Ειδήσεις

Η μόνη γνήσια αλληλεγγύη εκφράζεται από το λαό και τις επιτροπές πληγέντων


Ως επιτροπή πληγέντων, έχουμε γίνει δέκτες πολλών παραπόνων   για την διαχείριση των κάθε είδους παροχών από την ‘’εθελοντική ομάδα’’ του δήμου. Παράπονα που πολλαπλασιάστηκαν ιδιαίτερα την περίοδο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη, που ξεσπίτωσαν χιλιάδες ανθρώπους και αύξησαν κατακόρυφα τις καθημερινές ανάγκες επιβίωσης, σε τρόφιμα, είδη ένδυσης – υπόδησης, καθημερινής χρήσης κλπ.

Μετά τις καταστροφές που άφησαν οι πλημμύρες βιώσαμε το μεγάλο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από όλη την χώρα που έγινε πράξη με αποστολή βοήθειας σε χρήματα, τρόφιμα, νερά ,ρούχα ,κουβέρτες, κλπ.

Οι πλημμυροπαθείς επίσης στηρίχτηκαν στην αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων αλλά και στη πρωτοβουλία των σωματείων και φορέων της πόλης που δημιούργησαν το Στέκι Αλληλεγγύης, που μοίραζε καθημερινά, σπίτι το σπίτι, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε πληγέντες, εκφράζοντας την έμπρακτη και χωρίς κανένα αντάλλαγμα στήριξη τους.

Στις παρεμβάσεις μας στη δημοτική αρχή για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις μας  η απάντηση  ήταν ότι ‘’όλα βαίνουν καλώς’’.

Δεν πέφτουμε λοιπόν από τα σύννεφα,  μετά τις πρόσφατες καταγγελίες και την έρευνα της αστυνομίας που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, για την διαχείριση των τροφίμων προς τους πλημμυροπαθείς από το Δήμο Καρδίτσας.

Η δημοτική αρχή και το κράτος, όχι μόνο δεν έκανε αυτό που έπρεπε, αλλά έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν τους ίδιους τους πληγέντες ότι δεν προσέρχονται για να πάρουν τρόφιμα. Και ακόμα χειρότερα δεν ήταν λίγες οι φορές, που τους είχαν στην ουρά και τους ζητούσαν έγγραφα για να αποδείξουν ότι είναι πληγέντες!!!

Είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής η διαχείριση των ειδών πρώτης ανάγκης. Δική  της επίσης είναι η ευθύνη  αν  και σε τι βαθμό έφτασε η βοήθεια χιλιάδων συνανθρώπων μας στον προορισμό της. Επομένως λάθη,  παραλείψεις ή τυχόν καταχρήσεις -προφανώς καταδικαστέες-βαραίνουν τους ίδιους.

Δε θα ξαφνιαστούμε λοιπόν με την όποια κατάληξη και αν έχουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες. Ίσως για κάποιους η καταστροφική πλημμύρα ήταν ευκαιρία για μικροπολιτικά παιχνίδια. Αποδεικνύεται ωστόσο πως, όπως μας άφησαν απροστάτευτους με την διαχρονική απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας,  έτσι μας άφησαν  χωρίς την απαραίτητη βοήθεια που τόσο την είχαμε ανάγκη εκείνες τις ώρες. Για όλους εμάς είναι ένας εφιάλτης που δε θέλουμε να ξαναζήσουμε. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ενώ αυτοί πόζαραν σε φωτογραφήσεις μιλώντας για τα «επιτεύγματα τους», ο λαός της Καρδίτσας οργάνωνε ο ίδιος την αλληλεγγύη με άμεσα και πρακτικά μέτρα διεκδικώντας ταυτόχρονα αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

 

 

Της Επιτροπής Πληγέντων Αλιάκ Μαχαλά

 

Προηγούμενο άρθρο Γιάννης Γεννάδιος: Το διοικητικό έλλειμμα της περιφερειακής αρχής
Επόμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 στην Ιτέα, το Προάστιο και τον Παλαμά