Ειδήσεις

H ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Τ.Κ. Χάρματος


   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτο εσπέρας της Τετάρτης 8 Μαρτίου 2023, τέλεσε την ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Τ.Κ. Χάρματος.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, τελούνται οι ιερές ακολουθίες των Προηγιασμένων Δώρων, κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να ενισχύονται οι χριστιανοί στην πνευματική τους πορεία, κοινωνώντας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Με αυτές τις κατανυκτικές ιερές Ακολουθίες, μας δίνεται η δυνατότητα, κατά την περίοδο της σωματικής και πνευματικής νηστείας, να προσπαθούμε να πλουτίσουμε την πνευματική μας ζωή.

Οι σκέψεις και η διάθεσή μας μπορεί να είναι καλές, αλλά έρχεται ο διάβολος και αρπάζει την επιθυμία μας, διότι, όπως λένε οι Πατέρες, έχουμε βιοτικές μέριμνες και επιθυμίες πάνω από το επιτρεπτό. Η διάθεση της ζωής μας, η γνώση μας και οι σκέψεις μας, περιορίζονται στα επίγεια και δεν επικεντρώνονται στην απόκτηση του ουράνιου πλούτου.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Εκκλησία μας διδάσκει τον πλουτισμό στον ουρανό, που συντελείται, όταν ο άνθρωπος αγωνίζεται να πραγματοποιήσει το θέλημα του Θεού στη ζωή του και όταν αφήνεται στην πρόνοια, στην αγάπη και στην φιλανθρωπία Του.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Τεσσαράκοντα στρατιωτών Μαρτύρων, οι οποίοι όταν αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα, ρίχτηκαν στην παγωμένη λίμνη της Σεβαστείας και μαρτύρησαν για τον Χριστό. Όπως αναφέρει ο Μέγας Βασίλειος, κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου τους έλεγαν: «Δριμὺς ὁ χειμών, ἀλλὰ γλυκὺς ὁ παράδεισος!» και με αυτό το μαρτύριο, άνοιξε γι’ αυτούς η θύρα του παραδείσου και πλούτισαν κατά Χριστόν. Όταν κάποιος από αυτούς λιποψύχησε, τη θέση του έτρεξε να πάρει ένας από τους φρουρούς τους, για να κερδίσει εκείνος το στεφάνι της δόξης του Χριστού. Η μητέρα του πιο νέου από τους Μάρτυρες στρατιώτες, επειδή φοβήθηκε μην λιποψυχήσει και χάσει το στεφάνι του μαρτυρίου, καθόταν κοντά στη λίμνη και τον εμψύχωνε, για να μην προδώσει την πίστη του στον Χριστό.

Τέλος, τόνισε ότι οι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες ομολόγησαν ενώπιον των ισχυρών ειδωλολατρών αρχόντων την πίστη τους στον Ιησού Χριστό και προτίμησαν να μαρτυρήσουν, γιατί είχαν μεγάλη πίστη και εμπιστοσύνη σ’ Αυτόν.

Κι εμείς, σήμερα, δεν πρέπει να είμαστε χλιαροί στην πίστη μας, αλλά να νηστεύουμε, να εκκλησιαζόμαστε, να εξομολογούμαστε στον πνευματικό μας και να κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Όταν ζούμε κατά Χριστόν, κερδίζουμε τον πλουτισμό μας στον ουρανό και τη σωτηρία μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Διπλή συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας την Τρίτη 14 Μαρτίου