Ειδήσεις

Η ΕΛΜΕ Καρδίτσας για την έγκριση των σχολικών Τμημάτων


Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τον εμπαιγμό εκπαιδευτικών και μαθητών! Διατείνεται ότι αγωνιά για τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια, ενώ τα δεδομένα διαψεύδουν κάθε τέτοια δήλωση – τοποθέτηση.

Παραμένουν μέχρι και σήμερα χωρίς έγκριση 17 ολιγομελή τμήματα και συγκεκριμένα:

1 τμήμα στο 2ο ΓΕΛ Καρδίτσας

3 τμήματα στο ΓΕΛ Προαστίου

2 τμήματα στις Λυκειακές Τάξεις Ιτέας

3 τμήματα στις Λυκειακές Τάξεις Μαγούλας

5 τμήματα στις Λυκειακές Τάξεις Μητρόπολης

2 τμήματα στο 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας

1 τμήμα στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καρδίτσας

Επιπλέον, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας αρνείται να  διενεργήσει περαιτέρω ενέργειες περί έγκρισης 3ου  τμήματος ειδικότητας Μηχανολόγων στο 1ο ΕΠΑΛ  Καρδίτσας δεδομένου ότι:
1) Στις εγγραφές περιόδου Ιουνίου ο αριθμός των μαθητών που  ενεγράφησαν στον μηχανολογικό τομέα ήταν 42, άρα και μέσα στο πλαίσιο  των προβλέψεων των δύο τμημάτων που δόθηκαν από το σχολείο.
2) Την περίοδο όμως από 1-09-2021 έως 6-09-2021 ενεγράφησαν  είκοσι(20) ακόμη μαθητές, γεγονός το οποίο διαπιστώθηκε στις 8-09-2021  όπως ορίζεται από το νόμο.
Επομένως ο συνολικός αριθμός των μαθητών του τομέα Μηχανολογίας  ανέρχεται στους 62 μαθητές, οι οποίοι επέλεξαν συνειδητά τον  συγκεκριμένο τομέα και δεν μπορούν να απορροφηθούν από άλλο ΕΠΑΛ της  πόλης, διότι δεν υπάρχει αντίστοιχος τομέας. Η πρόταση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να λειτουργήσουν μόνο 2 τμήματα του τομέα Μηχανολογίας, με προσαύξηση μαθητικού δυναμικού κατά 10% (δηλαδή να υπάρχουν 2 τμήματα των 27 μαθητών) μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους! Ζητάμε έως 15 μαθητές στην τάξη και έγκριση όλων των ολιγομελών και προτείνονται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης 27άρια τμήματα; Και για τους υπόλοιπους μαθητές που θα μείνουν «εκτός» τι ακριβώς προτείνεται;

Γίνεται ολοφάνερο ότι τα συγκεκριμένα σχολεία είναι “ενταγμένα” σε έναν γενικότερο σχεδιασμό συρρίκνωσης και τελικά κατάργησης στο άμεσο μέλλον, με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, όσο και για την τοπική κοινωνία. Η μη έγκριση όλων των παραπάνω τμημάτων  συνιστά ευθεία επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στις επιλογές τους.

Απαιτούμε:

  • Να εγκριθούν όλα τα τμήματα των Ομάδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ και των Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ
  • Να δεσμευθεί το Υπουργείο και η διοίκηση ότι δε θα αποδυναμωθεί κανένα σχολείο και δε θα ασκηθεί καμιά πολιτική που συστηματικά και μεθοδικά  να οδηγεί σε συγχωνεύσεις,  ιδιαίτερα σε συνθήκες κορονοϊού.
  • Όχι πάνω από 15 μαθητές ανά τάξη.

Δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας!! Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων/-ουσών, γονείς και μαθητές/-τριες, την τοπική κοινωνία να κινητοποιηθούν άμεσα και να δημοσιοποιήσουν τα αιτήματα τους!

Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου και του δικαιώματος στην μόρφωση των μαθητών και μαθητριών μας!

Προηγούμενο άρθρο Προς δημοπράτηση η ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου
Επόμενο άρθρο Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού για κλοπή