H εικονογράφος & συγγραφέας Λήδα Βαρβαρούση στην Καρδίτσα


Μια σπουδαία εικονογράφο και συγγραφέα της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας, τη Λήδα Βαρβαρούση, είχαν τη χαρά να γνωρίσουν τα παιδιά της παιδικής βιβλιοθήκης «Αγγελική Βαρελλά» της πλατείας «Δημ. Γιολδάση» του Δ.Ο.Π.Α.Κ..

Η Λήδα Βαρβαρούση, βρέθηκε στην πόλη μας, μετά από πρόσκληση του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των 10ου & 18ου Δημοτικών Σχολείων Καρδίτσας.

Μίλησε με τα παιδιά για τα βιβλία της κι έφτιαξε μαζί τους όμορφες εικόνες με φανταχτερά χρώματα,

στις οποίες πρωταγωνιστές ήταν οι ήρωες των βιβλίων της.

Σήμερα το πρωί, μαζί με τα παιδιά των 10ου & 18ου Δημοτικών Σχολείων, θα εικονο-αφηγηθεί τα βιβλία της, στους τοίχους των δημοτικών σχολείων, κάνοντας την πρόσοψή τους, ένα ζωντανό και τεράστιο βιβλίο!!!

Η Λήδα Βαρβαρούση γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Δεκεμβρίου του 1961. Μεγάλωσε σε καλλιτεχνικό περιβάλλον και ο κόσμος της φαντασίας και του σχεδίου την κατακτά από μικρή.

Αποφοίτησε από τη σχολή Σχολή Βακαλό και συνέχισε τις σπουδές της στο Leeds της Βρετανία.

Εργάζεται από το 1985, ως εικονογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια, για μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες.

Από το 1993 έχει δικό της δημιουργικό γραφείο και εικονογραφεί παιδικά βιβλία.

Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ).

Όνειρό της είναι να κάνει το γύρο του κόσμου ζωγραφίζοντας.

Έχει γράψει πάνω από 10 δικά της βιβλία για παιδιά, ενώ έχει εικονογραφήσει, πάνω από 30 βιβλία γνωστών μεγάλων ονομάτων της παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και πλήθος σχολικών βιβλίων.

Είναι η εικονογράφος του Μαϊκ του Φασολάκη, αλλά και του Τριφωνοψαρούλη , δύο από τους πιο αγαπημένους ήρωες των παιδιών.

Μερικά από τα βιβλία που έχει γράψει και εικονογραφήσει είναι: Μια μέλισσα με… λύση!, Το αγαπημένο μου σπιτάκι, Ένα σκουλήκι… με φτερά!, Ένας ποντικός… κάπως βιαστικός!, Τα Χριστούγεννα της τρελοπαρέας, Ένα ψάρι που δεν ήξερε… να κολυμπάει!, Μια αράχνη μόνη… ψάχνει!, Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει!, Ένα φίδι… τρομερό!, Ένας καλόκαρδος… καρχαρίας!, Ένας πολύ γλυκός… λύκος!, Τι ρόλο παίζει η αγελάδα;, Όλα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος .

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες, θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των 10ου & 18ου Δημοτικών Σχολείων για τη φιλοξενία της Λήδας Βαρβαρούση και την ευκαιρία και τη χαρά που μας δίνουν στο να επισκεφτεί η εικονογράφος- συγγραφέας και την Παιδική Βιβλιοθήκη του Δ.Ο.Π.Α.Κ., σε μια εποχή που η «ανάπτυξη» της χώρας, ξεκινά με το κλείσιμο των Δημόσιων Βιβλιοθηκών!!!

 

Τέλος το προσωπικό των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του πρώην Δημάρχου Χρήστου Τέγου, που τόσο ξαφνικά έφυγε από κοντά μας.

Ο Χρήστος Τέγος ως Δημοτικός Σύμβουλος ήταν από τους πρωτεργάτες της ιδέας του δικτύου των παιδικών βιβλιοθηκών, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του λειτούργησαν οι 4 από τις 11 συνολικά παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. (Συνοικίας Αγίου Νικολάου, και Δημοτικών Διαμερισμάτων Αρτεσιανού, Καρδιτσομάγουλας και Παλαιοκκλησίου).

Θέλοντας κι εμείς με τη σειρά μας να τιμήσουμε το έργο του και τη μεγάλη προσφορά του στον τομέα των παιδικών βιβλιοθηκών, θα προτείνουμε στο Δ.Σ. του Δ.Ο.Π.Α.Κ. τη μετονομασία της παιδικής βιβλιοθήκης συνοικίας Αγίου Νικολάου σε «παιδική βιβλιοθήκη Χρήστου Τέγου».

Επίσης το προσωπικό των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. θα δώσει κι ένα ποσό συμβολικά αντί στεφάνου, σύμφωνα και με την επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος, στους «Ορίζοντες».

«Αυτοί που αγαπάμε δεν πηγαίνουν μακριά, Περπατούν δίπλα μας κάθε μέρα…»

Προηγούμενο άρθρο Υπεγράφη ο διορισμός του νέου προέδρου του ΤΕΙ Λάρισας
Επόμενο άρθρο Έγκριση σκευάσματος για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος