Ειδήσεις

Η ΕΟΑΣΚ καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Agrotica


Συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι, Το Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ μαζί με τους Α.Σ. του νομού, σας καλούνε να πάρετε την υπόθεση της επιβίωσή σας στα χέρια σας. Να μην περιμένετε λύσεις από τα πάνω ή νέους «σωτήρες» που η ίδια η πείρα της ζωής έχει δείξει πως δημιουργεί νέα αδιέξοδα και δυσκολεύει την κατάσταση. Η αναμονή και η απογοήτευση φέρνει τα χειρότερα.

Μόνο όταν βγήκαμε μαζικά στον δρόμο του αγώνα με τα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε, αποσπάσαμε κάποιες λύσεις. Ακόμα και το κουτσουρεμένο αγροτικό πετρέλαιο ή η όποια ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, που πήραμε πριν λίγο διάστημα, καθώς και η εξαγγελία της όποιας επιδότησης θα δώσουν στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, ήταν υποσχέσεις που αποσπάσαμε στα μπλόκα του Φλεβάρη.

Συνάδελφοι

Για την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια, στο πετρέλαιο, στα μέσα και εφόδια, για την γενικότερη ακρίβεια, δεν φταίει μόνο ο πόλεμος (που μας πιπιλίζουν τα αυτιά), γιατί όλα αυτά είχαν ξεκινήσει πριν τον πόλεμο και η αιτία είναι η «πράσινη ανάπτυξη», η «απελευθέρωση» της ενέργειας, η αισχροκέρδεια των ομίλων και τα κέρδη των βιομηχάνων και εμπόρων που στηρίζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. με πακτωλό χρημάτων.

Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 2,2 ευρώ, τι ειρωνεία είναι ακριβότερο από την βενζίνη.

Το αγροτικό ρεύμα από 0.07 λεπτά/kwh, έφτασε τα 0,21 λεπτά/kwh, οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, κλπ, διπλασιάστηκαν.

Γι’ αυτό ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, γενναία επιδότηση στα εφόδια, πλαφόν στο αγρ. ρεύμα στα 0.07 λεπτά/kwh. Να λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες, να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και τα χαράτσια, που αποφάσισαν η Ε.Ε. και οι ελληνικές κυβερνήσεις να επιβάλουν.

Την ίδια στιγμή, οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ικανοποιητικές τιμές, πχ στο βαμβάκι, τις πήρε για φέτος το χρηματιστήριο και οι εκκοκκιστές. Αυτή είναι η «ελεύθερη αγορά» που ευαγγελίζονται και δεν επιτρέπουν τις εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα επιβίωσης που διεκδικούμε.

Αλήθεια, «ελεύθερη αγορά» δεν υπάρχει για τους παρόχους ενέργειας και τους ομίλους που έχουν τα διόδια ? Εκεί γιατί υπάρχουν εγγυημένες τιμές ? Προφανώς για να βγάζουν υπερκέρδη.

Συνάδελφοι

Φτάνει πια η κοροϊδία, δεν μπορούμε να ζούμε με ψίχουλα, με voucher, pass, κλπ.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως οι δημοσιονομικές συνθήκες φτάνουν για να δίνουν μέσο προϋπολογισμού (που εμείς πληρώνουμε), 370 εκατ. ευρώ για πετρέλαιο σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους και στους αγροτοκτηνοτρόφους 68 εκατ. ευρώ για μια φορά φέτος, αφού δεν προβλέπεται κονδύλι στο προϋπολογισμό του 2023.

Που είναι λοιπόν η υπόσχεση της ΝΔ, πως θα έδινε αγροτικό πετρέλαιο που έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 ?

Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως από τα 70 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης (το νέο υπερμνημόνιο της Ε.Ε., που εμείς πάλι θα πληρώσουμε), οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πάρουν ψίχουλα, όπως έγινε και με τις κορονοενισχύσεις, που από τα 32 δις. ευρώ που τάισε τα κράτος τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι εκατοντάδες χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι, πήρανε μόνο 350 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά δείχνουν τι κράτος και τι κυβερνήσεις έχουμε, ποιους στηρίζουν και από ποιους τα παίρνουν. Όλοι αυτοί είναι απέναντι μας, όπως είναι οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι τράπεζες, κλπ, αυτοί δηλαδή που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας και την παραγωγή μας.

Συνεπώς, από τους αγροτοκτηνοτρόφους παίρνουν φτηνά τα προϊόντα και ταυτόχρονα φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πανάκριβα, έτσι ώστε με τα πενιχρά εισοδήματα που έχουν και οι εργαζόμενοι, ΕΒΕ, συνταξιούχοι, κλπ, να μην έχουν την δυνατότητα να τα αγοράσουν.

Συνάδελφοι

Γι’ αυτό σας καλούμε, η οργή και η αγανάκτηση να γίνει οργάνωση και αγωνιστική συμμετοχή στη δράση. Να λειτουργήσουμε συλλογικά και ενωμένα για να διεκδικήσουμε: τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα επιβίωσης, για μείωση του κόστους παραγωγής, για 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για έργα υποδομής και άρδευσης που είμαστε ανοχύρωτοι παρ’ όλες τις υποσχέσεις, κλπ, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε.

Επειδή εκτός από τα παραπάνω ζητήματα έχουμε και εμείς: σπίτια που θα παγώσουν το χειμώνα που έρχεται, παιδιά που πηγαίνουν σχολείο ή σπουδάζουν, γονείς που θέλουν στελεχωμένα και εξοπλισμένα Κ. Υγείας και νοσοκομείο, χρέη και πλειστηριασμοί που μας κυνηγάνε, κλπ, χρειάζεται συντονισμός και κοινή δράση με τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, συνταξιούχους, κλπ, ώστε ο αγώνας μας με ενιαίο συντονισμό σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο να αποκτήσει προοπτική.

Γι’ αυτό σας καλούμε να πάρετε μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο στην «Αgrotica» το Σάββατο 22 Οκτώβρη και ώρα 12.00 το μεσημέρι, που οργανώνει η ΠΕΜ, δηλώνοντας συμμετοχή στους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους ή στο Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ (τηλ.: 6973311628).

Επίσης στις 9 Νοέμβρη συμμετέχουμε και εμείς με το δικό μας μπλοκ στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών σωματείων και φορέων στην Καρδίτσα.

Συνάδελφοι

Πιστέψτε στο δίκιο των αιτημάτων μας. Πιστέψτε στη δύναμή μας που πολλαπλασιάζεται όταν παλεύεις πλάι-πλάι με τους συναδέλφους σου. Πιστέψτε στην εμπειρία σας, το ξέρετε καλά, οτιδήποτε κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα αγώνων, πολύμορφων κινητοποιήσεων, πολυήμερων μπλόκων, τίποτε δεν μας χαρίστηκε ποτέ!

Δυναμώστε τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία.

Καμιά αναμονή, στον αγώνα έχουμε θέση και είναι δική μας ευθύνη να το αποφασίσουμε. Όλοι στους δρόμους! Για να ελπίζουμε και να επιβιώσουμε.

Έλα μαζί μας – Αυτή είναι η διέξοδος! Θα νικήσουμε!!!

Για την καλύτερη οργάνωση και συμμετοχή στο συλλαλητήριο, το Δ.Σ της ΕΟΑΣΚ καλεί αγρότες και Α.Σ. σε ανοιχτή σύσκεψη την Τετάρτη 19/10 και ώρα 7.00’ μμ στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Παλαμά.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για κλοπή σε Ιερό Ναό σε περιοχή του Δήμου Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλης της Καρδίτσας