Ειδήσεις

Η δεσποτικοθεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, το εσπέρας της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023, παραμονή της δεσποτικοθεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και έψαλε τους Δ΄ Χαιρετισμούς προς την Κυρία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καρδίτσης.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας, χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κ. Παντελεήμονα Καλλίνικο, φοιτητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο βρίσκεται στην Καστοριά.

Το Σάββατο 25 Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον ως άνω πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε ότι όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφτηκε την κόρη της Ναζαρέτ, την αποκάλεσε Κεχαριτωμένη, γιατί εκτός από τις πολλές αρετές της, είχε την πληρότητα της παρθενίας, της σωματικής και της πνευματικής.

Στον χαιρετισμό του της είπε εὐλογημένη, σὺ ἐν γυναιξί, γιατί η ζωή της ήταν αρεστή στον Θεό και γιατί θα συλλάμβανε μέσα στην παρθενική μήτρα της, τον πρωτότοκο πάσης κτίσεως, τον Υιό και Λόγο του Θεού.

Η πρώτη Εύα, με την φιλαυτία και τον εγωϊσμό της, οδήγησε το ανθρώπινο γένος στην πτώση, στην αμαρτία και στον ψυχικό και σωματικό θάνατο. Η Παναγία, ως νέα Εύα, απαντά στην κλήση του Θεού με τη φράση γένοιτό μοι κατὰ τὸ ῥῆμά σου και προσέλαβε στην κοιλία της σωματικώς το πυρ της θεότητος και έγινε Θεοτόκος. Και εκτός από Μητέρα του Θεού, έγινε και δική μας Μητέρα, αφού γέννησε τον Πλάστη μας. Ακούει τα αιτήματά μας, τον πόνο μας και τις δυσκολίες μας και τα μεταμορφώνει, αρκεί κι εμείς να αγωνιζόμαστε πνευματικά και ασκητικά να την μιμηθούμε στη ζωή μας. Με τον πνευματικό μας αγώνα, βιώνουμε το θαύμα του Ευαγγελισμού και η χάρις του Θεού μας ενδυναμώνει και μας χαριτώνει, ώστε κι εμείς να αναδεικνυόμαστε ευλογημένοι στη ζωή μας και να αποκτούμε την θεοειδή κατάσταση που μας χάρισε ο Θεός, με την ένσαρκη οικονομία Του.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι και η πατρίδα μας μπορεί να είναι ευλογημένη, όταν ακολουθεί τους νόμους του Ευαγγελίου, όπως μας επιβεβαιώνουν οι αγωνιστές της εθνεγερσίας, που είχαν πίστη στον Χριστό και στην εκκλησία Του και σεβασμό στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας, που τους ενδυνάμωνε στον αγώνα τους. Η Παναγία είναι το ιερό πρόσωπο, που μας διδάσκει τον δρόμο της αρετής, της τελειώσεως, του αγιασμού, της υπακοής στην κλήση του Θεού και της σωτηρίας και πρέπει να την έχουμε ως πρότυπο στη ζωή μας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Όρος επιβίωσης για τη Θεσσαλία η ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου