Μόνο ως αναψυκτήριο και όχι μετά τη δύση του ηλίου, με την παράλληλη απαγόρευση της λειτουργίας μικροφωνικών εγκαταστάσεων που χρειάζονται για την οργάνωση συναυλιών, θα λειτουργεί στο εξής το άλσος της Παπαράντζας, στην Καρδίτσα.
Ο Κανονισμός Λειτουργίας του υπέροχου αυτού Άλσους Αναψυχής άλλαξε και έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, περικλείοντας μια σειρά σημαντικών αλλαγών ή μάλλον σημαντικών απαγορεύσεων.
Όλα αυτά έγιναν σε εφαρμογή των σχετικών εγκυκλίων του αρμόδιου Υπουργείου και της δασικής νομοθεσίας με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της διασφάλισης της αισθητικής και πολιτιστικής του αξίας και βιωσιμότητας καθώς ο χώρος δεν αποτελεί μόνον έναν πνεύμονα πρασίνου αλλά και διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Ειδικότερα, με βάση την Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΑΔΑ: ΡΟΞΑ4653Π8-30P), με θέμα «Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας του Χώρου Δασικής Αναψυχής ΄΄Παπαράντζας΄΄ του Δήμου Καρδίτσας», και η οποία λαμβάνει υπόψη της μια σειρά από διάφορες σχετικές διατάξεις, διατάγματα και έγγραφα αρμόδιων υπηρεσιών, εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας «για την καλύτερη εκπλήρωση των σκοπών ίδρυσής του», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, κατά την παραμονή στο χώρο, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η κοπή δέντρων, αλλά και η ενόχληση και καταστροφή ειδών της πανίδας.
Ως εκ τούτου, από εδώ και πέρα, από τη δύση του ηλίου και μετά δεν θα επιτρέπεται να γίνεται τίποτα εντός της Παπαράντζας και συνακόλουθα ξεχνάμε και τις συναυλίες που οργάνωνε, τα τελευταία επτά χρόνια, το Μουσικό Άλσος, και οι οποίες αποτελούσαν το γεγονός του καλοκαιριού για πολλούς Καρδιτσιώτες και επισκέπτες της περιοχής.
Το Ηχόραμα 100,8 και η εκπομπή «Πρωινή Ατζέντα» (καθημερινά 09:00-10:00 το πρωί) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, την Παρασκευή 25 Απριλίου, παρουσίασαν διεξοδικά τον Κανονισμό Λειτουργίας και όλα όσα απαγορεύονται και κατέγραψε τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και σας τις παραθέτει αναλυτικά στο ρεπορτάζ που ακολουθεί.
Ο Δασάρχης Καρδίτσας Δημήτρης Κατσιαμπούρας
Ο Δασάρχης Καρδίτσας Δημήτρης Κατσιαμπούρας μας τόνισε χαρακτηριστικά πως «Είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο. Ό,τι μας λέει η εγκύκλιος και ό,τι προβλέπει η δασική νομοθεσία».
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου Ελένη Νταβανά
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου Δήμου Καρδίτσας Ελένη Νταβανά μας εξήγησε πως όλα έγιναν με βάση τις εγκυκλίους του Υπουργείου.
Ο Δήμος Καρδίτσας, που έχει στην κυριότητά του τη συγκεκριμένη έκταση, στηρίχτηκε στον κανονισμό του Υπουργείου Γεωργίας και στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Ο Δήμος Καρδίτσας, λοιπόν, έκανε ένα σχέδιο Κανονισμού το οποίο και εγκρίθηκε από το Δασαρχείο, με υπεύθυνη τη Διεύθυνση Δασών.
Η κ. Νταβανά μας επεσήμανε, επίσης, ότι η Παπαράντζα αποτελεί ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου και, παράλληλα, έναν χώρο με ιδιαίτερη πολιτιστική αλλά και αισθητική αξία που θα πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο.
Για παράδειγμα, μας ανέφερε την περίπτωση κάποιων ξερών δέντρων που πέφτουν κάτω και το τι μπορεί να συμβεί εάν κάποιος ανάψει ένα τσιγάρο ή ανάψει φωτιά γενικότερα.
Ο Κανονισμός αυτός της λειτουργίας της Παπαράντζας στάλθηκε με εισήγηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, έχει εγκριθεί και αποτελεί πλέον γεγονός.
