H Καρδιτσιώτισσα Κατερίνα Νίκου βραβεύει τον Jack Andraka στο Βατικανό


Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, στις 17.30, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στην αίθουσα MagnadellaPontificiaUniversità Urbaniana στην πόλη του Βατικανό, η 12η τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων GiuseppeSciacca.

Tα Διεθνή Βραβεία GiuseppeSciacca, με έδρα εκδηλώσεων το Βατικανό, είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως που προάγουν τον πολιτισμό, τον επιστημονικό και κοινωνικό εθελοντισμό, τις ανθρώπινες αξίες και δίνουν βήμα σε διακεκριμένους νέους στους τομείς τους από όλη την υφήλιο. Η Ελλάδα, με 35μελή αποστολή, ταξίδεψε στη Ρώμη, όπου και φέτος έδωσε το παρών δυναμικά με δύο βραβεύσεις.

Η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων GiuseppeSciacca, Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος, Βίκυ Μπαφατάκη, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για την χώρα μας οι δυο πρωτιές, Ευαγγελίας Τσουκαλά και Βασίλη Σπανούλη αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα είναι παρούσα παγκοσμίως με αξιόλογες προσωπικότητες και δεν λυγίζει παρά τις αντίξοες συνθήκες που διανύει. Επίσης όλη η εθελοντική ομάδα των Βραβείων περηφανευόμαστε για τα υπόλοιπα βραβεία που προτάθηκαν από Έλληνες, διότι οι νικητές είναι νέοι με σπουδαία επιτεύγματα και απαράμιλλη αγάπη για την χώρα μας».


Η Ευαγγελία Τσουκαλά δήλωσε: «Το βραβείο
GiuseppeSciacca είναι μεγάλη τιμή. Eίναι σημαντικό για την παλαιοντολογία, για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και για την Ελλάδα. Είμαι αφοσιωμένη στους μαθητές μου, που έχουν συνεισφέρει γι’ αυτή την επιτυχία». Το Βραβείο μοιράστηκε με τον Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας DickMol για το απαράμιλλο εθελοντικό έργο και την προσφορά του στην Παλαιοντολογία. Ο ίδιος ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα, να δεχτώ αυτό το διεθνές βραβείο. Δεν είναι σπουδαίο μόνο για την παλαιοντολογία, αλλά και για την ανθρωπότητα. Επίσης, επιδεικνύοντας το παρελθόν, προσελκύουμε νέους ανθρώπους».

 

Το Διεθνές Βραβείο Αθλητισμού κέρδισε ο έλληνας καλαθοσφαιριστής Βασίλης Σπανούλης του οποίου η βράβευση θα γίνει στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου. Μετά την ανακοίνωση του βραβείου του προβλήθηκε βίντεο με δήλωσή του «Καλησπέρα. Είναι τιμή για μένα το 1ο Βραβείο Αθλητισμού. Είμαι περήφανος για τον Βραβείο Sciacca, ένα βραβείο με παγκόσμιο κύρος. Δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι μαζί σας στο Βατικανό, αλλά σας περιμένουμε στις 28 Νοεμβρίου στην Αθήνα στην Ελλάδα».


Επίσης, με Ελληνική πρωτοβουλία, έγινε η βράβευση από την Ελληνίδα Γενική γραμματέα, Αρχαιολόγο – Επικοινωνιολόγο, Βίκυ Μπαφατάκη και την Εκπρόσωπο της Γραμματείας των Διεθνών Βραβείων GiuseppeSciacca, Φιλόλογο Κατερίνα Νίκου στον 16 χρονο αμερικανό ερευνητή JackAndraka – (HΠΑ) με το Βραβείο Έρευνας & Ανάπτυξης. Μαθητής λυκείου από τις ΗΠΑ, έγινε διάσημος παγκοσμίως για τον αισθητήρα που ανακάλυψε για την ταχεία και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, των ωοθηκών και του πνεύμονα.

Ο Jack με πρότυπο τον αρχείο έλληνα Ιπποκράτη δήλωσε: «Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος για αυτή την τεράστια τιμή! Ο αισθητήρας αυτός είναι ένα τεστ που κοστίζει 3 σεντς και παίρνει μόλις πέντε λεπτά. Ακόμη μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο και δίνει 100% πιθανότητες ώστε να αποφύγει κανείς τον κίνδυνο, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του HIV και της καρδιοπάθειας». Στον Jack απονεμήθηκε το φωτεινό καράβι του Στέφανου Σουβατζόγλου και εκ μέρους της Ελλάδας παραδόθηκε από την Κατερίνα Νίκου χρυσός κότινος, δημιουργία του Τάσου Θεοδωρακέα.

Κατερίνα Νίκου για JackAndraka κατά την τελετή απονομής:

«Ο JackAndrakaείναι η ζωντανή απόδειξη πως οι νέοι μπορούν να βελτιώσουν αυτόν τον κόσμο. Εκ μέρους της Ελλάδας, τη γενέτειρα του Ιπποκράτη, σου παραδίδω αυτόν τον κότινο. Σ’ ευχαριστούμε από καρδιάς»

ΑπότονΚαρδινάλιο Dario Castrillon Hoyos παρουσίατουΠροέδρου Don Bruno Lima καιτηςΓενικήςΓραμματέωςΒίκυςΜπαφατάκηοεννιάχρονος Vitalii Nechaiev απότηνΟυκρανία, μετοαπόλυτοΒραβείο (Premio Assoluto 2013). Ο Vitalii μέχρι τα 3 του χρόνια θεωρούνταν κωφάλαλος και σήμερα είναι μια παγκόσμια διάνοια στην ιστορία, φιλέλληνας και λάτρης της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας.

Από τα 9 του χρόνια είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου στο BohdanKhmelnytskyy και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Cherkasy. Το καράβι σύμβολο των Βραβείων που φιλοτέχνησε ο Έλληνας Σάκης Χειλέλης παρέδωσε στον μικρό Καθηγητή ο Καρδινάλιος DarioCastrillonHoyos, ενώ ο κοσμηματοποιός Τάσος Θεοδωρακέας παρέδωσε στον VitaliiNechaiev γλυπτό που δημιούργησε ο ίδιος που συμβολίζει την γνώση.

Γραφείο Τύπου Διεθνών Βραβείων GiuseppeSciacca

segreteriagr@premiosciacca.it

premiosciaccagr@gmail.com

www.premiosciacca.it

Πληροφορίες: Θεανώ Καρατσιουμπάνη

6932 23 1414

Προηγούμενο άρθρο Αντιρρήσεις για τη λύση της διαδημοτικής συνεργασίας Δήμων Καρδίτσας-Λίμνης Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Κυρώσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω μη δήλωσης αιγοπροβάτων στα Αγροτικά Κτηνιατρεία