Ειδήσεις

Γιορτή τσίπουρου στην ΤΚ Ρεντίνας το Σάββατο 29 Οκτωβρίου


Επανέρχεται η Γιορτή τσίπουρου στην ΤΚ Ρεντίνας. Αυτό το Σάββατο 29 Οκτωβρίου οι Καρδιτσιώτες και όχι μόνον θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος

Ένα δημοφιλές ελληνικό οινοπνευματώδες  ποτό, θα έχει την τιμητική του στην ΤΚ Ρεντίνας, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου. Μιλάμε για το πασίγνωστο σε όλους μας τσίπουρο, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό προϊόν και για την περιοχή μας.

Η εκδήλωση αυτή που  συνδιοργανώνει ο Δήμος Σοφάδων με την  Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε Καρδίτσας, την Τ.Κ Ρεντίνας και το Σύλλογο Γυναικών Ρεντίνας, έχει σκοπό να αναδείξει το παραδοσιακό αυτό προϊόν, που συνοδεύει ευχάριστα την καθημερινότητά μας, αλλά αποτελεί και εργαλείο ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

Ένα ποτηράκι τσίπουρο με τον απαραίτητο μεζέ είναι άλλωστε το ιδανικό καλωσόρισμα σε γιορτές και χαρές, στα περισσότερα σπίτια της περιοχής μας.

Και θέλω να υπογραμμίσω και τη σημασία του τόπου, που θα διεξαχθεί η εκδήλωση. Η ιστορική Τ.Κ Ρεντίνας, περιοχή που κατοικήθηκε από την αρχαιότητα, από τους Δόλοπες. Χτισμένη σε στρατηγικό σημείο, πάνω στο δρόμο που οδηγούσε από τη Θεσσαλία στη Δυτική Ελλάδα, διαθέτει σήμερα τρία μουσεία: Λαογραφικό, Εκκλησιαστικό και Εθνικής Αντίστασης. Ήκμασε ακόμη και στην εποχή της Τουρκοκρατίας και παραμένει σημείο αναφοράς για την Π.Ε Καρδίτσας.

Θέλω να συγχαρώ το Δήμο Σοφάδων και το Δήμαρχο κ. Θανάση Σκάρλο,  τον πρόεδρο της ΤΚ Ρεντίνας και το Τοπικό Συμβούλιο, για την πρωτοβουλία, η οποία άλλωστε είναι και μια ευκαιρία για γλέντι στην πλατεία της Ρεντίνας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε Καρδίτσας στηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις , που προβάλλουν και την περιοχή μας, αλλά και τα άριστα ποιοτικά προϊόντα μας.

Καλώ όλους τους Καρδιτσιώτες, αλλά και τους επισκέπτες του τριημέρου που ακολουθεί, να συμμετέχουν στη Γιορτή Τσίπουρου και να περάσουν όμορφα στην κεντρική πλατεία της Ρεντίνας, με δωρεάν φαγητό, ζωντανή μουσική και φυσικά …άφθονο τσίπουρο.

 

 

Ο δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος

Μετά από δύο χρόνια  περιορισμών λόγω πανδημίας, η Γιορτή του Τσίπουρου, η 14η, επανέρχεται δυναμικά στη πανέμορφη Ρεντίνα το Σάββατο 29 Οκτωβρίου.  Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία απόσταξης, να γευτούν το παραδοσιακό, αγνό τσίπουρο αλλά και να γνωρίσουν τον πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό της περιοχής.  Τα τοπικά μας προϊόντα και η παράδοση μας είναι στοιχεία στα οποία ως Δημοτική Αρχή δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα.  Η εκδήλωση που διοργανώνουμε με την Δημοτική Κοινότητα Ρεντίνας, το Σύλλογο Γυναικών Ρεντίνας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έχει  διπλό σκοπό και στόχο. Πρώτον  να αναδείξει την κοινωνική πλευρά και το ρόλο που παίζει στην ελληνική κοινωνία η μυσταγωγία της παρασκευής του τσίπουρου. Αλλωστε η πολιτισμική αξία του τσίπουρου καταδεικνύεται  από το γεγονός ότι  τσίπουρο ο Έλληνας δεν πίνει ποτέ μόνος του, αλλά πάντα με παρέα.

Δεύτερον αλλά και σημαντικότερο, να αναδείξουμε τα πολλά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η Ρεντίνα ως προορισμός, με τη βαριά πολιτιστική κληρονομία, τον φυσικό πλούτο  και τα ποιοτικά της προϊόντα.  Η ευρύτερη περιοχή μπορεί να αναπτύξει θεματικές μορφές τουρισμού και πολιτισμού και να προσελκύσει το ενδιαφέρον επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.  Οι δράσεις μας λοιπόν έχουν σκοπό να προβάλουν, όσο μπορούμε περισσότερο, την περιοχή μας και μέσα από μια άλλη οπτική γωνία να γνωρίσουν οι επισκέπτες τη Ρεντίνα.

Καλούμε όλο τον κόσμο να επισκεφτεί το Σάββατο τη Ρεντίνα, διότι μπορεί να λένε ότι «οίνος  ευφραίνει καρδίαν» αλλά να είστε βέβαιοι ότι το τσίπουρο την απογειώνει.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου για την 28η Οκτωβρίου
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση ΠΕ.ΚΕ.Σ Θεσσαλίας και ΤΗΜΜΥ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για διαχείριση φυσικών καταστροφών