μονοπώλια, στους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, στην μεγαλοεργοδοσία.

 

Μας σακατεύουν, μας πνίγουν, μας αφήνουν ανυπεράσπιστους! Η πολιτική τους μετράει νεκρούς!

Έχουν περάσει 7 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και μέχρι σήμερα τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των Δήμων είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα. Ουσιαστικές απαντήσεις, μέτρα και χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν, γιατί αποβλέπουν και ελπίζουν στο να συνηθίσουμε αυτή την κατάσταση για να απογοητευτούμε και να παραιτηθούμε! Την ίδια στιγμή που καταγράφονται ασύλληπτα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, το 2023 είναι χρονιά ρεκόρ σε εργατικά δυστυχήματα, με τους νεκρούς να ξεπερνάνε τους 160.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός του νομού μας, δεν θα δεχτούμε να πληρώσουμε σε χρήμα και σε αίμα την εμπλοκή της χώρας στους Νατοϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς!!!

 

Την ίδια στιγμή που λείπουν κρίσιμες υποδομές και σημαντικό προσωπικό στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, στις υπηρεσίες για πρόληψη και την προστασία από φυσικές καταστροφές, που ο κόσμος πεινάει, η κυβέρνηση – όπως και οι προηγούμενες – επιλέγουν να δίνουν 7 δισ. το χρόνο σε Νατοϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές, ενώ έκλεισαν συμφωνία για αγορά των F-35 για 8,6 δισ. ευρώ. Εκτινάσσουν την εμπλοκή της χώρας μας στους Νατοϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς, μπλέκοντας τη χώρα μας άμεσα, σε δύο πολεμικές συγκρούσεις (Ουκρανία, Μέση Ανατολή). Το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο που εδράζεται στην 1η Στρατιά θα γίνεται η εποπτεία της επιχείρησης «Aspides» της ΕΕ στην Ερυθρά θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα θα αποσταλεί και φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή. Συζητάνε επιπλέον, την αναβάθμιση των Νατοϊκών υποδομών στην 110 Πτέρυγας Μάχης και την μετατροπή της σε «Σούδα 2». Την ίδια ώρα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται αμείωτα από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ με ορατό τον κίνδυνο γενικευμένης σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Ο λαός μας σήμερα πληρώνει σε χρήμα την εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ μεγαλώνει ο κίνδυνος να πληρώσουμε και σε αίμα!

 

17 Απρίλη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για τις ζωές μας!!!

 

Εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, παλεύουμε για τις ανάγκες μας για τις ζωές μας!!! Γιατί κανείς μας δεν μπορεί να ζει στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια!!! Γιατί δεν αποδεχόμαστε να ζούμε με μια λογική «πάμε κι όπου βγει»

Καλούμε τους φορείς και τον λαό της πόλης μας να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια. Στην ενότητα βρίσκεται η δύναμη μας.

Δίνουμε μαζική, αποφασιστική απάντηση σε όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε και διεκδικούμε :

Την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος.

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
  • Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 908€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
  • Οριζόντια αύξηση 10%στους μισθούς στο Δημόσιο.
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
  • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
  • Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και στους συνταξιούχους.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό. Κατάργηση των έμμεσων φόρων και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το αγροτικό κόστος παραγωγής.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
  • Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Για τις πλημμύρες

  • Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών σε όλους τους πληγέντες.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
  • Συνέχιση της αναστολής των εργαζομένων σε πληγέντες επιχειρήσεις μέχρι αυτές να λειτουργήσουν κανονικά.
  • Τώρα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης

 

Για το έγκλημα των Τεμπών

  • Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών. Να αποδοθούν ακέραιες όλες οι ευθύνες ποινικές και πολιτικές όσο ψηλά και να φτάνουν.
  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές και μαζικές μεταφορές

 

Για υγεία και παιδεία

  • Να μην εφαρμοστεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές για όλους!
  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε προσωπικό και στον απαιτούμενο ιατρικό τεχνολογικό εξοπλισμό στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας! Δωρεάν όλες οι ιατρικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και εμβόλια. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της Υγείας!
  • Ενιαίος φορέας Κέντρων πρόληψης, δημοσίου χαρακτήρα που θα εξασφαλίζει Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και στελέχωσής τους με επαρκές μόνιμο, πιστοποιημένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές.

 

 

Για την συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς & πολέμου

  • Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους πολεμικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Να μη σταλεί κανένα πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα.
  • Να φύγει το Ευρωστρατηγείο (Hellenic European Union Operations Headquarters EL EU OHQ) από την 1η Στρατιά. Να μην αξιοποιηθεί ως κέντρο επιχειρήσεων της επιχείρησης «ASPIDES» της ΕΕ, όπως και καμία άλλη υποδομή.
  • Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη και σ’ όλη τη χώρα.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ  ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΘΕΛΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ!

Η ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΗ

 

 

Σημεία από την εισήγηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας Γιώργου Καπράνα στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. αναφορικά με την απεργία της 17ης Απριλίου

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη επίβλεψης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τιμόθεου στον αρχαιολογικό χώρο Μαγούλα Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος
Επόμενο άρθρο Επί τάπητος ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο 2024