Ειδήσεις

Η Ασημίνα Σκόνδρα, από το βήμα της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας


 «Δημιουργούμε 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας στην επικράτεια, για όσους χρειάζονται, εξειδικευμένη και επαγγελματική φροντίδα, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα σημαντικό βήμα στην παροχή υπηρεσιών υγείας, προς τους πολίτες, ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές που είναι απαιτητικές, χρονοβόρες, κοστοβόρες υλικά και ψυχολογικά για τον ασθενή και το Ε.Σ.Υ.» ανέφερε η Βουλευτής, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, από το βήμα της Βουλής σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Συνέχισε δε, λέγοντας:

«Πιστεύω ότιόλοι έχουμε, στον στενό ή ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό μας κύκλο, ανθρώπους που βασανίζονται από αρρώστιες, που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις ή αναπηρίες, που είναι μόνοι και δεν έχουν κανέναν στο πλάι τους, αλλά και ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη της επαρχίας και δεν έχουν πρόσβαση σε ειδικά κέντρα αποκατάστασης .

Αυτοί οι άνθρωποι, χρειάζονται φροντίδα, εξειδικευμένη και επαγγελματική, για ν’ αναρρώσουν, για να θεραπευτούν, για να πάρουν τις ζωές τους πίσω.

Αυτή είναι και η ουσία του παρόντος, η φροντίδα. Μεγάλη και βαριά λέξη η φροντίδα. Σημαίνει να επενδύεις χρόνο, ενέργεια, πόρους, αλλά να έχεις και σημαντικό περίσσευμα κατανόησης, συμπόνιας και ενσυναίσθησης για τον συνάνθρωπο.

Αυτός είναι και ο σκοπός του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας. Να διευρύνουμε το πλαίσιο, για τους συνανθρώπους μας, που πονούν και βρίσκονται σε ανάγκη επαυξημένηςπροσοχής, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Είναι σαφές, πως σε ένα ιδανικό σύστημα υγείας, θα έπρεπε να υπάρχουν αντίστοιχες υπηρεσίες αυξημένης φροντίδας, για την πλειονότητα των παθήσεων και τέτοιων περιστατικών.

Όμως έχουμε αποδεχτεί, ότι δεν έχουμε ιδανικό σύστημα υγείας. Με την πανδημία, εντοπίσαμε τις παθογένειές του και σκιαγραφήσαμε, τις βασικές του ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται η στελέχωση και η αναβάθμιση των μονάδων του. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Όσο το Ε.Σ.Υ. διορθώνεται και αναβαθμίζεται, τόσοη παροχή υπηρεσιών υγείας, προς τους πολίτες, κάνει βήματα μπροστά.

Σήμερα θεσπίζουμε ένα πλαίσιο, κάνουμε την αρχή και πάμε την μετατραυματική φροντίδα σε επόμενο, καλύτεροστάδιο.

 

Γιατίόμως νομοθετούμε συγκεκριμένα, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια; Γιατί τα νούμερα είναι αμείλικτα.

Συγκεκριμένα, τα εγκεφαλικά, αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας, παγκοσμίως. Ένας στους έξι συνανθρώπους μας, κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό, κάποια στιγμή στη ζωή του.

 

Στην Ελλάδα τα περιστατικά ανέρχονται, σε περίπου 57.000 ετησίως, με τα μισά από αυτά, να καταλήγουν θανατηφόρα ή με υπολειμματική αναπηρία. Η ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση, της αναπηρίας αυτής, μετά την οξεία φάση του επεισοδίου, είναι απαιτητική, χρονοβόρα και κοστοβόρα, υλικά και ψυχολογικά, τόσο για τον ασθενή, όσο και για το Ε.Σ.Υ.

 

Ταυτόχρονα, η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε., θνητότητας ή αναπηρίας, από Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, ενώ ταυτόχρονα παρεκκλίνει από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης, για τα Εγκεφαλικά, το οποίο συστήνει το 90% των ασθενών αυτών, να λαμβάνουν περίθαλψη, σε ειδικές μονάδες εγκεφαλικών.

 

Συστήνουμε λοιπόν 19Μ.Α.Φ. πανελλαδικά, για την

άμεση αντιμετώπιση ετησίως, τουλάχιστον 7.500 περιστατικών.Αυτά, που βρίσκονται στην οξεία φάση, θα αντιμετωπίζονται μέσω 24ωρης ιατρονοσηλευτικής υποστήριξης και παρακολούθησης, εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά και θεραπευτικής παρέμβασης.

 

Οι μονάδες αυτές, σε κάθε σύστημα υγείας που εφαρμόστηκαν, συνέβαλαν στην ελάττωση τηςθνησιμότητας, αλλά και βελτίωσαντις συνθήκες αποκατάστασης των ασθενών, όπως και το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

 

Στις επιτροπές δεχθήκαμε μια ιδιάζουσα κριτική, ότι δήθεν το παρόν νομοσχέδιο, δεν αντιμετωπίζει πρωτεύουσες ανάγκες του Ε.Σ.Υ. και ότι δεν έχει σχεδιαστεί, για να προλαμβάνει. Το λυπηρό είναι, ότι το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιήθηκε από γιατρούς.

 

Αναρωτιέμαι, από πότε η φροντίδα, η ίαση και εντέλει η ανθρώπινη ζωή, δεν είναι πρώτη προτεραιότητα;Από πότε κάποιοι γιατροί, δεν αναγνωρίζουν ως πρωταρχικό, την αξία της φροντίδας στην θεραπεία;Υποθέτω ότι, στο βωμό της καθολικής άρνησης που έχετε υιοθετήσει,για σας στηναντιπολίτευση, αυτά είναιαπλές λεπτομέρειες…

 

Ναι, το σύστημα υγείας έχει ελλείψεις. Σε δομές, σε προσωπικό, σε υπηρεσίες. Όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Και η αρχή έχει γίνειαπό την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αδιάκοπα νομοθετεί και υλοποιεί την στρατηγική της  για την συνολική αναδιάρθρωση του Ε.Σ.Υ., για την αναβάθμιση των δομών, το προσωπικό,τις διοικήσεις των νοσοκομείων, τις διαδικασίες, τις διακομιδές, τις προληπτικές εξετάσεις, τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, για νέες δομές, και νέες προοπτικές.

 

Όλα τα παραπάνω, με σταθερό επίκεντρο τον άνθρωπο, που όταν βρεθεί στη θέση του ασθενούς, αξιώνει να λάβει βέλτιστηφροντίδα. Και με κεντρικό άξονα την μετατροπή της Ελλάδας, σε ένα ουσιαστικά κοινωνικό κράτος, με αληθινές παροχές και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.

 

Οι πολίτες αναγνωρίζουν τα μικρά και σταθερά βήματα που έγιναν και περιμένουν τα όσα θα επακολουθήσουν. Για το λόγο αυτό, ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη δύο φορές μάλιστα! Γιατί μας εμπιστεύονται και περιμένουν από εμάς έργα που θα αλλάξουν το βιοτικό τους επίπεδο.»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για τη σταδιακή αποκατάσταση των υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Το 1o Αστικό Food Festival στη Χαρίτου άνοιξε τις πύλες του