Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Καρδίτσας για το ψήφισμα συμπαράστασης στους υγειονομικούς σε αναστολή


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, που έγινε στις 12 Ιούλη, παρουσία πολλών υγειονομικών που δέκα και πλέον μήνες είναι σε αναστολή εργασίας και απλήρωτοι λόγω των εξοντωτικών, εκδικητικών, αποφάσεων της κυβέρνησης, συζητήθηκε μετά από αίτημά τους το πρόβλημα.

Οι απόψεις που ακούστηκαν από κάποιες πλευρές ήταν παράλογες μέχρι και επιθετικές για τους υγειονομικούς σε αναστολή και όχι μόνο … λες και οι υγειονομικοί ή οι άλλοι εργαζόμενοι που δεν εμβολιάστηκαν είναι υπεύθυνοι για τα χάλια της υγείας ή τη διασπορά του κορωνοϊού…

Σίγουρα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η κατάσταση της υγείας των υγειονομικών όπως και όλων των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, για την προστασία των ίδιων αλλά και των ασθενών που περιθάλπουν. Όμως η κυβέρνηση, μετά τις καραντίνες που παρέλυσαν τη χώρα,  ανήγαγε τον εμβολιασμό σε μοναδικό όπλο για την πανδημία και δεν έλαβε κανένα άλλο προληπτικό μέτρο, ούτε φρόντισε να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας.Ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη της διασποράς και την ασφαλή και πλήρη περίθαλψη όσων ασθενούν.

Προκειμένου δε να καλύψει την αντιλαϊκή της πολιτική,αφού ανακήρυξε στην πράξη τα εμβόλια ως αποκλειστικό μέσον αντιμετώπισης της πανδημίας και μάλιστα ως “ατομική ευθύνη” χωρίς την αναγκαία κρατική στήριξη και ενημέρωση, χωρίς την εξασφάλιση δημόσιων υποδομών και προσωπικού, άρχισε την τρομοκρατία με τον χορό των τιμωριών και προστίμων. Με τα διοικητικά μέτρα για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων στους χώρους της Υγείας – Πρόνοιας καθώς και των χρηματικών ποινών στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών επιχειρείται ουσιαστικά, κυριολεκτικά, να στοχοποιηθεί το τμήμα αυτό του πληθυσμού ως υπαίτιο της διάδοσης του κορονοϊού, ενισχύοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και συσκοτίζοντας τις βασικές και ουσιαστικές ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής.

Θεωρούμε ότι με βάση και τα νέα επιστημονικά δεδομένα όπου η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται και από αυτούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η επιμονή της κυβέρνησης στη διατήρηση των παραπάνω μέτρων, αποδεικνύει ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο αντιλαϊκό σχεδιασμό με στόχο τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, από όπου αφαιρεί πάνω από 4.500 υγειονομικούς και άλλους εργαζόμενους, χωρίς να υπάρχει ο λόγος που επικαλείται περί ελέγχου της πανδημίας, με πιθανή απόλυσή τους και σε κάθε περίπτωση δημιουργία τεχνητής επιδείνωσης λόγω έλλειψης προσωπικού για να εδραιωθεί ως ανάγκη η είσοδος των ιδιωτών στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Ο δήμαρχος και η πλειοψηφούσα παράταξη (συνεργαζόμενες παρατάξεις Τσιάκου – Παπαλού), ως συνήθως, παρέπεμψαν την έκδοση του ψηφίσματος σε επιτροπή… Το προσχέδιο που μας στάλθηκε (στους επικεφαλής) δεν ήταν δυνατόν να γίνει δεκτό από εμάς, σε όλα του τα σημεία, γιατί άφηνε ανοιχτά επικίνδυνα, κατά τη γνώμη μας, παράθυρα, όπως αυτό της ‘’επιστροφής σε εργασιακό περιβάλλον’’…Στείλαμε άλλο προσχέδιο στην επιτροπή με τα ελάχιστα αιτήματα στα οποία μπορούσαμε να συμφωνήσουμε.

Από ότι φάνηκε από την ανακοίνωση του δήμου δεν έγινε δεκτό σε σημαντικά αιτήματα.

Το προσχέδιο που προτείναμε είναι το παρακάτω και το δίνουμε στην κρίση των Καρδιτσιωτών σε σύγκριση με αυτό που ενέκρινε η πλειοψηφία:

«Το δημοτικό συμβούλιο της Καρδίτσας στην συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου ε.ε.αφού πρώτα άκουσε αντιπροσωπεία των ανεμβολίαστων– σε αναστολή εργασίας υγειονομικών της Καρδίτσας σχετικά με το αίτημα τους να επιστρέψουν στην εργασία,συζήτησε το θέμα προ ημερησίας διάταξης.

Το δημοτικό συμβούλιο θεωρεί ότι το αίτημά τους είναι εύλογο, καθώς η πολύμηνη εργασιακή αναστολή στην οποία βρίσκονται, έχει δημιουργήσει προβλήματα επιβίωσης τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειες τους.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, τα νεότερα δεδομένα για την πανδημία, αλλά και το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων, το δημοτικό συμβούλιο θεωρεί ότι είναι εφικτό:

  • Να επανέλθουν στην εργασία τους άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με την πραγματοποίηση των αναγκαίων σε συχνότητα προληπτικών τεστ.
  • Να καταβληθεί το τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που αντιστοιχεί στο χρόνο εργασίας τους πριν τεθούν σε αναστολή εργασίας.
  • Να ρυθμιστεί ώστε ο χρόνος αναστολής εργασίας να αναγνωριστεί ως συντάξιμος χρόνος.

Επίσης το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε την επιβολή προστίμου για τους ανεμβολίαστουςσυνταξιούχους.  Κατόπιν τούτου ζητά από την κυβέρνηση, να σταματήσει η επιβολή προστίμων και να επιστραφούν τα ήδη καταβληθέντα».

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόσληψη 24 καθαριστριών στο Δήμο Παλαμά
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας