Ειδήσεις

H μη χρήση πλαστικής σακούλας και ο βαθμός συνειδητοποίησης του καταναλωτή


Αρκετές χώρες του κόσμου,έχουν προχωρήσει προ πολλού στην κατάργηση της χρήσης πλαστικής σακούλας καθώς και πολλών πλαστικών μιας χρήσης, όπως ποτήρια, πιατάκια, κουταλάκια κλπ. Ο λόγος προφανής: Να προστατευθεί το φυσικό μας περιβάλλον, το οποίο ασφυκτικά μας πιέζει όλο και περισσότερο, απειλώντας ακόμη και την ίδια τη ζωή μας.

Στη χώρα μας αποφασίσθηκε σχετικά πρόσφατα η κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Ωστόσο, αρκετοί καταναλωτές, ίσως οι περισσότεροι, εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν, πληρώνοντας γι’ αυτές στο σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα.

Ακόμη, στις λαϊκές αγορές όπου δυστυχώς δεν καταργήθηκε η χρήση της, παρατηρείτε η χρήση ξεχωριστής σακούλας για κάθε προϊόν όσο μικρό και αν είναι στον όγκο.Έτσι στο τέλος των αγορών συγκεντρώνεται ένας σημαντικός αριθμός από σακούλες σε κάθε καταναλωτή.

Προτείνουμε οι καταναλωτές, να κάνουν τις αγορές τους (λαϊκή, σούπερ μάρκετ κλπ.) χρησιμοποιώντας πάνινη ή άλλη συσκευασία πολλαπλών χρήσεων φιλικής προς το περιβάλλον.Επισημαίνουμε δηλαδή ένα πνεύμα οικολογίας και οικονομίας που θα μπορούσε να καλλιεργηθεί σε κάθε καταναλωτή, χρησιμοποιώντας όλο και λιγότερες σακούλες, έως καθόλου, με τελικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή όλων μας.

Καταλήγοντας, επισημαίνουμε αφενός το βαθμό συνειδητοποίησης του καταναλωτή, ως προς την προ καιρού απόφαση περί περιορισμού της χρήσης της πλαστικής σακούλας και άλλων πλαστικών μιας χρήσης, καθώς και την αποστασιοποίηση, αδιαφορία ή αμέλεια, των αρμόδιων φορέων (κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, ενώσεις καταναλωτών κ.ά.) για τη σχετική και διαρκή ενημέρωση του καταναλωτή.

Η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για το Περιβάλλον, τον Άνθρωπο και την Ποιότητα Ζωής), στο βαθμό των δυνατοτήτων της, προσπαθεί να συμμετέχει και να συνεισφέρει στη γενικότερη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.Περισσότερες πληροφορίες: www.oikosfaira.gr, και www.facebook.com/oikosfaira/

Προηγούμενο άρθρο Συλλυπητήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για τη Μαριέττα Γιαννάκου
Επόμενο άρθρο ΠΑΚ Θεσσαλίας: Ο πρωτογενής τομέας αναπτύσσει όλη τη χώρα