Ειδήσεις

Γιώργος Κωτσός: Να συγκροτήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της Καρδίτσας – Αποκλειστική συνέντευξη του βουλευτή στο Ηχόραμα 100,8


 Για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, μετά τις ζημιές που άφησαν στο πέρασμά τους οι καταστροφικές πλημμύρες, αλλά και για την Καρδίτσα του αύριο και το πώς ο ίδιος οραματίζεται το αναπτυξιακό της μέλλον μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. Γιώργος Κωτσός.

Ο κ. Κωτσός μίλησε, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, ενώ από τη συζήτηση δεν έλλειψαν και όλα τα επίκαιρα πολιτικά θέματα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κωτσού στο Ηχόραμα 100,8:

Ερώτηση: Ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας, και όχι μόνο, παραμένει σε τροχιά κινητοποιήσεων. Με ποιους τρόπους προσπαθεί η κυβέρνηση («κλείδωσε», στο μεταξύ, και η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αγρότες της Θεσσαλίας για τις 11 Μαρτίου) να στηρίξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023; Αλλά και τι μήνυμα θα θέλατε να τους απευθύνετε και εσείς προσωπικά;

Απάντηση: Καταρχάς να σημειώσουμε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού που για δεύτερη φορά, σε μικρό χρονικό διάστημα, συναντάται με τους αγρότες.

Μία πριν λίγο διάστημα με το σύνολο των αγροτών της χώρας και των εκπροσώπων τους και, όπως είπατε και εσείς, περίπου στις 11 Μαρτίου, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, θα υπάρξει και η συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας, δεδομένης της ιδιαιτερότητας που έχουμε στην περιοχή μας μετά την πολύ μεγάλη καταστροφή του Daniel.

Είναι αλήθεια ότι ειδικά για τη Θεσσαλία είχαμε τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πολύ μεγάλη, την πρωτοφανή πλημμύρα του Σεπτεμβρίου όπου καταστράφηκε ο παραγωγικός και οικονομικός ιστός της περιοχής μας.

Χιλιάδες στρέμματα, ένα εκατομμύριο περίπου στρέμματα στη Θεσσαλία, έχει πλημμυρίσει με αποτέλεσμα να καταστραφεί όχι μόνο η παραγωγή αλλά και το έγγειο κεφάλαιο, δηλαδή μηχανήματα, υλικοτεχνική υποδομή, αποθήκες, αποθηκευμένα προϊόντα.

Για να δούμε, λοιπόν, η κυβέρνησή μας, από την ώρα που δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα, επέδειξε ενδιαφέρον, ήταν κοντά στους αγρότες;

Η απάντηση θεωρώ πως είναι καταφατική.

Από την πρώτη στιγμή, κλιμάκια Υπουργών βρέθηκαν κοντά στην περιοχή μας. Κατέγραψαν τις ζημιές. Ήδη, έχει καταβληθεί η καταβολή της πρώτης αρωγής για το βαμβάκι 140 ευρώ το στρέμμα, για το καλαμπόκι 110, για τη ντομάτα 500 ευρώ το στρέμμα και, βέβαια, τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, μέχρι 15 Μαρτίου, εξ όσων έχω πληροφορηθεί, η καταγραφή των ζημιών στο έγγειο κεφάλαιο.

Δηλαδή, ό,τι έχει καταστραφεί από τις υποδομές που υπήρχαν στους αγρότες μας. Αντλιοστάσια, παρόχθια συστήματα, μηχανήματα, λάστιχα ποτίσματος ή ό,τιδήποτε άλλο.

Και, μάλιστα, σε αυτό το έγγειο κεφάλαιο, η αποζημίωση θα φθάσει στο 70% της καταγεγραμμένης ζημιάς.

Παράλληλα δε, για τους κτηνοτρόφους, μιας και εκεί υπήρξε άμεση αντιμετώπιση, έχει καταβληθεί ήδη η πρώτη αρωγή που φθάνει στα 140-150 ευρώ για τα βελτιωμένα μικρά ζώα και 600 ευρώ για τα μεγάλα ζώα, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται και αποζημίωση των μη ασφαλισμένων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Εννοώ για τους χοίρους, για τα πουλερικά ή ό,τιδήποτε άλλο είχαν οι αγρότες που δεν περιλαμβανόταν ή εάν θέλετε δεν ήταν υποχρεωτικό στα συμβόλαια ασφάλισης με τον ΕΛΓΑ.

