Ειδήσεις

Η Καρδίτσα χαράσσει σχέδιο ανασυγκρότησης μετά τον Ιανό


Το νέο Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Καρδίτσας μετά τον καταστροφικό Ιανό αναμένεται να προκύψει μέσα από το σχετικό Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ο κ. Τριαντόπουλος συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας που οργάνωσε, το απόγευμα της Παρασκευής 4 Μαρτίου, στα γραφεία του, το Επιμελητήριο Καρδίτσας με θέμα την πορεία αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Τριαντόπουλος, σε ό, τι αφορά στους πληγέντες επαγγελματίες, οι πληρωμές έχουν ξεπεράσει το 50%.

«Έχουμε στενότατη συνεργασία. το Υπουργείο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο, με ένα σχήμα που λειτούργησε σε συνθήκες κορωνοϊού στο Δημόσιο.

Στις επιχειρήσεις πληρώθηκε το 50% και λίγο παραπάνω. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διαδικασία, είτε μέσω των ίδιων ή σε συνεργασία με την Περιφέρεια, (σε καθημερινή βάση) και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει και το επόμενο.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στη διαδικασία αυτοματοποίησης των εγγράφων ώστε να βγαίνουν γρήγορα.

Όπου χρειάζεται, το Επιμελητήριο έρχεται σε επαφή με τους επαγγελματίες για να τους βοηθήσει.

Σχετικά με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ξεκίνησαν οι πληρωμές. Ήδη, έγιναν νέες τροποποιήσεις για να πάει ακόμα πιο γρήγορα και να πληρωθούν.

Ο στόχος είναι τις επόμενες εβδομάδες, το ποσοστό αυτό να ανέβει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος.

Όσον αφορά στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε: «Το Αναπτυξιακό Συνέδριο θα αφορά την επόμενη μέρα μετά τη φυσική καταστροφή.

Υπάρχει ανάγκη, όπως και στη Βόρεια Εύβοια, να προκύψει ένα νέο Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Καρδίτσας.

Θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο και με τη συμμετοχή Πανεπιστημίων, ερευνητικών φορέων και ιδιωτών μελετητών και εταιρειών.

Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα».

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Ενάμισι χρόνο τώρα μετά τον Ιανό και είμαστε εδώ για να δούμε που βρισκόμαστε. Από την πρώτη στιγμή έγιναν κινήσεις με ενισχύσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω μια πλατφόρμας που λειτούργησε αμέσως. Και όλα αυτά με τον κορωνοϊό, τηλεργασίες και μειωμένο προσωπικό..

Από τον ΕΛΓΑ η καταβολή αποζημιώσεων ήταν άμεση. Για πρώτη φορά υπήρξε μια νέα διαδικασία όπου η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα της αποζημίωσης.

Έγινε μια αλλαγή στο κράτος μεγάλη για το πώς θα αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια».

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κώστας Νούσιος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, οι δήμαρχοι Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και Σοφάδων κ. Θανάσης Σκάρλος, μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου και άλλοι.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο 83 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Η βιώσιμη και ποιοτική καλλιέργεια βαμβακιού στο επίκεντρο των φετινών εσπερίδων της ΔΟΒ