Ειδήσεις

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καρδίτσας συμμετέχει στην απεργία της 21ης Σεπτεμβρίου


Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καρδίτσας, καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα να συμμετέχουν στην  24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 ημέρα κατάθεσης στην Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου με αίτημα την απόσυρσή του.

Το νομοσχέδιο – έγκλημα που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ προς ψήφιση, ενσωματώνοντας την Οδηγία 2019/1152 της ΕΕ αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στην αντεργατική αλυσίδα που φτιάχνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Όπως πλέον κυνικά ομολογούν και οι ίδιοι, έρχεται ύστερα από απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών και έχει ως σκοπό την παραπέρα θωράκιση των κερδών τους, θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση.

Αποτελεί συμπλήρωμα στις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την πλήρη κατάργηση του 8ωρου – 5νθήμερου -40ωρου. Το ωράριο εργασίας μετατρέπεται κυριολεκτικά σε «λάστιχο», το εργασιακό κόστος βρίσκεται στο στόχαστρο, η εντατικοποίηση της δουλειάς και ανισορροπία στη ζωή των εργαζομένων «βαφτίζονται» κανονικότητα.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:

Τη νομιμοποίηση της πολλαπλής εργασίας: Μας λένε ότι διασφαλίζουν το «δικαίωμα» του κάθε εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση να έχει και δεύτερη και τρίτη δουλειά. Ποια είναι η αλήθεια: Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα των εργοδοτών να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα!!!! Απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση της καταβολής υπερωριών και προσαυξήσεων υπεργασίας αφού με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να απασχολούν τον ίδιο εργαζόμενο σε διαφορετικές εταιρίες τους πχ 8ωρες στην μια και 5ωρες στην άλλη χωρίς το επιπλέον κόστος τους και με τα διαλείμματα εκτός ωραρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είμαστε για πάνω από 13 ώρες τη μέρα στη δουλειά υπολογίζοντας τα διαλείμματα και τη μετακίνησή μας. Δηλαδή, η απόλυτη εξάντληση, θα γυρίζουμε σπίτι μόνο για ύπνο.

Ο νόμος αυτός φέρνει επίσης τις νέες συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης , όπως αυτές των «μηδενικών» ορών και «κατά παραγγελία». Αυτές οι συμβάσεις προβλέπουν ότι δε θα υπάρχει καμία διασφάλιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, εφόσον δε θα ξέρουμε πότε και πόσες ώρες θα δουλέψουμε. Θα ενημερωνόμαστε 24ωρες πριν, όποτε ο εργοδότης μας έχει ανάγκη και στη πράξη σημαίνει ότι δε θα έχουμε σταθερό μισθό, αποδοχές αδείας, επιδομάτων, δε θα έχουμε κανένα οικογενειακό προγραμματισμό κ.λπ.

Στοχεύει στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών.

Εισάγεται για πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτό το άρθρο απελευθερώνει τις απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Μέχρι σήμερα απόλυση πριν τη λήξη της σύμβασης ήταν έγκυρη μόνο με αιτιολογία εργοδότη και για σπουδαίο λόγο. Τώρα φεύγει έστω και αυτό το μικρό εμπόδιο για τους εργοδότες.
Για να «ζήσει» αξιοπρεπώς.ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις.

Το νομοσχέδιο έρχεται στη βουλή σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για τους κατοίκους του νομού μας αλλά και της Θεσσαλίας, όπου μετά την καταστροφική πλημμύρα μετρούν ακόμη τις ανυπολόγιστες ζημιές που έχουν καταστρέψει το βιος τους που βρίσκεται θαμμένο στη λάσπη.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα, που γυρεύουν ένα σπίτι για να μείνουν και στις περισσότερες φορές χωρίς να τα καταφέρουν, αφού δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για αυτό. Ευτυχώς που υπήρχαν χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες που πρόσφεραν τα πάντα για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς.

Αυτό που φάνηκε γι’ ακόμα μια φορά είναι ένα επιτελικό ανίκανο κράτος (Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Δήμοι) χωρίς καμία ευθύνη.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 στις 11:00 π.μ.

 

Προηγούμενο άρθρο Παράταση Υποβολής Αιτήσεων για Δωρεάν Σίτιση Ακ. Έτους 2023-2024
Επόμενο άρθρο Δωρεάν ημερίδα ψυχολογικής μέθεξης στην Καρδίτσα