Ειδήσεις

Η περιφέρεια και η κυβέρνηση να προστατέψουν την ζωή και τις περιουσίες του λαού από την επερχόμενη κακοκαιρία


Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αποτελεί μια αποθέωση της ατομικής ευθύνης του κάθε πολίτη για την προστασία απ’ αυτά, αφού περιλαμβάνει ένα κατεβατό οδηγιών για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει, ενώ σε ότι αφορά τη δική της ευθύνη και της κυβέρνησης για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, περιορίζεται σε μια γενική αναφορά περί επιφυλακής των υπηρεσιών.

Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, καλεί τα λαϊκά νοικοκυριά να προμηθευτούν υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες, να διατηρούν τα σπίτια τους ζεστά και άλλα τέτοια «ευφάνταστα» .

Αλήθεια δεν γνωρίζουν η περιφερειακή αρχή και η κυβέρνηση, πως με την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης που υπηρετούν για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν ούτε ρεύμα, ούτε θέρμανση;  Ότι σε κάθε κακοκαιρία, όπως πρόσφατα με τον «ΔΙΟΜΗΔΗ», πολλές περιοχές και στην Θεσσαλία, έμειναν επί μέρες δίχως ρεύμα και τηλέφωνο;

Δεν γνωρίζουν ότι η προμήθεια για πολλές ημέρες, υλικού θέρμανσης και τροφίμων, είναι αδύνατη για την πλειονότητα των εργατικών-λαικών οικογενειών, επειδή οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και των τροφίμων, έχουν φθάσει στα ουράνια; Δεν γνωρίζουν ότι με τις ταξικές πολιτικές που εφαρμόζουν και στηρίζουν όλες οι αστικές δυνάμεις, η πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων παίρνουν άθλιους μισθούς και συντάξεις, ότι οι περισσότεροι άνεργοι δεν έχει καν εισόδημα, ότι πολλοί γεωργοκτηνοτρόφοι είναι απλήρωτοι και όσοι πληρώθηκαν δεν τους έμεινε δεκάρα, γιατί το κόστος παραγωγής και ζωής εκτοξεύτηκε στα ύψη;

Πώς να τα κάνουν αυτά οι άνθρωποι που χτυπήθηκαν από το σεισμό και μένουν σε κοντέινερ και τροχόσπιτα με ένα κλιματιστικό, χωρίς να έχουν πάρει καν τις αποζημιώσεις τους, οι χιλιάδες που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες, όσοι καταστράφηκαν οι παραγωγές τους από τα καιρικά φαινόμενα χωρίς να έχουν αποζημιωθεί ή να αποζημιώνονται με «ψίχουλα»;.

Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να ντύνονται καλά, να φυλάγονται γενικώς.

Λέξη όμως δεν αναφέρει για την ανάγκη να απαγορευτεί η διανομή φαγητού και άλλων υπηρεσιών από τους διανομείς που εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να εργάζονται με τα μηχανάκια εξωτερικά κάτω και από τις πιο άσχημες καιρικές συνθήκες για ένα πενιχρό μεροκάματο, η εργασία σε εργοταξιακούς και εργοστασιακούς χώρους δίχως θέρμανση, χωρίς να κόβεται το μεροκάματο και το ένσημο;

Λέξη δεν αναφέρει για το πώς ο μηχανισμός του κεντρικού κράτους, της περιφέρειας και των δήμων, θα διασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση, την ζωή και τις περιουσίες των λαικών ανθρώπων;

Για το πώς θα καταφέρνουν να φτάνουν οι εργάτες, οι γεωργοκτηνοτρόφοι και οι αυτοαπασχολούμενοι κάθε περιοχής της Θεσσαλίας ασφαλείς στις εργασίες τους και στα σπίτια τους, με ευθύνη του κρατικού και τοπικού μηχανισμού και όχι με ατομική ευθύνη;

Για το πώς θα προστατευθούν με ευθύνη του κεντρικού κράτους, της περιφέρειας και των δήμων, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και άλλα φυσικά φαινόμενα με έργα και παρεμβάσεις;

Για το πώς θα εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των υποδομών (συγκοινωνίες, ηλεκτρισμού, υδροδότησης, τηλεφωνίας);

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει από την κυβέρνηση, την περιφερειακή αρχή και τις δημοτικές αρχές, αντι να αναπαράγουν ανακοινώσεις μεταφοράς της ευθύνης για την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας από τα φυσικά φαινόμενα, όπως και για την υγεία και όλες τις πλευρές της ζωής τους, στους εργάτες, στους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, να εξασφαλίσουν και στις συνθήκες της επερχόμενης κακοκαιρίας:

  • Κανένα λαϊκό σπίτι να μην μείνει χωρίς ρεύμα, θέρμανση, τηλέφωνο, νερό.
  • Προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων σε κάθε σπίτι που τα χρειάζεται και δεν μπορεί να τα έχει.
  • Στέγη θερμαινόμενη και τροφή, σε κάθε άστεγο (μίσθωση ξενοδοχείων, άλλες κοινωνικές δομές).
  • Να ετοιμασθούν από περιφέρεια και δήμους δημόσιοι και δημοτικοί χώροι θερμαινόμενοι και κατάλληλοι για την φιλοξενία ανθρώπων σε περιοχές που υπάρξουν διακοπές ρεύματος.
  • Οργάνωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στο σπίτι, σε όσους ανθρώπους τις χρειάζονται.
  • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της θέρμανσης σε όλα τα δημόσια σχολεία και σχολές.
  • Να ανακληθούν άμεσα οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μείωση κατά 50% των λαικών τιμολογίων. Καμία διακοπή ρεύματος και επανασύνδεση σε όσους κόπηκε γιατί αδυνατούσε να πληρώσει.
  • Κατάργηση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, γενικότερα στα καύσιμα.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά, είδη καθαριότητας και σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγών.
  • Απαγόρευση της εργασίας των διανομέων με μηχανάκια. Απαγόρευση εργασιών, ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, ολισθηρότητας των δρόμων και των χώρων εργασίας και σε περιπτώσεις όπου δεν έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων. Για τις εργασίες που είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν, εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφάλειας για εργαζόμενους και κατοίκους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων (χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, συντήρηση – ασφάλεια οχημάτων τεχνικού εξοπλισμού, ιατρικός έλεγχος εργαζομένων, τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας, εξασφάλιση συστημάτων επικοινωνίας, τεχνικά μέτρα προστασίας πτώσης από ύψος, μείωση της έκθεσης στο ψύχος με περιορισμό του χρόνου εργασίας και άλλα οργανωτικά μέτρα κ.ά.).
  • Άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, με ευθύνη των εργοδοτών. Πραγματοποίηση ολοκληρωμένων εκτιμήσεων επαγγελματικού κινδύνου από τον τεχνικό Ασφάλειας και τον γιατρό Εργασίας, με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
  • Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Εξασφάλιση της βατότητας του οδικού δικτύου (επαρχιακού και αγροτικού), των γεφυρών, των υποδομών (ύδρευσης, άρδευσης, ηλεκτρισμού).
  • Άμεσα σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών έργων για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της Θεσσαλίας, με ευθύνη του κράτους, της περιφέρειας, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
Προηγούμενο άρθρο Αυτά είναι τα αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού
Επόμενο άρθρο Συλλήψεις για κλοπή ποτού από σούπερ μάρκετ της πόλης