Ειδήσεις

Η κάθοδος των αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα


«Αντέχουμε. Μέχρι τέλος θα φτάσουμε. Δεν κάνουμε πίσω με τίποτα», δηλώνουν οι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι συνεχίζουν το πολύωρο ταξίδι τους προς στην Αθήνα. Τη Δευτέρα διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας και την Τρίτη θα διαδηλώσουν στο Σύνταγμα, μαζί με τους συναδέλφους τους από τα άλλα μπλόκα. Στην Ανθήλη συναντήθηκαν, το απόγευμα της Δευτέρας, τα τρακτέρ από ΚαρδίτσαΛάρισα και Αλμυρό. Αππό εκεί αναχώρησαν όλοι μαζί για το Κάστρο Βοιωτίας.

Νωρίτερα έγινε θερμή υποδοχή των αγροτών της Καρδίτσας στο Μπλόκο της Ανθήλης.

Οι αγρότες ζητούν «να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματα» για να ζήσουν στον τόπο και στα χωράφια τους. Δεν τους πτοεί το εξαντλητικό ταξίδι, συνολικά 15 ωρών για να φτάσουν Αθήνα και οι άλλες τόσες ώρες για την επιστροφή στο μπλόκο.

Διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα και καλούν τον κόσμο της Αθήνας να είναι μαζί τους στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Την Τρίτη το πρωί θα αναχωρήσουν τα λεωφορεία και τα αγροτικά οχήματα

Αίτημά μας να λυθούν τα προβλήματα που έχουμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε 

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, μιλώντας στο «Open» τη Δευτέρα το πρωί.

Ο Κ. Τζέλλας επισήμανε πως το αγωνιστικό ραντεβού που έχουν δώσει οι αγρότες από όλη τη χώρα στο αυριανό μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, έχοντας στο πλευρό τους εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς, είναι «μια ειρηνική διαδήλωση», καθώς, «τα προβλήματα είναι πάρα πολλά».

«Είναι ένα μέτρο κλιμάκωσης που κάνουμε και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να λυθούν αυτά τα προβλήματα και να γυρίσουμε πίσω. Βέβαια εμείς ως Θεσσαλία έχουμε και άλλα προβλήματα», πρόσθεσε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε πως «προέχει» οι αγρότες να καταφέρουν να πείσουν «την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων που έχουμε», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στο τέλος θα τα καταφέρουν.

Ακόμα, αναφέρθηκε και στο κάλεσμα που έχουν απευθύνει οι αγρότες στον «λαό των Αθηνών να είναι εκεί και να στηρίξει τον αγώνα», αλλά και για να δοθεί, όπως είπε, «ένα μήνυμα για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια» και συμπλήρωσε: «Αυτό που διεκδικούμε εμείς είναι να παράγουμε φθηνά ελληνικά αγροτικά προϊόντα να μπορούμε όλοι να τα καταναλώνουμε».

Υπογράμμισε ότι «οι συναντήσεις δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν δίνονται λύσεις», ενώ επανέλαβε το αίτημα των αγροτών να λυθούν τα προβλήματα που έχουν για να μπορέσουν να ζήσουν.

Τέλος, όταν οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για το επιχείρημα της κυβέρνησης περί ξυσίματος στον πάτο του βαρελιού, ο Κ. Τζέλλας απάντησε χαρακτηριστικά: «Ούτε ένα μέρος του βαρελιού δεν ήρθε σε εμάς και περιμέναμε να πάρουμε ξύσματα. Στο τέλος δεν έξυσε τίποτα. Όσα χρήματα ήταν πριν τη συνάντηση με εμάς, τα ίδια χρήματα είπε και μετά».

Οι διεκδικήσεις που βγάζουν στους δρόμους τους αγρότες

– Μείωση του κόστους παραγωγής, με μέτρα όπως:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων, ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

– Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση πάνω σ’ αυτήν.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

– Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς, και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Γ. Κωτσός: Στα 40 εκ. ευρώ το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας λόγω Daniel
Επόμενο άρθρο Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στην Αργιθέα