Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καρδίτσας για το αγροτικό ζήτημα


Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κυβερνήσεων. Είναι πολιτικές που ενισχύουν τους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους, που αγοράζουν φτηνά τα προϊόντα τους και τα πουλούν πανάκριβα στα λαϊκά νοικοκυριά, πολιτικές που εκπορεύονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για να στηρίξουν το μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς.

Ειδικά στο Θεσσαλικό κάμπο και στο νομό Καρδίτσας μετά τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες Daniel και Elias, τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν. Οι όποιες αποζημιώσεις είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ζημιές. Πέρασαν τέσσερις μήνες και αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουν πάρει ακόμα αποζημιώσεις, το αρδευτικό δίκτυο είναι στην πλειοψηφία του καταστραμμένο, υπάρχουν ζητήματα υγιεινής, ακατάλληλο πόσιμο νερό, ενώ το Κέντρο Υγείας Παλαμά ουσιαστικά εξακολουθεί να υπολειτουργεί. Πολλά ζητήματα που αφορούν την επιβίωση των γεωργοκτηνοτρόφων και των οικογενειών τους έχουν εναποτεθεί στην «ατομική ευθύνη».

Ταυτόχρονα, το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής, που προωθεί η κυβέρνηση, κινείται στη γνωστή λογική του «κόστους –οφέλους», ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και την αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση.

Οι «εξαγγελίες» της κυβέρνησης για τα μέτρα «στήριξης» των αγροτών αποτελούν ψίχουλα και κοροϊδία καλώντας τους ουσιαστικά να συμβιβαστούν με τα στενά όρια της δημοσιονομικής σταθερότητας, τα οποία καθορίζονται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την ΕΕ και που ήδη έχουν φέρει γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους σε δυσκολία επιβίωσης.

Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους αγρότες που αυτό τον καιρό βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Θεωρούμε τα αιτήματα των αγροτών δίκαια και την ικανοποίησή τους αναγκαία, για να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους καλλιεργώντας τα χωράφια τους.

Καταδικάζουμε την κρατική καταστολή με την παρεμπόδιση των αγροτών να στήσουν το μπλόκο τους στην Ε65, με τη ρίψη χημικών και κροτίδων στους διαδηλωτές και με τις συλλήψεις αγροτών που υλοποιούσαν τις συλλογικά ειλημμένες αποφάσεις των αγροτικών συλλόγων και της Ομοσπονδίας τους.

Εισηγούμαστε σήμερανα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για όλους τους πλημμυροπαθείς γεωργοκτηνοτρόφους του Δήμου Καρδίτσας:

  1. Κατάργηση για το έτος 2023 των μισθωμάτων καλλιεργήσιμης γης και βοσκήσιμων γαιών, των τελών άρδευσης, των εσόδων από τη χρήση των παρόχθιων αντλιοστασίων, των τόκων που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δήμο, του πάγιου τέλους στην ύδρευση και πάγωμα για το έτος 2023 των τόκων που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την ΔΕΥΑΚ.
  2. Ο Δήμος Καρδίτσας να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση όλων των ζημιών στην αγροτική οδοποιία και στις σχετικές υποδομές που σχετίζονται με τη μετακίνηση των αγροτικών οχημάτων (γέφυρες, διαβάσεις, κλπ).
  3. Να προχωρήσει άμεσα μέσω της ΔΕΥΑΚ εκπόνηση και υλοποίηση των απαραίτητων μελετών για τα αναγκαία δίκτυα ομβρίων των χωριών και της πόλης για να μην πλημμυρίζουν.
  4. Να απαιτήσειτην ολοκλήρωση των μελετών της Περιφέρειας Θεσσαλίας που αφορούν ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό (π.χΛεκάνη απορροής Καλέντζη) και να προωθηθούν για άμεση κατασκευή ολοκληρωμένες λύσεις που θα θωρακίζουν περιοχές του δήμου που είναι ευάλωτες σε πλημμύρες(Παλέρμο, Ζαχαριώτες, Καμινάδες, Χίλια Δέντρα, Μαύρικας, χωριά Ενότητας Κάμπου κλπ).
  5. Να απαιτήσει ο Δήμος αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με σκοπό τη μελέτη και την εκτέλεση των απαραίτητων έργων στη δικαιοδοσία του (αγροτική οδοποιία, δίκτυα ομβρίων, απαλλαγή πλημμυροπαθών από τέλη) με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού και ενίσχυση με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την υλοποίησή τους χωρίς την ανάγκη παραχώρησης σε εργολαβικές εταιρείες.
  6. Να απαιτήσει ο Δήμος από την κυβέρνηση:

 

-Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

–  Αναπλήρωση του εισοδήματος για τις ζημιές στην παραγωγή που προκλήθηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες και τις αρρώστιες.

-Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.

– Τιμές για τα προϊόντας μας που  να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, αφήνοντας παράλληλα βιώσιμο εισόδημα, ώστε οι αγρότες να καλύψουν τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

 

Ειδικότερα για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και οι μελισσοκόμους της Καρδίτσας και των Φαρσάλων:

 

– Ελάχιστο ποσό 300 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι και το καλαμπόκι που πλημμύρισαν και 350 για κάθε ζώο που χάθηκε. Η αναπλήρωση εισοδήματος να αφορά και στις καλλιέργειες για τις οποίες δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, όπως π.χ. τα αμπέλια που καταστράφηκαν από τον περονόσπορο κ.α. Αντίστοιχα, για τις άλλες καλλιέργειες και τα μελισσοσμήνη οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και τη ζημιά ανά παραγωγό και όχι την ασφαλιζόμενη αξία που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, η οποία είναι πολύ μικρότερη.

Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, χωρίς καμία προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια.

– Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες – εκκαθαριστές, χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε Ενέργεια, νερό και τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

– Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο, όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ, να μην είναι υψηλά τα τιμολόγια.

Με κρατική ευθύνη, χωρίς ΣΔΙΤ, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής, που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές όπου εκδηλώνονται πλημμύρες. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Να πάρουν άμεσα όλοι οι πληγέντες το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ,  καθώς και επίδομα ενοικίου όσοι δεν διαμένουν στα σπίτια τους. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ, με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, να μην πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους.

  1. Να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης με τα παραπάνω αιτήματα.
Προηγούμενο άρθρο Διακοπή υδροδότησης στις ΤΚ Παλαμά, Μεταμόρφωσης και Καλυβακίων
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας στο μπλόκο των αγροτών