Ειδήσεις

Γιώργος Νάνος (καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος) στο Ηχόραμα 100,8: Οι προοπτικές της δεντροκαλλιέργειας στην Καρδίτσα


Τις προοπτικές της δεντροκαλλιέργειας στην Καρδίτσα ανέλυσε στο Ηχόραμα 100,8 ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αναπληρωτής Πρόεδρος, και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δενδροκομίας και του ΠΜΣ Αειφόρος και Βιώσιμη Φυτική Παραγωγή του Τμήματος Γιώργος Νάνος.

Με αφορμή σχετική εκδήλωση που οργάνωσαν πρόσφατα η Αναπτυξιακή Καρδίτσας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας, ο κ. Νάνος ήταν καλεσμένος στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό «Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε διεξοδικά στις προοπτικές που διαγράφονται και σε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Νάνου στο Ηχόραμα 100,8:

Ερώτηση: Ποιες είναι οι προοπτικές της δεντροκαλλιέργειας στην Καρδίτσας Τι θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση;

Απάντηση: Υπάρχουν μερικές προϋποθέσεις. Πρώτα από όλα, δεν είναι βαμβάκι τα δέντρα. Θέλουν πολύ περισσότερα μεροκάματα.

Αν θέλει κάποιος, λοιπόν, θέλει να ασχοληθεί, πρέπει πρώτα από όλα να έχει όρεξη να δουλέψει.

Μετά, είναι το έδαφος. Τα βαριά εδάφη, αυτά που κρατάνε και τα λοιπά, δεν είναι κατάλληλα για τα περισσότερα δέντρα.

Μπορούμε να το διαχειριστούμε. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν εμπειρία τοπικά, εκεί, οι άνθρωποι σε πολλά πράγματα και θα κάνουν πολλά λάθη.

Έπειτα, είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό. Μπορώ να βάλω ακτινιδιές στην περιοχή σας; Όχι. Μπορώ να βάλω καρυδιές; Πιθανότατα ναι. Αλλά ποια ποικιλία πρέπει να βάλω; Ποια ποικιλία αξίζει τον κόπο; Ποιο φυτώριο θα μου δώσει;

Είναι λίγο δύσκολο αυτό το θέμα με τη δεντροκομία γιατί έχουν μπλέξει πολλοί άνθρωποι και μερικοί είναι τυχοδιώκτες.

Μετά είναι το κλίμα. Και η διαθεσιμότητα νερού. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας με την κλιματική κρίση.

Σας είπα για το πλημμυρισμένο έδαφος,. Εάν μείνουν λίγες μέρες βρεγμένες οι ρίζες των δέντρων, μπορεί να πεθάνει το δέντρο.

Αλλά, από την άλλη μεριά, ένα δέντρο έχει τη δυνατότητα, δεν λέω ότι θα βγάλει, έχει τη δυνατότητα να βγάλει πολύ περισσότερα χρήματα ανά στρέμμα.

Έτσι, λοιπόν, καταρχήν, θα έβλεπε κανίς ότι ένας παραγωγός που δεν έχει πολλά στρέμματα, θα έρεπε να στραφεί στη δεντροκομία κατά την άποψή μου αλλά θα πρέπει να μάθει πράγματα.

Όπως είπα και στους γεωπόνους και στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση στο Επιμελητήριο της Καρδίτσας, παρακαλώ πολύ διαβάστε σωστά πράγματα από το Διαδίκτυο. Μην διαβάζετε ό,τι ΄΄πυροτέχνημα΄΄ θέλει να βάλει ο καθένας. Πάρτε σωστές, καλές γνώσεις από εκεί που πρέπει, από την επιστήμη, από ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας, του κόσμου, ώστε να αποκτήσετε σωστές απόψεις.

Επομένως, μερικά δέντρα που παγώνουν με τον παγετό του χειμώνα δεν μπορούν να μπουν στην περιοχή ακόμα.

Ας πούμε, ελιές στον κάμπο. Στις πλαγιές μπορεί να έχουν φυτευτεί ήδη.

Οι καρυδιές επίσης δεν αντέχουν μείον 20 βαθμούς το χειμώνα. Δεν θα πιάσουμε, κατά πάσα πιθανότητα, μέσα σε δέκα, είκοσι χρόνια, παραπάνω από μία φορά αυτές τις θερμοκρασίες.

Οι ανοιξιάτικοι παγετοί είναι ένα μεγάλο θέμα όσον αφορά το κλίμα. Μπορεί να μας παγώσουν τα άνθη ή να μας παγώσουν τα κλαδάκια που θα είχαν τα άνθη.

Στον κάμπο, αυτό είναι ένα θέμα. Στις πλαγιές δεν είναι θέμα. Μπορείτε να φυτέψετε ό,τι θέλετε. Σχεδόν, Μην βάλετε πορτοκαλιές και λεμονιές.

