Ειδήσεις
Tags |

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας


Κατά πλειοψηφία (με 5 ψήφους κατά σε σύνολο 38 παρόντων) εγκρίθηκαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Απριλίου, στα γραφεία της.

Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης ορίστηκαν ο Βασίλης Αγραφιώτης (Πρόεδρος), ο Βαγγέλης Σίμος (Αντιπρόεδρος) και η Ξένια Παπαθανασίου (Γραμματέας).

Οι αντιπρόσωποι των Συλλόγων-μελών της Ένωσης, αφού πρώτα έλαβαν σχετική ενημέρωση, κλήθηκαν να εγκρίνουν α) την Έκθεση και τον έλεγχο πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου έτους 2022, β) τον οικονομικό απολογισμό έτους 2022, γ) την Έκθεση και τον έλεγχο της Εξελεγκτικής Επιτροπής για το 2022, δ) το Πρόγραμμα δράσης για το 2023 και ε) τον Προϋπολογισμό έτους 2023.

Τέλος, συμφωνήθηκε να εκδοθεί ένα ψήφισμα υπέρ της ειρήνης και καταδίκης του πολέμου στην Ουκρανία το οποίο θα  δημοσιευθεί στον Τύπο μέσα στις επόμενες μέρες.

 

 

  Προγραμματισμός Δράσης 2023

 Αναλύοντας τον προγραμματισμό δράσης για το 2023, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλης Στεργιόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Οι δυο κύριες διοργανώσεις της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας έχουν προγραμματιστεί για το 2023 ως ακολούθως:

Α. Το 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (έγινε) από 16 έως 25 Μαρτίου 2023, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Β. Η 55η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ θα διεξαχθεί από 19 έως 25 Ιουνίου 2023, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και σε άλλους Δήμους του Νομού, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

  Μέσα στο 2023 αναμένεται να εκδοθούν και να κυκλοφορήσουν τα Πρακτικά του Συνεδρίου με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του» που διοργανώσαμε, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με τον Δήμο Μουζακίου, από 29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου, σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού,  την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και κατά τη διάρκειά του αναπτύχθηκαν 46 συνολικά εισηγήσεις από καταξιωμένους ομιλητές από όλη την Ελλάδα οι οποίοι φώτισαν όλες τις πτυχές του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιου Καραϊσκάκη του οποίου η γενέτειρα είναι το Μαυρομμάτι Καρδίτσας.

Όλο αυτό το σημαντικό υλικό θα αξιοποιηθεί μέσα από τη συγκεκριμένη έκδοση των Πρακτικών που έχει αναλάβει η Βουλή των Ελλήνων.

Ήταν η πρώτη φορά πανελλαδικά που πραγματοποιήθηκε ένα τέτοιο Συνέδριο για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και μάλιστα τόσο υψηλού επιπέδου.

Από εκεί και πέρα, αποτελεί πρόκληση για μας – και το προσπαθούμε συστηματικά τα τελευταία χρόνια – η δημιουργία ενός Μητρώου Συλλόγων μέσα από το οποίο οι πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι θα μπορούν να οργανωθούν και να υλοποιήσουν δράσεις πιο αποτελεσματικά.

Την ίδια στιγμή, επιχειρούμε όλη αυτή η δράση των Συλλόγων μας να καταγραφεί και να αποτυπωθεί στην ιστοσελίδα μας οργανωμένα και στοχευμένα έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος, ανά πάσα στιγμή, να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία.

Να γνωρίζει, δηλαδή, τι οργανώνει ο κάθε Σύλλογος και ποιο είναι το έργο του, αλλά και τις ομορφιές του τόπου του, τα αξιοθέατά του, τη γαστρονομία του, τα έθιμά του και έτσι θα μπορέσουμε να προσθέσουμε ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια για τουριστική προβολή και ανέλιξη του Νομού μας και γενικότερα στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας που τόσο έχουμε ανάγκη.

Παράλληλα, σε συνεργασία με όλες τις υπόλοιπες Ενώσεις και Ομοσπονδίες Πολιτισμού που λειτουργούν στη χώρα μας (Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Έβρου, Εύβοιας, Ρόδου και Αιγιαλείας) προωθούμε από κοινού την καταγραφή των ηθών και των εθίμων της κάθε περιοχής με πιθανή χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μάλιστα συζητάμε εδώ και καιρό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα τριτοβάθμιο όργανο με στόχο την ακόμα καλύτερη διεκδίκηση λύσεων στα θέματα που μας απασχολούν και τη χάραξη μιας νέας κοινής στρατηγικής.

Από εκεί και πέρα, θα συνεχίσουμε τις ομιλίες με θέμα την ορθή χρήση του Διαδικτύου και ήδη έχουμε προγραμματίσει η επόμενη να λάβει χώρα στο Δήμο Σοφάδων.

Το Νοέμβριο θα οργανώσουμε την 8η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού που αποτελεί πλέον έναν νέο αξιόλογο θεσμό για τα τοπικά δρώμενα.

Και, φυσικά, θα είμαστε ενεργά και ουσιαστικά παρόντες σε όλους τους Συλλόγους-μέλη μας και θα συμπράξουμε με όποιον άλλο φορέα μας ζητηθεί και πάντα για το καλό του πολιτισμού μας».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι Λαζαρίνες αναβιώνουν στο Δήμο Παλαμά
Επόμενο άρθρο Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Δασκάλων Καρδίτσας