Ειδήσεις

Γυναίκες ορατές στις πόλεις: Εκδήλωση στην Καρδίτσα


Το Κέντρο Γυναικών και ο Δήμος Καρδίτσας διοργανώνουν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 12:00 – 14:00 στο ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟΝ στην Καρδίτσα, σε ενημερωτική εκδήλωση, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της ορατότητας των γυναικών και της ανάδειξης των αναγκών τους στους προϋπολογισμούς και τις αποφάσεις για πολιτικές και προγράμματα, σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας και της δράσης της Action Aid για την ενδυνάμωση των γυναικών, ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο 2020 το πρόγραμμα GREAT Budgeting (Gender Responsive, Accountable and Transparent Budgeting), σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων και Καρδίτσας. Το έργο αναδεικνύει τη σημασία της ένταξης της οπτικής του φύλου στους προϋπολογισμούς με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες και τα κορίτσια να εκφράσουν τις ανάγκες τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, σε μια χρονική περίοδο όπου η χώρα μας βρίσκεται μόλις στην 91η θέση παγκοσμίως στην ανισότητα των φύλων και επί σειρά ετών τελευταία ανάμεσα στις χώρες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος, καταγράφηκαν καλές πρακτικές και ιδέες, οι οποίες, στόχος είναι να συζητηθούν με φορείς, οργανώσεις και πολίτες σε όλη τη χώρα. Οι πρακτικές αυτές ανέδειξαν, ανάμεσα σε άλλα, ζητήματα που δημιουργούν ανασφάλεια στην καθημερινότητα των γυναικών, όπως ο μη επαρκής φωτισμός και η απουσία σήμανσης στα πάρκα.

Με βάση τα δεδομένα του έργου, στο πλαίσιο του οποίου έχουν εκπαιδευθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 85 άτομα από την κοινωνία των πολιτών και την τοπική αυτοδιοίκηση, η ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα θα επικεντρωθεί:

  • Σε μέσα και δυνατότητες που έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια  να εκφράσουν τις ανάγκες τους και να διεκδικήσουν την ικανοποίησή τους.
  • Σε πρακτικά εργαλεία για τους φορείς αυτοδιοίκησης ώστε να ενσωματώνουν την διάσταση του φύλου στην κατάρτιση των προϋπολογισμών.
  • Σε πολιτικές και καλές πρακτικές που λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες και εμπειρίες των γυναικών.
  • Στην παρουσίαση της εμπειρίας υλοποίησης στην Καρδίτσα
  • Στην εκκίνηση ενός διάλογου για την ορατότητα των γυναικών και την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.

Απευθύνεται σε πολίτες, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και σε εργαζομένους/ες, στελέχη και αιρετούς/ες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το έργο «GenderResponsive, AccountableandTransparent (GREAT) Budgeting» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, με φορέα υλοποίησης την ActionAid και εταίρους το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας και τους δήμους Αθηναίων και Καρδίτσας.

Το πρόγραμμα Activecitizensfund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEAGrants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Activecitizensfund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κορυφαία συνάντηση των Αγραφιωτών στην Αθήνα
Επόμενο άρθρο Με το βλέμμα στον Κολοσσό Ρόδου και τον κόσμο στο πλευρό του ο ΑΣΚ