Ειδήσεις

Η Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών Καρδίτσας για την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Εκπ/σης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη


Μια πρώτη εκτίμηση της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκηςπου αθωώνει τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην απεργία αποχή που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ από τον Απρίλιο του 2024 και είχαν παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό με την κατηγορία της άρνησης συμμετοχής στην αξιολόγηση.

Με βάση το σκεπτικό πως:« Η διωκόμενη εκπαιδευτικός τελούσε σε συγγνωστή νομική πλάνη καθόσον απείχε από τις διαδικασίες της αξιολόγησης καλυπτόμενη από την απεργία αποχή που είχε προκηρύξει το θεσμικό συνδικαλιστικό της όργανο ήτοι η μη συμμετοχή της στις διαδικασίες της αξιολόγησης έλαβε χώρα υπό την εύλογη πεποίθηση ότι η ίδια ασκούσε συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Οι εκπαιδευτικοί…..δεν μπορούν να αξιολογήσουν αυτοτελώς τη νομιμότητα μιας απεργίας που έχει κηρυχθεί από τις ανώτατες συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου τους ούτε να προτρέξουν της κρίσης των αρμόδιων δικαστηρίων»

  • Αποδέχεται πως η απεργία-αποχή είναι απεργία και μάλιστα προστατεύεται από το Σύνταγμα
  • Επιβεβαιώνει ότι η απεργία-αποχή που επαναπροκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2024 παράγει έννομα αποτελέσματα, προστατεύει δηλαδή τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν σε αυτή.
  • Πετάει στα σκουπίδια τις εγκυκλίους και τις προφορικές εντολές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ και των υπηρεσιακών παραγόντων που εμπνεύσθηκαν και υλοποίησαν το σχέδιο εκφοβισμού των απεργών.
  • Δικαιώνει νομικά την επιλογή της επαναπροκήρυξης και συνεπώς την υπεύθυνη πολιτικά και συνδικαλιστικά στάση των δυνάμεων που την ψήφισαν και ΚΥΡΙΩΣ των χιλιάδων συναδέλφων που την υλοποίησαν.
  • Βάζει στα μαύρα κατάστιχα της ιστορίας τα «στελέχη» εκπαίδευσης που πήραν εν τοις πράγμασι το μέρος της Κυβέρνησης, του ΥΠΑΙΘΑ και της παραβίασης του Συνταγματικού δικαιώματος στην απεργία.
  • Αναγκάζει τα συνδικαλιστικά στελέχη παρατάξεων, που δεν αρκέστηκαν να εκφράσουν επιφυλάξεις για την ανάγκη συνέχισης του απεργιακού αγώνα αλλά τον λοιδόρησαν και τον υπονόμευσαν καλώντας (πότε με καλοπιάσματα και πότε με φοβέρες) τις/τους απεργούς να αξιολογηθούν, να απολογηθούν για την στάση τους.
  • Τέλος αναδεικνύει τον πραγματικό λόγο που έβγαλε η κυβέρνηση από τη σύνθεση των πειθαρχικών τους αιρετούς και τους δικαστές. Ο νοώννοείτω.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Ο δρόμος του αγώνα δεν έχει ευκολίες και επανάπαυση. Η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να αναιρέσει την απόφαση αυτή αλλά καιτις θετικές συνέπειες που έχει  για τον αγώνα μας, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, την διοίκηση, παραδικαστικά κυκλώματα, παρακρατικούς μηχανισμούς και μιντιακό κατεστημένο. Είναι ανήθικοι και αδίστακτοι και το γνωρίζουμε. Αλλά αυτό μας κάνει ακόμη πιο αποφασισμένους στην προσπάθειά μας να αντισταθούμε στην αξιολόγηση για να υπερασπιστούμε το καθολικό δικαίωμα στην μόρφωση των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία πως το δίκιο των πολλών θα νικήσει  καλούμε σε ενότητα αγώνα και δυνάμωμα της αλληλεγγύης. Μέσα στο καλοκαίρι ετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα των σχολείων, για το φθινόπωρο των αγώνων μέχρι τη νίκη! «Ο μόνος πραγματικός αγώνας στην ιστορία του κόσμου ήταν ανέκαθεν μεταξύ των κεκτημένων συμφερόντων και της κοινωνικής δικαιοσύνης» Κι αυτό είναι το μάθημα που διδάσκουν όσοι αγωνίζονται μέσα κι έξω από τις σχολικές αίθουσες.

ΥΓ. Για όσους  λύγισαν στον αγώνα να θυμούνται πως «ακόμη κι όταν τα δέντρα γέρνουν  … είναι πιο ψηλά απ’ το χορτάρι». Μαζί συνεχίζουμε!

Προηγούμενο άρθρο Στο χείλος του γκρεμού – Του Κώστα Βλάχου
Επόμενο άρθρο Υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Δημήτρης Τσιαντής – Συνάντηση με Νίκο Ανδρουλάκη