Εν τω μεταξύ, θα υπάρξει και η αποζημίωση στο 100% ή μάλλον επιδότηση, για να το πω καλύτερα, στο 100% για την κατασκευή σύγχρονων νέων σταβλικών εγκαταστάσεων μέσα από το Μέτρο 5.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε τις σταβλικές εγκαταστάσεις και να αντικατασταθούν οι ήδη κατεστραμμένες από την πλημμύρα του Daniel.

Τώρα, όσον αφορά συνολικά για τους αγρότες μας, ήδη, οι πρώτες δύο ανακοινώσεις που έχουν γίνει, μιας μείωσης, δηλαδή, στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40%, από τα 16 λεπτά την Κιλοβατώρα στα 9 λεπτά την Κιλοβατώρα, όπως επίσης και η ανακοίνωση για προκαταβολή του 50% επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το πετρέλαιο τώρα μέσα στον Μάρτιο, είναι μέτρα τα οποία καταδεικνύουν αν μη τι άλλο και το ενδιαφέρον αλλά και τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στους αγρότες μας.

Είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας μας είναι δομικά και πάρα πολλά.

Γι ΄ αυτό είμαστε εδώ, για να είμαστε διαρκώς στο πλευρό τους, να είμαστε δίπλα τους για να τους στηρίζουμε διότι αναγνωρίζουμε ότι πρώτον ο πρωτογενής τομέας είναι ένας δομικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας αλλά και κάνοντας την παραδοχή ότι χωρίς αγρότες, χωρίς κτηνοτρόφους δεν μπορεί να υπάρχει η ύπαιθρος Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρχει περιφέρεια και χωρίς περιφέρεια δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα επί της ουσίας.

Ερώτηση: Το πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο Daniel προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην Καρδίτσα και σε πολλές ακόμη περιοχές της Θεσσαλίας και δεν άφησε ανεπηρέαστο κανένα τομέα. Πως θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας; Μιλήστε μας για τις δικές σας ενέργειες και παρεμβάσεις ώστε να δοθούν λύσεις σε διάφορα καίρια ζητήματα.

Απάντηση: Σε δύο επίπεδα δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Το ένα είναι να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πλέον αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας, γι ΄ αυτό και υπάρχει και η συνδρομή μιας εξειδικευμένης Ολλανδικής εταιρείας, ούτως ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τόσο μεγάλες δυσάρεστες επιπτώσεις.

Διότι, βλέπετε, ότι το κλίμα έχει μπει όχι σε φάση κρίσης, δεν μιλάμε για κλιματική κρίση αλλά πάμε ουσιαστικά σε κλιματική κατάρρευση.

Τα φαινόμενα αυτά γίνονται όλο και πιο συχνά. Πρώτα είχε γίνει το φαινόμενο του Ιανού όπου οι επιστήμονες μας έλεγαν ότι είναι ένα φαινόμενο που απαντάται στα 200-300 χρόνια και δεν πέρασαν τρία χρόνια και μας ήρθε ο Daniel.

Ένα πολύ πιο σφοδρό, ένα πολύ πιο ισχυρό, ένα πολύ πιο καταστροφικό φαινόμενο που πραγματικά διέλυσε το σύνολο του παραγωγικού και οικονομικού ιστού της Θεσσαλίας.

Σε δεύτερη φάση, εκείνο που εξετάζουμε είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, ολοκληρωμένη προσέγγιση, ολιστική προσέγγιση ανάπτυξης της Θεσσαλίας βασιζόμενη κυρίως στον πρωτογενή τομέα,  μιας και η Θεσσαλία είναι ο τροφοδότης ολόκληρης της Ελλάδας σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Πάνω από 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ ότι θα δρομολογήσουμε τις εξελίξεις ώστε η Θεσσαλία του αύριο να είναι καλύτερη από το χθες.

Ερώτηση: Πάμε τώρα στο υπ ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα που ταλανίζει αυτή τη στιγμή την κοινωνία και το κάθε νοικοκυριό, δηλαδή την ακρίβεια. Επαρκούν τα μέτρα που κατά καιρούς ανακοινώνει η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει το πρόβλημα και να στηρίξει τους καταναλωτές;

Απάντηση: Είναι αλήθεια ότι η ακρίβεια είναι ένα από τα σημαντικότερα, για να μην πω το σημαντικότερο, πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, του ελληνικού νοικοκυριού.

Και εδώ, επί της ουσίας, δουλεύουμε πάλι σε τρία επίπεδα. Το ένα είναι να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας για να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη καταναλωτική δυνατότητα και όλο αυτό έχει συμβεί με την αύξηση των μισθών, του κατώτατου μισθού, με την αύξηση των συντάξεων αλλά, κυρίως, και πάνω από όλα, με την καταπολέμηση της ανεργίας που είναι μια μεγάλη γάγγραινα κυρίως για τη νέα γενιά.

Θυμίζω ότι όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας η ανεργία κυμαίνονταν στο 17%, σήμερα είναι κάτω από το 10%, άρα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο άλλος πυλώνας αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι ο έλεγχος της αισχροκέρδειας γιατί πραγματικά υπάρχει ένας πληθωρισμός ακρίβειας και πληθωρισμός, αν θέλετε, απληστίας από κάποιους προμηθευτές ή μεγάλες εταιρείες και οι συνεχείς έλεγχοι και τα πολύ μεγάλα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, στοχεύουν προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της αισχροκέρδειας.

Και, βέβαια, η οριοθέτηση ανώτατου πλαφόν κέρδους σε προϊόντα, όπως είναι το βρεφικό γάλα, προκειμένου πραγματικά να δώσουμε τη δυνατότητα στο καταναλωτικό κοινό να μπορεί να ασκεί τις ανάγκες του χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψει τόσα πολλά χρήματα που ούτως η άλλως ξόδευαν μέχρι σήμερα.

Ερώτηση: Ένα άλλο μεγάλο θέμα της επικαιρότητας είναι αυτό του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στο γάμο, προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποια είναι η άποψή σας επ ΄ αυτού;

Απάντηση: Είναι αυτό που είπατε. Στη γενικότερη αρχή ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες, δόθηκε αυτή η δυνατότητα, μέσα από το σύμφωνο πολιτικού γάμου και για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια στο πλαίσιο της ισονομίας και του κράτους δικαίου που πρέπει να διέπει μια σύγχρονη κοινωνία.

Ερώτηση: Την ίδια στιγμή, το σχέδιο νόμου  για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα έχει πυροδοτήσει αρκετές αντιδράσεις. Ποια είναι η θέση σας επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου;

Απάντηση: Είμαι οπαδός της άποψης που θέλει και την τριτοβάθμια εκπαίδευση να μπαίνει στη διαδικασία ίδρυσης και ύπαρξης ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Νομίζω ότι ως χώρα αργήσαμε πάρα πολύ, κυρίως γιατί μέχρι πρότινος κυριάρχησαν οι ιδεοληπτικές και εμμονικές απόψεις οι οποίες κράτησαν τη χώρα μας πάρα πολύ πίσω στο συγκεκριμένο θέμα.

Αρκεί να σας πω ότι πάνω από 45.000 ελληνόπουλα, αυτή τη στιγμή, σπουδάζουν στο εξωτερικό και ξοδεύουμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ προκειμένου να υποστηρίξουμε τις σπουδές αυτών παιδιών αιμορραγώντας η ελληνική οικονομία αλλά και στηρίζοντας άλλες οικονομίες.

Δείτε τι συμβαίνει στην Κύπρο, δείτε τι συμβαίνει στη γειτονική μας Βουλγαρία, σε πρώην κομμουνιστικές χώρες που δεν είχαν καμία σχέση με την ιδιωτική πρωτοβουλία, που βασίζουν πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής τους ανάπτυξης και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Θεωρώ ότι ήρθε πλέον ο καιρός και στην Ελλάδα, την Ελλάδα του πολιτισμού, του πνεύματος, των Γραμμάτων, της Τέχνης, να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά που δεν περνάνε μέσω των Πανελληνίων στα Κρατικά Πανεπιστήμια, στις Σχολές που θέλουν, και που, κατά κανόνα, ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να ικανοποιήσουν αυτή τους τη θέληση και αυτή την ανάγκη, να μπορεί να συμβεί στη χώρα μας.

Και όχι μόνο για τα ελληνόπουλα αλλά και προσελκύοντας, μέσα από το brain name που έχει η Ελλάδα, ως χώρα του πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της εκπαίδευσης και της Τέχνης, που έλεγα λίγο πιο πριν, να προσελκύσουμε και φοιτητές από άλλες χώρες, είτε από τη γειτονική μας περιοχή αλλά και συνολικά από τον κόσμο που θα ήθελαν να έρθουν να γνωρίσουν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, να γνωρίσουν την Ελλάδα, να γνωρίσουν τη χώρα μας.

Θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν έχουν να φοβηθούν σε τίποτα τα πολύ αξιόλογα κρατικά μας Πανεπιστήμια στα οποία ούτως η άλλως η κυβέρνησή μας δείχνει και μέριμνα και σπουδή αλλά και μεγάλη προσπάθεια να τα βελτιώσει και να τα αναβαθμίσει.

Ερώτηση: Γυρίζουμε σελίδα και πάμε στα της οικονομίας, όπου η Ελλάδα (μετά τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων) βγαίνει στις αγορές, εντάσσεται στην επενδυτική βαθμίδα και γενικότερα ανακτά τη δυναμική της, και στα εργασιακά, όπου βλέπουμε για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και επαναφορά των τριετών. Είναι οι δύο πυλώνες σταθερότητας που θα ισχυροποιήσουν τη χώρα μας και θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο, με ίσες ευκαιρίες για όλους και, βεβαίως, και για τους νέους μας; Πως βλέπετε όλα όσα έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα στους δύο αυτούς καίριους τομείς της οικονομίας και της εργασίας;

Απάντηση: Έχετε απόλυτο δίκαιο. Πραγματικά, τα τέσσερα-πέντε τελευταία χρόνια έχει εμπεδωθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης και των διεθνών αλλά και της εσωτερικής αγοράς στην ελληνική οικονομία. Παρουσιάζει έντονα σημάδια ανάκαμψης με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, με μείωση της ανεργίας επίσης σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από ότι αναμέναμε.

Βασικοί στόχοι είναι η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση επενδύσεων.  Ήδη, η χώρα μας είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά θα κεφαλαιοποιηθούν συνολικά για την κοινωνία μας προς όφελος των συμπολιτών μας και, όπως ανέφερα και πιο πριν, κυρίαρχος στόχος είναι να καταπολεμήσουμε την ανεργία μέσα από την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και αυτό έχει συμβεί ούτως η άλλων μέχρι στιγμής, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cosco έχουν επενδύσει στη χώρα μας και συνεχίζουν να έρχονται επενδύσεις διευρύνοντας και το φάσμα των πυλώνων ανάπτυξης της Ελλάδας όπου ο τουρισμός έχει ήδη προσφέρει πάρα πολλά, η ναυτιλία επίσης.

Οι νέες τεχνολογίες είναι ένας ελκυστικός πυλώνας.

Αλλά και ο πρωτογενής τομέας που δεν θα πρέπει να μείνει μόνο στο επίπεδο της παραγωγής αλλά να προχωρήσουμε και στο επίπεδο της μεταποίησης, της τυποποίησης και της εξαγωγής πλέον ελληνικών προϊόντων δημιουργώντας έτσι θέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.

Ερώτηση: Κλείνοντας, και με δεδομένη και τη μακρά αυτοδιοικητική σας εμπειρία και προσφορά στον τόπο, τι οραματίζεστε για την Καρδίτσα και το αναπτυξιακό της μέλλον;

Απάντηση: Καταρχάς, να αναγνωρίσουμε ότι η Καρδίτσα έχει μείνει πάρα πολύ πίσω και αναπτυξιακά και οικονομικά.

Άρα, θα πρέπει να δούμε ένα μοντέλο που θα τη βγάλει από το τέλμα και θα την οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ανάκαμψη και αναπτυξιακή προοπτική.

Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να βασιστούμε στο ίδιο μοντέλο που εφάρμοσα και στο Μουζάκι, όσο ήμουν δήμαρχος, όπου ένας πληθυσμός 10.000 περίπου κατοίκων είχε προσελκύσει επενδύσεις και δημιουργήθηκαν επενδύσεις, τη δεκαετία 2000-2010, περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ σε πάρα πολλούς τομείς όπως είναι ο τομέας του κρέατος, του γάλατος, του ξύλου, του τουρισμού, της αξιοποίησης του πρωτογενούς τομέα.

Τώρα, για να έρθουμε στην Καρδίτσα αυτή καθαυτή και στο Νομό Καρδίτσας, είναι αλήθεια ότι ο Νομός μας είναι κυρίαρχα αγροτικός.

Το κυρίαρχο εισόδημα ή αν θέλετε η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της περιοχής μας είναι ο πρωτογενής τομέας που, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, παραμένει εγκλωβισμένος, κυρίως στη μονοκαλλιέργεια του βαμβακιού και μόνο στην καλλιέργεια του βαμβακιού και στην παραγωγή βαμβακιού ή αν θέλετε το επίπεδο αξιοποίησης αυτού του εξαιρετικού προϊόντος να φθάνει μόνο στο επίπεδο του εκκοκκισμού.