Επίσης, η ζέστη η πολλή το καλοκαίρι. Το έδαφος το βαρύ είναι πρόβλημα για τα δέντρα. Όπου έχετε αμμούδα και όπου στραγγίζει το έδαφος, έχει πλαγιά δηλαδή, τα δέντρα δεν πάθουν τίποτα όσον αφορά το έδαφος.

Όλα τα άλλα μπορούμε να τα βελτιώσουμε φθηνά σχετικά.

Το νερό τώρα. Το καλοκαίρι χρειάζεται πολύ νερό. Να φανταστείτε, σε ένα δροσερό μέρος, η μηλιά με τα καινούργια τα υποκείμενα που είναι πολύ μικρή η ανάπτυξη των ριζών, μπορεί να χρειάζεται πότισμα κάθε δύο μέρες.

Ερώτηση: Ο τελικός προορισμός του παραγόμενου προϊόντος είναι ένας ακόμη βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα πρέπει να προετοιμαστούν οι ενδιαφερόμενοι;

Απάντηση: Αυτό είναι βασικότατο. Καλύτερα να κοιτάξουν τι μπορούν να πουλήσουν πρώτα. Και που μπορούν να το πουλήσουν. Πολύ βασικό. Μπορούν να κάνουν κάποια μεταποίηση και να το πουλήσουν σε τουρίστες που περνάνε από εκεί; Η καλύτερη δουλειά.

Αλλά μιλάμε για μικροπαραγωγούς ή μη επαγγελματίες αγρότες. Θα βάλω 100 δέντρα καρυδιές και θα φτιάχνω γλυκό καρύδι και θα τα πουλάω ως ντόπιο προϊόν.

Ερώτηση: Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, διαγράφηκε έντονο ενδιαφέρον για τη δεντροκαλλιέργεια; Ποια ήταν βασικά ερωτήματα ή τα συμπεράσματα που προέκυψαν;

Απάντηση: Αρκετό ενδιαφέρον. Οι γεωπόνοι ήταν εκείνοι οι οποίοι ήταν, κυρίως, παρόντες και έθεσαν το θέμα ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.

Και υποσχεθήκαμε να κάνουμε μια προσπάθεια. Εγώ θα ξεκινήσω, δηλαδή, κάποια διαδικασία τους επόμενους μήνες για να εκπαιδεύσω γεωπόνους.

Είπαμε με την Αναπτυξιακή Καρδίτσας και με το Επιμελητήριο Καρδίτσας, μήπως βγάλουν ένα πρόγραμμα και θέλουν 20, 30 γεωπόνοι να εκπαιδευτούν καταρχήν και μετά να εκπαιδευτούν και κάποιοι παραγωγοί ή μελλοντικοί παραγωγοί και να δουν τι δυνατότητες έχουν και πως μπορούν να τα καταφέρουν. Να μην κάνουν λάθη. Είναι πολλά τα λεφτά που θα ξοδέψεις και θα κάνεις λάθος αν δεν έχεις διαβάσει καλά, εάν δεν ξέρεις καλά.

Ερώτηση: Για ποιες καλλιέργειες υπάρχει ενδιαφέρον γενικά στη Θεσσαλία;

Απάντηση: Εσείς ξεκινήσατε με τα καρύδια και καλά κάνετε.

Αν υπάρχουν μέρη που δεν έχουν παγετούς, η αμυγδαλιά μπορεί να είναι μια καλή καλλιέργεια.

Τα νωπά τα φρούτα χρειάζονται διάθεση ή μεταποίηση. Αν βάλει ροδάκινα κάποιος εκεί πέρα, μάλλον δεν θα έχει πρόβλημα. Αλλά ποιος ξέρει να του πει πως θα αντιμετωπίσει τις ασθένειες και τους εχθρούς; Ποιος ξέρει να του πει, που θα τα πάει τα  ροδάκινα;

Αν, όμως, συγκεντρωθεί μια ομάδα ανθρώπων και του πουν πάμε σε συμπύρηνο ροδάκινο, πάνε σε μια βιομηχανία στη Λάρισα, όπου υπάρχουν δυο βιομηχανίες, και στο όλο όπου υπάρχει, νομίζω, μια και πούνε ΄΄Θέλεις ροδάκινα για να κάνεις κομπόστες; Πόσα λεφτά θα μας δώσεις; Τι ποικιλίες θέλεις;΄΄ και να δουλέψουνε μαζί.

Και θα κάνουν κάτι το οποίο θα έχει αξία. Αλλιώς δεν θα έχει αξία.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πανελλήνιος Αγώνας Υπερελαφρών Αεροσκαφών στο Αεροδρόμιο Μυρίνης
Επόμενο άρθρο Οι προτάσεις Λέκκα για τη θωράκιση της Θεσσαλίας – Αποκλειστική συνέντευξη του καθηγητή στο Ηχόραμα 100,8