Ειδήσεις

Η Επιτροπή Επιτροπής για τις εξελίξεις στην Ουκρανία


Οι εξελίξεις στο πεδίο του πολέμου που μαίνεται εδώ και επτά μήνες στο ουκρανικό έδαφος ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία, αποκαλύπτουν ότι η σύγκρουση περνά σε νέα επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης, προειδοποιώντας για μεγάλους κινδύνους τους λαούς. Το πρόσφατο διάγγελμα του Προέδρου της Ρωσίας, Πούτιν, ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου. Έρχεται να προστεθεί στις επιθετικές  κινήσεις και πρωτοβουλίες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ όλου του προηγούμενου διαστήματος, που φέρουν φαρδιά – πλατιά και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός, οι συνεχείς αναδιατάξεις των δυνάμεων μάχης κι από τις δυο πλευρές προειδοποιούν για γενίκευση του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Σε αυτό συνηγορούν η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι από το ΝΑΤΟ, αλλά και η επέκτασή του το προηγούμενο διάστημα με νέα κράτη – μέλη, που επιταχύνθηκε μετά την απαράδεκτη και καταδικαστέα ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για έναν άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε βάρος του ουκρανικού, του ρωσικού και των άλλων λαών της περιοχής. Τα κάθε λογής προσχήματα, που επιστρατεύονται και από τις δυο πλευρές για να σύρουν τους λαούς πίσω από το ένα ή το άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, δεν μπορούν να κρύψουν ότι στο επίκεντρο της διαρκώς κλιμακούμενης επιθετικότητας βρίσκονται οι  ανταγωνισμοί  για το ποιος  θα έχει το πάνω χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, στους δρόμους μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων, στις σφαίρες επιρροής στην ευρύτερη περιοχή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού φέρουν πολύ βαριές ευθύνες γιατί με την πολιτική τους εμπλέκουν τη χώρα και τον λαό μας ολοένα βαθύτερα στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Όπως αποδείχθηκε για πολλοστή φορά στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα συντάσσονται μέχρι κεραίας και πίνουν νερό στο όνομα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Μέσω της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, αλλά και της αποστολής πολεμικού υλικού και στρατιωτικών δυνάμεων στο θέατρο του πολέμου μετατρέπουν τη χώρα μας σε αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο. Στοχοποιούν το λαό μας, που ήδη ζει από πρώτο χέρι την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, που πληρώνει με τον ιδρώτα του τους πανάκριβους εξοπλισμούς για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και των σχεδιασμών τους.

Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα κι επαγρύπνηση. Αποτελεί μονόδρομο η παραπέρα κλιμάκωση της λαϊκής πάλης για να σταματήσει αμέσως κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές. Να μην χρησιμοποιηθεί καμιά στρατιωτική ή άλλη πολιτική υποδομή της χώρας μας για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ κατά άλλων λαών. Να επιστρέψουν τώρα και να μην σταλούν άλλα τμήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και πολεμικό υλικό σε αποστολές εκτός συνόρων. Να αρθούν οι κυρώσεις της Ελλάδας προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, που έχουν και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στον λαό μας. Ο ελληνικός λαός να μη δεχθεί η χώρα μας να μετατρέπεται σε πολεμικό προγεφύρωμα κατά άλλων λαών! Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία!

Προηγούμενο άρθρο ΕΝΚΑ Βόλου και Θεσσαλίας: Οδηγός εξοικονόμησης ενέργειας
Επόμενο άρθρο Το συνδικάτο οικοδόμων για την απώλεια συναδέλφου του