Και, στη συνέχεια, κάνουμε εξαγωγή εκκοκκισμένου βαμβακιού χωρίς να παίρνουμε την προστιθέμενη αξία από αυτό το προϊόν μέσα από την τυποποίηση και την μεταποίηση  στην περιοχή μας.

Και αναφέρομαι σε δημιουργία βιομηχανιών κλωστοϋφαντουργίας για να αξιοποιηθεί το βαμβάκι στο μέγιστο βαθμό και γιατί όχι και βιομηχανίας που θα έχει να κάνει με την παραγωγή υφασμάτων και ρούχων στην περιοχή μας.

Ένα άλλο κομμάτι έχει να κάνει με την περαιτέρω ανάπτυξη της κτηνοτροφίας όπου πραγματικά ως χώρα και ως Νομός είμαστε ελλειμματικοί και στο κρέας και στο γάλα.

Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αρκεί να πείσουμε και τους νέους μας ανθρώπους ότι υπάρχει και διέξοδος και σωστή, αν θέλετε, αξιοποίηση του συγκεκριμένου τομέα και τη δημιουργία πλούτου.

Βεβαίως, και εκεί, όχι μόνο παράγοντας γάλα και κρέας, αλλά και εντατικοποιώντας αυτά τα προϊόντα στο επίπεδο του τυριού, του γιαουρτιού, μέσα από προϊόντα ονομασίας προέλευσης και ανοίγοντας πολύ μεγάλες αγορές.

Σίγουρα θα πρέπει να δούμε στον πρωτογενή τομέα και την αναδιάρθρωση και τη στροφή σε πιο δυναμικές καλλιέργειες, σε πιο αποδοτικές καλλιέργειες η οποία, όμως, στροφή θα πρέπει να γίνει μέσα από συγκεκριμένη πιλοτική μελέτη γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος όπου πολλές φορές ωθήσαμε τους αγρότες μας στο να παράξουν προϊόντα χωρίς να έχουμε διασφαλίσει τα δίκτυα διανομής και τα δίκτυα διάθεσης αυτών των προϊόντων, με αποτέλεσμα να απογοητευτούν και να επιστρέψουν πάλι σε παραδοσιακές καλλιέργειες.

Επίσης, θεωρώ ότι ο Νομός μας προσφέρεται για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη η οποία, αυτή τη στιγμή, εστιάζεται κυρίως στη λίμνη Πλαστήρα. Και το Μουζάκι ακολουθεί προς αυτή την κατεύθυνση αλλά υπάρχουν και άλλες περιοχές όπως είναι η ορεινή Αργιθέα που είναι ένα σταθερό μα και γνήσιο απόθεμα γης που πρέπει και αυτό να το αναδείξουμε και να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο.

Ή και στον ιαματικό τουρισμό, με δεδομένο ότι τα πάλαι ποτέ αναπτυγμένα Λουτρά Σμοκόβου πλέον έχουν περάσει σε μια περίοδο υποανάπτυξης και υπολειτουργίας.

Και δεν είναι μόνο τα Λουτρά Σμοκόβου, είναι και η Δρανίτσα-Καϊτσα αλλά και Βαθύλακκος, Αηδονοχώρι. Υπάρχουν ιαματικές πηγές που μπορούν αν αναπτυχθούν και να αναδειχθούν.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επίσης, είναι μια προοπτική. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα φωτοβολταϊκά δεδομένου ότι υπάρχει και ο κανόνας της κάλυψης της γης παραγωγικότητας με 1% κάλυψη από φωτοβολταϊκά αλλά και, κυρίως, την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών μέσα από φράγματα που επιβάλλεται και πρέπει να γίνουν με πολλαπλή σκοπιμότητα και πολλαπλή χρησιμότητα όπως είναι το φράγμα Μουζακίου, το φράγμα στον Καλέτζη ποταμό, το φράγμα Καράμπαλη, το φράγμα στον Ενιπέα που θα λειτουργήσουν και αντιπλημμυρικά θωρακίζοντας τις κατάντι περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα, θα συγκρατήσουν ποσότητες νερού όταν έχουμε πλεόνασμα για να έχουμε αρδευτικό νερό γιατί το καλοκαίρι, βλέπετε, στη Θεσσαλία να έχουμε τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας. Το χειμώνα να πνιγόμαστε από το νερό, το καλοκαίρι να διψάμε.