Ο μισθωτής του ακινήτου και διοργανωτής του Μουσικού Άλσους Απόστολος Καραμάνης
Την ίδια ώρα, όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον μισθωτή του ακινήτου και διοργανωτή του Μουσικού Άλσους Απόστολο Καραμάνη και την εταιρεία καλλιτεχνικών παραγωγών «Fingerprint Productions» που γεννήθηκε μέσα από αυτό το Μουσικό Άλσος.
Ο κ. Καραμάνης λειτουργεί το Μουσικό Άλσος εδώ και επτά συνεχή χρόνια οργανώνοντας συναυλίες καλλιτεχνών πρώτης γραμμής δημιουργώντας έναν θεσμό, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών Καρδιτσιωτών και επισκεπτών της περιοχής που περιμένουν αυτά τα μουσικά γεγονότα με μεγάλη προσμονή, πόσο δε μάλλον όταν, κατά κοινή παραδοχή, τα τελευταία χρόνια η Καρδίτσα δεν έχει και τόσες πολλές διεξόδους αυτού του είδους και έναν τέτοιο όμορφο χώρο (κοντά στο κέντρο της πόλης) για συναυλίες και άλλες συναφείς εκδηλώσεις.
Το Ηχόραμα 100,8 ζήτησε και τη δική του άποψη και θέση, ως άμεσα εμπλεκόμενος, και, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, αρχικά, αυτός ο χώρος νοικιάστηκε χωρίς να υπάρχει Κανονισμός Λειτουργίας όσον αφορά τη δασική νομοθεσία.
«Μετά από επτά χρόνια εύρυθμης λειτουργίας όπου όλα λειτουργούσαν με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και το πράσινο, με ιδιωτική σεκιούριτι για κάθε ασφάλεια, με προσοχή στο ό,τιδήποτε, όπως τη μη χρήση καπνογόνων, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ή να καταστρέψει το χώρο και την αισθητική του, και τώρα έρχεται αυτό. Η αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας.
Ήμουν ο πρώτος που μερίμνησε, με προσωπικό κόστος και κόπο,
Ας μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία του χώρου.
Όλο αυτό είναι παράλογο», μας ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Καραμάνης πρόσθεσε πως, στη διάρκεια των επτά αυτών χρόνων λειτουργίας, χρειάστηκε να επιδιορθώσει τον χώρο τρεις φορές, μία όταν το ανέλαβε και δύο όταν έπαθε ζημιές λόγω των πλημμυρών.
«Το πήρα διαλυμένο και το έφτιαξα τρεις φορές συνολικά» δήλωσε.
Τέλος, έδωσε μια ακόμα διάσταση της σημασίας και της αξίας του Μουσικού Άλσους γενικά για την περιοχή μας, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί τουριστικό προϊόν καθώς πολλοί είναι εκείνοι που το περιμένουν, κάθε χρόνο, με επισκέπτες από διάφορες περιοχές.
Την ίδια στιγμή, τις καλύτερες των εντυπώσεων αποκομίζουν, κάθε φορά, και οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες τονίζοντας πόσο όμορφος, ειδυλλιακός και ατμοσφαιρικός είναι ο συγκεκριμένος χώρος για τη διεξαγωγή συναυλιών, αποτελώντας τους ΄΄πρεσβευτές΄΄ μας σε όλη την Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στην ιστοσελίδα της εταιρείας, «Το Μουσικό Άλσος, μετά από μονομερή απόφαση του Δήμου Καρδίτσας για αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του (σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δασαρχείου Καρδίτσας), δεν δύναται να υποδεχθεί κανενός είδους εκδήλωση πια. Ο νέος κανονισμός που μας επιβάλλεται απαγορεύει την λειτουργία του χώρου μετά τη δύση του ηλίου, τη χρήση ηχητικών εγκαταστάσεων αλλά και πολλά άλλα, με αποτέλεσμα η λειτουργία του Μουσικού Άλσους ως χώρος εκδηλώσεων να είναι πια αδύνατη. Συνεπώς, εδώ λέμε αντίο.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλα τα παιδιά που δούλεψαν στην εξυπηρέτηση και τη διοργάνωση, τους καλλιτέχνες και τις εταιρείες παραγωγής που μας εμπιστεύθηκαν, τους φίλους που στα δύσκολα ήταν πάντα εκεί και προπάντων όλους εσάς που μας στηρίξατε και δημιουργήσαμε μαζί τόσες μαγικές στιγμές γεμάτες χαμόγελα και παλμό.
