Ειδήσεις

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Καρδίτσας – Γράφει ο Γιάννης Γεννάδιος, Υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας


Το πρωί της Τετάρτης (27/09), κλιμάκιο της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ βρέθηκε στο αμαξοστάσιο, όπου και συζήτησε με τους εργαζόμενους. Στο μέσο της συζήτησης, κάποιοι εργαζόμενοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία σχετικά με τη δυνατότητα του δήμου να καταβάλει απρόσκοπτα τη μισθοδοσία τους. Προσωπικά, απέφυγα να μιλήσω ανοιχτά στον χώρο εργασίας για τη σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου Καρδίτσας, περιοριζόμενος σε μια αναφορά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι απαγορευμένο για τον δημόσιο διάλογο. Αντιθέτως, όταν η δημόσια λογοδοσία βρίσκεται στον πυρήνα του πνεύματος της αυτοδιοίκησης στο διεθνές στερέωμα, η οικονομική κατάσταση κάθε δήμου πρέπει να αποτυπώνεται δημοσίως και με ακρίβεια. Ακόμα και αν η σημερινή διοίκηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποκρύψει τη σημερινή κατάσταση.

Η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση καθαρό ταμείο 1.000.000 €. Εντός μιας θητείας, οι επιδόσεις που καταγράφει φαντάζουν αξιοθαύμαστες. Σήμερα, ο δήμος έχει ξοδέψει τα χρήματα που παρέλαβε και αναγκάστηκε να ζητήσει 1.000.000 € προκαταβολή από τους ΚΑΠ, ώστε να μπορεί να πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων μέχρι τις εκλογές.

Το κακό όμως δε σταματάει εδώ. Στον δήμο εκκρεμούν διαταγές πληρωμής κατόπιν δικαστικών αποφάσεων που ξεπερνούν τα 2.000.000 €. Μάλιστα, σύμβουλοι της μειοψηφίας έχουν ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τη δημοτική αρχή, η οποία είναι αποφασισμένη να κωλυσιεργήσει τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Όμως σύμφωνα με προηγούμενη απάντηση σε ερώτησή της συμβούλου Α. Κολοκύθα για μη νόμιμες δαπάνες προκύπτουν τα παρακάτω.

Τα χρέη προς την ΠΑΔΥΘ ανέρχονται στις 600.000 €. Τα χρέη προς ιδιώτες που προμηθεύουν ανταλλακτικά και επισκευάζουν τα μηχανήματα του δήμου είναι 500.000 €. Οι οφειλές προς τους ιδιοκτήτες μηχανημάτων υπό το κλασσικό αιτιολογικό του Ιανού ανέρχονται στο 1.000.000 ευρώ, οδηγώντας σε πλήθος ερωτημάτων, όπως: Έχει γνώση η τεχνική υπηρεσία του δήμου για αυτές τις οφειλές; Έχει γίνει επίβλεψη των εργασιών; Υπάρχει κατάσταση ωρών εργασίας, τύπου μηχανήματος και τόπου εκτέλεσης των εργασιών; Υπάρχουν εντολές μίσθωσης των μηχανημάτων; Και για ποιον λόγο τα τιμολόγια του Ιανού (Σεπτέμβρης 2020) έχουν κοπεί τον Δεκέμβριο του 2022;

Συμπερασματικά, η σημερινή διοίκηση, εφόσον κατανάλωσε τα χρήματα που παρέλαβε, δημιούργησε αθροιστικά ένα άνοιγμα της τάξης των 3.000.000 ευρώ. Ευτυχώς μάλιστα που ένα μέρος των λειτουργικών δαπανών καλύφθηκε από τις χρηματοδοτήσεις του Ιανού. Ειδάλλως το άνοιγμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Όπως και η ανησυχία των δημοτών και των εργαζομένων.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Νέα συνάντηση Κώστα Αγοραστού με τους Ολλανδούς επιστήμονες για την εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασης στις πλημμυρισμένες περιοχές
Επόμενο άρθρο Κανονικά στο Δήμο Μουζακίου η έναρξη λειτουργίας των σχολείων