Και, παράλληλα, θα μπορούσε αυτό το νερό, μέσα από αυτά τα φράγματα, να αξιοποιηθεί για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Το ζήτημα του Αχελώου πρέπει να κλείνει κάποια στιγμή γιατί δεν είναι μόνο ένα μονοσήμαντο έργο άρδευσης. Είναι ένα πολυσήμαντο, πολυσχιδές και πολύπλευρο έργο που έχει να κάνει με τον τουρισμό, την ενέργεια, το φυσικό περιβάλλον, την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Οι νέες τεχνολογίες, επίσης, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το ανοίξουμε και στη δική μας περιοχή και να προσελκύσουμε επενδύσεις και να ωθήσουμε τους νέους μας, μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, να μπούνε στην αγορά εργασίας.

Αλλά, πάνω από όλα, και πέρα από όλα, εκείνο το οποίο έχει σημασία για το Νομό Καρδίτσας είναι να συγκρατήσει το ιδιαίτερα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσουμε, μέσα από την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, να δημιουργήσουμε και ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να αναφέρω και τις δυνατότητες που υπάρχουν στον εκπαιδευτικό τομέα. Ήδη, αυτή τη στιγμή, λειτουργούν Σχολές στο Νομό μας. Πρέπει να τις διευρύνουμε ακόμα περισσότερο δίνοντας περαιτέρω δυνατότητα προσέλκυσης φοιτητών.

Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να δώσουμε αξιοπρεπείς χώρους, αξιοπρεπή κτιριακή υποδομή στις Σχολές που ήδη υπάρχουν για να μπορέσουμε να πετύχουμε την προσέλκυση και νέων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην περιοχή μας.

Θεωρώ ότι ο Νομός Καρδίτσας, όντας κυρίαρχα αγροτικός, έχοντας έναν πανέμορφο ορεινό όγκο, έχοντας τρεις Λίμνες αυτή τη στιγμή, τη Λίμνη Σμοκόβου, τη Λίμνη Πλαστήρα, τη Λίμνη Στεφανιάδος, την υπό δημιουργία Λίμνη Μουζακίου, εφόσον γίνει το Φράγμα, τη Λίμνη του Αχελώου, θα είναι ένας πολύ μεγάλος και ελκυστικός προορισμός.

Και, όπως σας είπα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αξιοποίηση, όμως, κάθετα του παραγόμενου πρωτογενούς τομέα, της παραγόμενης πρωτογενούς παραγωγής για τη δημιουργία πολλαπλασιαστικού οφέλους, νέων θέσεων εργασίας και πλούτου στην περιοχή μας.

Ο Ε65, η ολοκλήρωσή του, θα δώσει αυτή τη δυνατότητα της γρήγορης πρόσβασης των όποιων προϊόντων, είτε σε λιμάνια είτε σε μεγάλες αγορές, όπως είναι της πρωτεύουσας ή της συμπρωτεύουσας, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη με την βελτίωση των μεταφορών.

Θεωρώ ότι υπάρχει λαμπρό μέλλον για την Καρδίτσα, αρκεί να σκύψουμε με ενδιαφέρον και, κυρίως, να συγκροτήσουμε ένα πολύ στοχευμένο, ένα πολύ ολοκληρωμένο ολιστικό και στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες, στις προτεραιότητες και στις δυνατότητες που έχει η περιοχή μας.

Και σε αυτό το σχέδιο θα πρέπει να συνδράμουν όλοι. Κεντρική διοίκηση κράτους, Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκησης, οι συλλογικότητες της περιοχής μας, η πλούσια πολιτισμική μας παράδοση. Επίσης, είναι ένας πόλος που πρέπει να τον αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο προς όφελος της Καρδίτσας και του Νομού μας.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι μέσα από αυτό το πλέγμα, συνδυαστικά και ολιστικά, εάν το αντιμετωπίσουμε, και μέσα από ένα ισχυρό και συνεκτικό σχέδιο, μέσα από το οποίο, όμως, θα υπακούσουν όλοι και θα συνδράμουν όλοι, μπορούμε να κάνουμε την Καρδίτσα του αύριο να είναι πολύ καλύτερη από την Καρδίτσα του χθες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι αγρότες κατέλαβαν με τρακτέρ την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Απίστευτες ευκαιρίες στο Fashion City Outlet το τελευταίο τριήμερο των εκπτώσεων!