Ειδήσεις

Η ΚΟΕΒ Εκπαιδευτικών Καρδίτσας του ΚΚΕ για τα κρούσματα covid στα σχολεία


Σύμφωνα με τα στοιχεία για την εβδομάδα 24-28 Ιανουαρίου, τα κρούσματα  COVID-19 στα σχολεία του νομού Καρδίτσας έχουν σημειώσει αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που αγγίζει το 50% (από 221 σε 330), ενώ είχαμε και την αναστολή λειτουργίας τμήματος στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας (11 κρούσματα σε σύνολο 19 μαθητών).

Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα κρούσματα ανήλθαν σε 185 (169 μαθητές, 14 εκπαιδευτικοί, 2 λοιπό προσωπικό) από 108 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κρούσματα είναι 145 (131 μαθητές,  13 καθηγητές, 1  λοιπό προσωπικό), ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 113.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια εβδομάδα πως η διαχείριση της πανδημίας και στην περίπτωση του χώρου της εκπαίδευσης από την κυβέρνηση γίνεται με όρους εγκληματικούς και με πρωτόκολλα λάστιχο.

Τα σχολεία έχουν μετατραπεί συνειδητά από την κυβέρνηση σε χώρους διασποράς της νόσου  χρησιμοποιώντας τα ως μέσα για να πετύχει την ανοσία της αγέλης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση  καυχιέται ότι όλα λειτουργούν κανονικά και ότι οι χώροι εκπαίδευσης είναι ασφαλείς. Η ίδια η καθημερινότητα τη διαψεύδει.

Επιμένει να κωφεύει και να αγνοεί τα αιτήματα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία. Την ίδια στιγμή υλοποιεί την αντιεκπαιδευτική πολιτική της εφαρμόζοντας την Τράπεζα Θεμάτων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την κατηγοριοποίηση των σχολείων, πατώντας στο έδαφος που έστρωσαν εδώ κα χρόνια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). Συνεχίζει να αγνοεί προκλητικά τα αιτήματα για την κάλυψη των γνωστικών  κενών των μαθητών, των κοινωνικών και ψυχολογικών προβλημάτων που έχουν προκληθεί και αυξηθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Απαιτούμε άμεσα η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και μαθητών, όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από τους συλλόγους και τους φορείς του.

  • Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.
  • Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σταθερά και περιοδικά και στοχευμένα εκτάκτως όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη μεταφορά των μαθητών με αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας , για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
  • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
  • Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.
  • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
  • Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο.
  • Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου.
  • Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί, μαζί με άλλους συναδέλφους μας, μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας για ασφαλή σχολεία που θα μορφώνουν τα παιδιά μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία να συμπορευτούν μαζί μας στον δίκαιο αγώνα μας!

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως του Παλαμά
Επόμενο άρθρο Η Αγορασμένη οικολογία - Σχόλιο της Αριστερής Παρέμβασης