Ειδήσεις

Η ενότητα και η δράση των σωματείων είναι η δύναμη των εργαζομένων


Το τελευταίο διάστημα ένα σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων “κατατρώει” ακόμα περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εισόδημά μας. Έχουν αρχίσει να φτάνουν οι πρώτοι λογαριασμοί με αυξήσεις έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα, η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί, ενώ οι αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης μας κάνουν να σκεφτόμαστε δύο και τρεις φορές όταν πάμε στο σούπερ μάρκετ τι να κόψουμε για να βγάλουμε το μήνα.

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της επιδιώκουν να παρουσιάσουν τις αυξήσεις τιμών ως “ένα πρόσκαιρο και παροδικό φαινόμενο, που συμβαίνει παντού και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε γιατί είναι αποτέλεσμα της πανδημίας”.

Την ίδια ώρα έρχεται και ο κρατικός προϋπολογισμός που για άλλη μια χρονιά είναι αντιλαϊκός και βαθιά ταξικός, όπως γινόταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Επιβεβαιώνεται ότι είτε σε συνθήκες ανάπτυξης είτε σε συνθήκες κρίσης οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουμε να ματώνουμε αφού σταθερά στο στόχαστρο των μεγαλοεργοδοτών και των κυβερνήσεων τους είναι η μείωση των μισθών μας ενώ την ίδια στιγμή τα κέρδη τους αυξάνονται. Για άλλη μια φορά το μόνο που φέρνει ο προϋπολογισμός είναι θυσίες δίχως τέλος, περισσότερη φτώχεια και φόρους για τον λαό.

Οι εργαζόμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε το 95% των φόρων για να βγούνε τα “σπασμένα” από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις που αύξησαν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος. Ένα χρέος με το οποίο οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία σχέση αφού τόσα χρόνια βλέπουν μόνο μειώσεις στους μισθούς, αυξήσεις στη φορολογία, ακρίβεια, εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας. Την ίδια στιγμή μειώνονται ακόμα περισσότερο οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%.

Είναι πρόκληση την ώρα που μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία να μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα “δωράκια” στους φαρμακοβιομήχανους και γενικότερα τους επιχειρηματικούς ομίλους θα φτάσουν τα 1,2 δισ. Ευρώ .Την ίδια ώρα στους χώρους δουλειάς τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας πάνε περίπατο ρίχνοντας όλο το βάρος στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης των εργαζόμενων. Αντί να υπάρχουν rapid test για όλους δωρεάν χωρίς διαχωρισμούς , οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Έρχεται ένας βαρύς και δύσκολος χειμώνας για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά! Ακούμε καθημερινά για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» μέσω τις οποίας κλείνουν τα λιγνιτικά εργοστάσια, γεμίζουν ανεμογεννήτριες τα Άγραφα και όλη την Ελλάδα και την ίδια στιγμή χιλιάδες λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους λόγω αυξημένου κόστους.  Οι υπέρογκοι λογαριασμοί της ΔΕΗ που λάβαμε πριν λίγες μέρες επέδειξαν περίτρανα για ποιον τελικά η ανάπτυξη είναι «πράσινη». Για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι «μαύρη» και την πληρώνουμε από τον ιδρώτα μας.

Τα περίφημα “αντισταθμιστικά” μέτρα, για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του εισοδήματός μας. Χιλιάδες οικογένειες και μικροί επαγγελματίες κινδυνεύουν να χάσουν το βιος τους και την κατοικία τους από τους τραπεζίτες, γιατί αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Μπροστά σε αυτά τα οξυμένα προβλήματα, το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων παίρνει την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει πολύμορφες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, αναδεικνύοντας αυτά τα προβλήματα, τους υπαίτιους και διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας. Ταυτόχρονα στέλνουμε το μήνυμα ότι κανένας δεν είναι μόνος του! Η καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μπορεί να αλλάξει προς όφελος των εργαζομένων.

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα έδωσαν θάρρος σε πολλούς εργαζομένους. Απέτρεψαν την επιδείνωση της θέσης τους σε μια σειρά χώρους, ανάγκασαν την εργοδοσία να πάρει ορισμένα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης εργασίας, για την ασφάλεια και την υγεία σε χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι της cosco και της e-food κατάφεραν να γονατίσουν τις πολυεθνικές εταιρίες τους κερδίζοντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας και συμβάσεις αορίστου χρόνου.

      Διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.
  • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Άμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες. Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κανένα σπίτι εργατικής – λαϊκής οικογένειας να μη βγαίνει σε πλειστηριασμό, πάγωμα κατασχέσεων και χρεών προς τράπεζες.
  • Δωρεάν Rapid Test για όλο τον λαό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από το δημόσιο σύστημα Υγείας
  • Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό. Για να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε σύσκεψη του σωματείου την Κυριακή 12/12 στο Εργατικό Κέντρο στις 18꞉00

 

                

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν wifi σε 7 σημεία του Δήμου Αργιθεας μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα WiFi4EU
Επόμενο άρθρο Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για διαμονή στη Φοιτητική Εστία Βόλου Πρωτοετών Φοιτητών