Ειδήσεις

Η Καρδίτσα τιμάει τον Πολιούχο της Άγιο Σεραφείμ


Πανηγυρίζει και φέτος η τοπική μας Εκκλησία επί τη μνήμη του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Σεραφείμ, αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, του θαυματουργού· και μας καλεί να τον τιμήσουμε ευσεβοφρόνως, διότι αυτός είναι ο φύλαξ και προστάτης του τόπου μας, βοηθός και συμπαραστάτης σε κάθε περίσταση και θλίψη του βίου.

Το πρόγραμμα

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου

  • 6:00΄μ.μ. Ακολουθία Πανηγυρικού Εσπερινού μετά Αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος στον Ιερό Ναό Αγίου Σεραφείμ (Μετόχιο Ιεράς Μονής Κορώνης) Καρδίτσης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου και συγχοροστατούντων αυτώ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Παρoναξίας κ. Καλλινίκου και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου του τε Ποιμενάρχου ημών.
  • Προ της Απολύσεως, θα ακολουθήση λιτάνευση της τιμίας Κάρας και της ιεράς εικόνος του αγίου Σεραφείμ πέριξ του Ιερού Ναού.
  • 9:30΄μ.μ. Ιερά Αγρυπνία και Εγκώμια του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Σεραφείμ ενώπιον της τιμίας κάρας του στον ως άνω Ιερό Ναό (Μετόχιο).

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου

  • 7:30΄π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης, συλλειτουργούντων των ως άνω αγίων Αρχιερέων μετά των Ιερέων και των Διακόνων. Θα προεξάρχει και θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παρoναξίας κ. Καλλίνικος.
  • 5:00΄μ.μ. Ακολουθία μεθεορτίου Εσπερινού και Κτιτορικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Σεραφείμ (Μετόχιον Ιεράς Μονής Κορώνης) Καρδίτσης.

 

Λίγα λόγια για το βίο του Αγίου Σεραφείμ

Ο άγιος Σεραφείμ είναι ο πρωτοκορυφαίος του χορού των οκτώ τοπικών μας αγίων, πολιούχος και προστάτης της πόλεως Καρδίτσης, αλλά και ολοκλήρου της μητροπολιτικής μας περιφερείας. Εγεννήθη στην Πεζούλα των Αγράφων περί τα μέσα του ΙΣΤαἰ. (ίσως το 1550 μ.Χ.). Έτυχε ανωτέρας μορφώσεως και σε ηλικία 17 ετών εκάρημοναχός στην Μονή Κορώνης με το όνομα Σεραφείμ. Αργότερα, κατεστάθη Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου. Μαρτύρησε στο Φανάρι στις 4 Δεκεμβρίου του 1601, δεχόμενος τον δι’ ανασκολοπισμού φρικωδέστατον θάνατον. Είναι θαυματουργός και η τιμία κάρα του τεθησαύρισται στην Ιερά Μονή Κορώνης.

Προηγούμενο άρθρο Απώλειες 46,2 εκ. ευρώ για τη Θεσσαλία από επιδοτήσεις
Επόμενο άρθρο Δράσεις της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ το Νοέμβριο 2022