Ειδήσεις

Η ΑΝΚΑ ΑΕ στη διακρατική συνάντηση φορέων για το στρατηγικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου INTERGEN


Με σύμμαχο τη φθινοπωρινή ηλιοφάνεια, τον ενθουσιασμό και υπό την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, εν μέσω της πανδημίας Covid-19, πραγματοποιήθηκε από στελέχη της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. διακρατική συνάντηση φορέων για το στρατηγικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου INTERGEN στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Novotel Athens (Μιχαήλ Βόδα 4), την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, όπου συγκεντρώθηκαν 8 εταίροι από 7 κράτη μέλη της ΕΕ (ΑΝΚΑ ΑΕ – Ελλάδα, Apreca –  Γαλλία, EPN – Ηνωμένο Βασίλειο, Anmiro Oy – Φινλανδία, RISEBA – Λετονία, ΕΤΝ – Ιταλία, Step by Step – Ισλανδία, ADICE – Γαλλία).

Στο πλαίσιο της παραπάνω συνάντησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν για την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, καθώς και για πρακτικά θέματα του προγράμματος.

Το έργο INTERGEN εστιάζει σε ενήλικες μαθητές με χαμηλή ειδίκευση, άνεργους ηλικίας 18-30 & 50+, ενώ οι παραγόμενοι πόροι θα είναι προσαρμόσιμοι σε διαφορετικές κατηγορίες ενηλίκων εκπαιδευόμενων, αλλά και προς χρήση από χώρες που δεν συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα, αυξάνοντας έτσι δραματικά τον αντίκτυπο του έργου.

Συγκεκριμένα:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος Erasmus +, στοχεύει να αναπτύξει το επίπεδο βασικών δεξιοτήτων, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενήλικες να αποκτήσουν ικανοποιητική και παραγωγική απασχόληση. Το ΙNTERGEN είναι μια «Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την υποστήριξη της προσωπικής ανάπτυξης μέσω της διαγενεακής μάθησης». Το έργο ξεκίνησε στο Μάντσεστερ (Ηνωμένο Βασίλειο) στις 5 Οκτωβρίου 2020 κατά τη διάρκεια της πρώτης διακρατικής συνάντησης.

Οι εταίροι του έργου πιστεύουν ότι τα προβλήματα των ενηλίκων εκπαιδευομένων στην ανάπτυξη των βασικών τους ικανοτήτων και στην εξασφάλιση της απασχόλησης είναι πιθανό να αυξηθούν δραματικά τα επόμενα χρόνια. Η πανδημία του COVID-19 έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ως εκ τούτου, γεννήθηκε η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις, όπως ο σχεδιασμός των παρακάτω δράσεων μέσω του έργου INTERGEN:

  • Πρώτον, το σχεδιασμό ενός μοντέλου INTERGEN BRIDGE για τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης μέσω της διαγενεακής μάθησης, επιτρέποντας σε νέους και ηλικιωμένους ενήλικες που δεν εργάζονται να μάθουν ο ένας από τον άλλο και να αναπτύξουν αμοιβαίο σεβασμό. Ο στόχος αυτός περιλαμβάνει το σχεδιασμό ευκαιριών για απόκτηση βασικών ικανοτήτων, ψηφιακών δεξιοτήτων και επιχειρηματικότητας, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ομάδων-στόχων, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτισμικές διαφορές και τις ειδικές ανάγκες των χωρών εταίρων για τη δημιουργία ενός προσαρμόσιμου προγράμματος για αποτελεσματική εφαρμογή σε όλη την ΕΕ.
  • Δεύτερον, τη δημιουργία παιδαγωγικού υλικού με βάση το μοντέλο INTERGEN BRIDGE για κέντρα εργασίας, κέντρα επαγγελματικού προσανατολισμού, εκπαιδευτές ενηλίκων και ιδρύματα με ενδιαφέροντες, διαδραστικούς τρόπους κατάλληλους και για τις δύο ομάδες-στόχους.
  • Τρίτον, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών ενοτήτων για την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων κατάλληλων και για τις δύο ομάδες-στόχους που θα διαθέτουν μια καινοτόμα μεθοδολογία.
  • Τέλος, την παραγωγή διαδικτυακών σεμιναρίων για τη σύνδεση της μάθηση στο πρόγραμμα INTERGEN με εργαλεία της ΕΕ, όπως το βιογραφικό του Europass, για την καλύτερη ανάδειξη των ικανοτήτων σε πιθανούς εργοδότες και την απόκτηση πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Η ανωτέρω συνάντηση πλαισιώθηκε από ξενάγηση τόσο στην πόλη της Αθήνας όσο και στο διατροφικό πολιτισμό της ελληνικής γαστρονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να αλληλεπιδράσουν και να θέσουν γερά θεμέλια για τη συνέχεια και την ολοκλήρωση του έργου INTERGEN. Τα στελέχη της ΑΝ.ΚΑ. Α. Ε., συνέβαλαν επιτυχώς στην ολοκλήρωση της διακρατικής συνάντησης.

 

Προηγούμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Δήμαρχο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα