Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την έκθεση Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Θεσσαλίας


Μιλώντας στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας (27/11/23), ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, σχετικά με την έκθεση Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Θεσσαλίας, ανέφερε τα εξής:

Στη χώρα μας όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε, τα μέτρα για την κοινωνική συνοχή έχουν κριτήριο τη διαχείριση της απόλυτης φτώχειας με σκοπό να κρυφτεί το γεγονός αυτό που βιώνουν μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών λαών, παρ’ ότι ζούμε σε συνθήκες παραγωγής τεράστιου κοινωνικού πλούτου και μεγάλης προόδου της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Η ανεργία, η φτώχεια, η αδυναμία μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, δεν είναι αποτέλεσμα κακής πολιτικής διαχείρισης, αλλά αποτελέσματα του καπιταλισμού που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος.  Κέρδος που βγαίνει μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, την μείωση των μισθών, των συντάξεων, του λαϊκού εισοδήματος, την εξοντωτική φορολόγηση, την καταστροφή της βασικής παραγωγικής δύναμης που είναι οι εργαζόμενοι, αλλά και μικρών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.

Ως περιφερειακή αρχή συνεχίζετε να ακολουθείτε την πολιτική που δημιουργεί φτώχεια, ανεργία, που στερεί βασικά δικαιώματα του λαού και με την έκθεση που φέρατε προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια για ότι έχετε κάνει και δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα.

Συμμετέχετε στην προσπάθειανα συμφιλιωθούν τα λαϊκά στρώματα με την ικανοποίηση όλο και λιγότερων αναγκών τους, ενώ τα προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως έχει αποδειχθεί, προωθούν πλήθος αντεργατικών μέτρων, όπως επέκταση της δουλειάς με ελαστικές μορφές, voucher, κλπ.

Οι δράσεις και κοινωνικής ένταξης και συνοχής που αναπτύσσει εδώ και χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως και όλες οι περιφέρειες, οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε, αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξαλείψουν την φτώχεια, ούτε καν να την μειώσουν.

  • Δεν είναι κοινωνική συνοχή τα κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, η σακούλα με τρόφιμα του ΤΕΒΑ, αλλά η πλήρης και σταθερή εργασία, με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, με τιμές αγροτοπαραγωγού που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν εισόδημα ικανό για να ζούν αξιοοπρεπώς.
  • Δεν είναι κοινωνική συνοχή η ανάθεση σε ΜΚΟ της φροντίδας ασυνόδευτων παιδιών, οι υποστελεχωμένες κοινωνικές κρατικές δομές, χωρίς προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές.
  • Δεν είναι κοινωνική συνοχή η υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Π.Φ.Υ., της προσχολικής φροντίδας και αγωγής, της ειδικής αγωγής, της προστασίας της οικογένειας.
  • Δεν είναι κοινωνική συνοχή η εμπλοκή ΜΚΟ σε συμβουλευτικά κέντρα, στήριξης των γυναικών που έχουν υποστεί βία, με εργαζόμενους συμβασιούχους, με τεράστιες ελλείψεις όλων των ειδικοτήτων που χρειάζονται.  Αντί να υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και δομών, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Αυτές τις πολιτικές της Ε.Ε, εφαρμόζει και η περιφέρεια Θεσσαλίας, με διάθεση πόρων πού προέρχονται, κυρίως, από τα Διαρθρωτικά Επενδυτικά Ταμεία της Ε.Ε, δηλαδή-λεφτά, όχι από τα ταμεία των καπιταλιστών, αλλά από την φοροληστεία μισθωτών, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και επαγγελματιών, που στοχεύουν στο μοίρασμα της φτώχειας ανάµεσα στους λιγότερο φτωχούς και σε αυτούς που έχει καταστρέψει τελείως το σύστημα.

Στόχος αυτής την πολιτικής είναι να περιοριστούν οι  κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και να εθιστούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, να ψευτοζούν με κάποιο πρόγραμμα ολιγόμηνης και κακοπληρωμένης εργασίας, με ένα επίδομα πτωχοκομείου, με μια σακούλα τρόφιμα, με κάποιο κουπόνι βάουτσερ και όχι με πλήρη και σταθερή εργασία, με ικανοποιητικούς μισθούς, με ΣΣΕ, με κοινωνική ασφάλιση, με αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας και εκπαίδευσης.

Τα διάφορα αποσπασματικά μέτρα και προγράμματα που γίνονται με τη συμμετοχή και διαγόρων ΜΚΟ, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Αν σκοπεύατε ως Περιφερειακή αρχή- όχι να λυθούν αυτά τα προβλήματα, γιατί δεν μπορείτε στο πλαίσιο του συστήματος που υπηρετείτε – αλλά να στηρίξετε πραγματικά τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, θα στηρίζατε τις προτάσεις και τα αιτήματα του ταξικού εργατικού κινήματος και του ριζοσπαστικού κινήματος των μικρών αγροτών και ΕΒΕ.

  • Κατώτατο μισθό 825 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στο δημόσιο.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες.
  • Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην Ενέργεια, στις τιμές στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα είδη.
  • Κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Να διαγραφούν τα  χρέη για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια και παιδεία για όλους.

 

Απαιτούμε η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, να πάρουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ να αποκτήσουν έναν άλλο προσανατολισμό.

Να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα, έλεγχο και χειρισμό των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.

Να απομακρυνθούν τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα και ΜΚΟ και να στηριχτούν έμπρακτα οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και τα κρατικά κοινωνικά ιδρύματα και οι οργανισμοί που έχουν ως κύριο έργο τους τη στήριξη του παιδιού, της οικογένειας, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταψηφίζει την έκθεση δράσης σας, χωρίς να χαρίζουμε τίποτα από ευρωενωσιακά και άλλα ταμεία, που είναι κλεμμένα λεφτά του λαού και όχι παροχή των εκμεταλλευτών του.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθησαν 5 άτομα σε περιοχές της Θεσσαλίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Σεμινάριο του ΣΘΕΒ: Οι Φορολογικοί Έλεγχοι των επιχειρήσεων