Η Fingerprint Productions, η εταιρεία καλλιτεχνικών παραγωγών που γεννήθηκε μέσα από αυτό το Μουσικό Άλσος, θα συνεχίζει τη δράση της σε νέους χώρους. Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Instagram (/fingerprintproductions84), στο Facebook (Fingerprint Productions) και στο fingerprintproductions.gr όπου θα δημοσιεύουμε όλες τις προσεχείς εκδηλώσεις που σχεδιάζουμε
Να ‘στε όλοι καλά, σας ευχαριστούμε πραγματικά για όλα.
Εις το επανιδείν».
Ο Κανονισμός Λειτουργίας της Παπαράντζας – Όλα όσα απαγορεύονται
«Εγκρίνουμε τον Κανονισμό Λειτουργίας του χώρου Δασικής Αναψυχής «Παπαράντζας» του Δήμου Καρδίτσας, για την καλύτερη εκπλήρωση των σκοπών ίδρυσης του, που έχει ως εξής:
Οι επισκέπτες του χώρου στο Χώρο Δασικής Αναψυχής «Παπαράντζας» του Δήμου Καρδίτσας, θα πρέπει να γνωρίζουν και να τηρούν τις εξής αρχές λειτουργίας του χώρου, προκειμένου για την ασφαλή παραμονή τους και την αρμονική συνύπαρξη τους με το δάσος:
Α. η είσοδος των επισκεπτών στο Χώρο Αναψυχής επιτρέπεται μόνο από την κεντρική είσοδο και τους ειδικά σημασμένους δρόμους ή μονοπάτια.
Β. Απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων μέσων (αυτοκίνητα, μηχανάκια, κλπ.), εντός του Χώρου Δασικής Αναψυχής, πλην αυτών που αποσκοπούν στη συντήρηση, διαχείριση και προστασία του, των αστυνομικών, πυροσβεστικών, υγειονομικών και δασικών οχημάτων, καθώς και αυτών που αφορούν στον εφοδιασμό του αναψυκτηρίου.
Η κυκλοφορία των ανωτέρω οχημάτων στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους – πεζόδρομους, γίνεται με μικρή ταχύτητα, προς αποφυγή ατυχημάτων.
Όλα τα οχήματα, μετά την αποβίβαση των επισκεπτών θα σταθμεύουν στους προβλεπόμενους χώρους στάθμευσης προς αποφυγή συμφόρησης της κυκλοφορίας.
Γ. Η παραμονή στο χώρο Δασικής Αναψυχής επιτρέπεται από την ανατολή μέχρι και τη δύση του ηλίου.
Δ. Το ελεύθερο παιχνίδι επιτρέπεται μόνο στους χώρους που έχουν διαμορφωθεί για το σκοπό αυτό.
Προς αποφυγή ατυχημάτων και για τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να απομακρύνονται από τους καθορισμένους χώρους αναψυχής και από τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια.
Ε. Το αναψυκτήριο θα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο ως αναψυκτήριο με την απλή διάθεση αναψυκτικών, σάντουιτς κ.λ.π., για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του χώρου, μη επιτρεπόμενης της λειτουργίας του μετά από τη δύση του ηλίου ή σε καθαρά επιχειρηματική βάση και δεν επιτρέπονται σε αυτό τα εξής:
– Η εγκατάσταση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών παρά μόνο επιτραπέζιων.
– Η εγκατάσταση και λειτουργία μεγαφωνικών εγκαταστάσεων και κάθε είδους εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για συναυλίες, η δημιουργία εκκωφαντικών θορύβων και γενικά κάθε πρόκληση έντονου θορύβου με οποιοδήποτε μέσο.
ΣΤ. Κατά την παραμονή στο Χώρο Δασικής Αναψυχής ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
– Η είσοδος στο Χώρο Δασικής Αναψυχής εκτός από τις ειδικά διαμορφωμένες θέσεις.
– Η χρησιμοποίηση των δρόμων – μονοπατιών για κάθε είδους δοκιμές και αγώνες αυτοκινήτων και δικύκλων, καθώς και η ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας και εκκωφαντικών θορύβων.
– Η καταστροφή ή η απομάκρυνση τεχνικών έργων και υλικών του χώρου αναψυχής, κλπ.
– Το άναμμα της φωτιάς, το πέταμα τσιγάρων ή σπίρτων σε οποιοδήποτε σημείο στην περιοχή του Χώρου Δασικής Αναψυχής και οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου, εκτός από τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σε συνεννόηση με την πυροσβεστική και δασική υπηρεσία.
– Η είσοδος και η παραμονή στο Χώρο Δασικής Αναψυχής, πριν την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου.
– Η άνευ συνοδείας ενηλίκων κίνηση ανηλίκων.
– Η κατασκήνωση με οποιαδήποτε μορφή (σκηνές, τροχόσπιτα κ.ά.).
– Η αφαίρεση ή καταστροφή των κατασκευών και υλικών υπαίθριας αναψυχής, άθλησης και παιχνιδιού.
– Η συγκέντρωση και η εναπόθεση στο χώρο δομικών και άλλων κατασκευαστικών υλικών, φυσικών ή μη (πέτρες, άμμος, ξυλεία, πλίνθοι, ελαστικά, κ.ά.)
– Η κοπή δένδρων και θάμνων χωρίς άδεια της αρμόδιας δασικής αρχής, το ξερίζωμα και η συλλογή φυτών και σπόρων και γενικά κάθε φθορά της βλάστησης.
– Η συλλογή και μεταφορά φυτοχώματος, καυσόξυλων και κάθε άλλου δασικού προϊόντος.
– Η ρίψη σκουπιδιών σε χώρους άλλους πέρα από τα υπάρχοντα δοχεία και κάδους απορριμμάτων καθώς και η οποιαδήποτε είδους ρύπανσης του χώρου γενικά. Ειδικά απαγορεύεται η εναπόθεση υπολειμμάτων τσιγάρων και λοιπών μικροσκοπικών, μη φυσικών υλικών οπουδήποτε στο δάσος.
– Το κυνήγι, η σύλληψη και η θανάτωση κάθε είδους πανίδας με οποιοδήποτε μέσο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέσα και γύρω από το χώρο δασικής αναψυχής σε απόσταση 1000μέτρων περιμετρικά.
– Η αφαίρεση και η καταστροφή φωλιών, αυγών ή νεοσσών και γενικά η ενόχληση και καταστροφή ειδών της πανίδας.
– Η διακίνηση κάθε είδους όπλου, έστω και λυμένων σε θήκη, τσεκουριών, πριονιών ή άλλων κοπτικών εργαλείων.
– Η βοσκή κάθε είδους ζώου στο χώρο δασικής αναψυχής, καθώς και σε απόσταση μέχρι 500μέτρα περιμετρικά.
– Η ελεύθερη κυκλοφορία οποιονδήποτε ζώων, που συνοδεύουν επισκέπτες.
– Η εγκατάσταση κυψελών μελισσοσμηνών, χωρίς άδεια της υπηρεσίας.
– Η πρόκληση ζημιών με αφαίρεση αμμοχώματος, κλπ.
– Η τοποθέτηση ή επίδειξη οποιονδήποτε πινακίδων και διαφημιστικών σημάτων, καθώς και η αναγραφή συνθημάτων.
– Η καθοιονδήποτε τρόπο, ενόχληση των επισκεπτών του χώρου δασικής αναψυχής ή φωτογράφιση για εμπορικούς λόγους και γενικά κάθε δραστηριότητα ξένη προς την αναψυχή του κοινού.
– Η παρουσία κινητών καντινών και μικροπωλητών. Η εγκατάσταση κινητών κυλικείων(ΚΑΝΤΙΝΕΣ), η πώληση τροφίμων και άλλων αντικειμένων καθώς και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο έκθεση και διανομή αυτών.
– Η χρήση παροχών νερού για πλύσιμο τροχοφόρων.
– Η χρήση ισχυρού φωτισμού και προβολέων.
Αρμόδιες Υπηρεσίες για χρήσιμες πληροφορίες είναι η Διεύθυνση Δασών Νομού Καρδίτσας, το Δασαρχείο Καρδίτσας και ο Δήμος Καρδίτσας.
Η ευθύνη για την προστασία, λειτουργία και συντήρηση του χώρου, όπως και για την εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας, ανήκει στο Δήμο Καρδίτσας εποπτεύουσα αρχή το Δασαρχείο Καρδίτσας.
Για τους παραβάτες του Κανονισμού αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.δ. 86/1969 και τουν.998/1979 ως ισχύουν, καθώς και του Ποινικού Κώδικα, αναλόγως με την παράβαση.
Με την παρούσα καταργείται η υπ’ αριθ. 445390/18-09-2024 (ΑΔΑ: 949Ε4653Π8-3Χ7) Απόφαση μας με το ίδιο θέμα.»