Ειδήσεις

Η πόλη του Μουζακίου τίμησε τον Πολιούχο της, άγιο και ένδοξο μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο τον Τήρωνα


Η πόλη του Μουζακίου τίμησε τον Πολιούχο της, άγιο και ένδοξο μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο τον Τήρωνα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτο Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος Μουζακίου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε ότι όλα τα αποστολικά και τα ευαγγελικά αναγνώσματα είναι για τους ορθόδοξους χριστιανούς μια κατήχηση και διδασκαλία, στην οποία η Εκκλησία μας καλεί να εντρυφήσουμε, για την εν Χριστώ σωτηρία μας.

Αναλύοντας το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, αναφέρθηκε στο περιστατικό, όπου σε μια περιοδεία του Χριστού, διασχίζοντας χωράφια με σιτάρι, οι μαθητές Του έκοβαν σιτάρι και έτρωγαν, για να χορτάσουν την πείνα τους. Με αφορμή την πράξη τους αυτή, οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι κατηγόρησαν τον Χριστό, ότι Αυτός και οι μαθητές Του, καταλύουν την ημέρα του Σαββάτου.

Για να τους δείξει ο Κύριος την εμπάθεια, που είχαν προ το πρόσωπό Του, τους υπενθύμισε ότι ο Δαυίδ και οι στρατιώτες του, κυνηγημένοι από τον Σαούλ, μπήκαν στο ναό και πήραν τους άρτους από την πρόθεση, για να χορτάσουν την πείνα τους. Και παρότι δεν αντέκειντο στην παρόμοια πράξη του Δαυίδ, από σεβασμό προς αυτόν, κατηγορούσαν τον Χριστό και τους μαθητές Του.

Στο δεύτερο περιστατικό του ευαγγελικού αναγνώσματος, ο Χριστός ευρισκόμενος στη Συναγωγή, θεράπευσε έναν άνθρωπο, αφού πρώτα έθεσε στους Γραμματείς και Φαρισαίους το ερώτημα, αν πρέπει να αποφεύγονται οι αγαθοεργίες την ημέρα του Σαββάτου, για να μην καταλυθεί ο νόμος και εκείνοι σιώπησαν.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Χριστός, αφού έδειξε ότι το Σάββατο είναι για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο, το κατήργησε και με την ένδοξη Ανάστασή Του, μας έδωσε την Κυριακή, που είναι η ημέρα του Κυρίου. Από την περίοδο του καταναγκαστικού νόμου, μας εισήγαγε στην περίοδο της Χάριτος, της ελευθερίας των τέκνων του Θεού, μέσα όμως από το πνεύμα της αγάπης και της παρουσίας του Χριστού στη ζωή μας.

Αυτό πραγματοποίησε ο άγιος Θεόδωρος και με το θαύμα του, εμπόδισε να μολυνθούν οι άνθρωποι από τα ειδωλόθυτα και μας έδειξε, ότι ο Θεός βρίσκει διέξοδο, για την κάθε αμαρτωλή και εμπαθή κατάσταση του ανθρώπινου νου, ώστε να μας οδηγήσει στη σωτηρία μας, όταν κι εμείς είμαστε άνθρωποι προσευχής, ταπεινώσεως, νηστείας, εγκράτειας, μετάνοιας, εξομολογήσεως, εκκλησιασμού και θείας Κοινωνίας.

Ο Χριστός μπορεί να ενεργεί πάντα καί ἐν πᾶσι, όταν κι εμείς προσπαθούμε να απελευθερώσουμε την καρδιά μας από τους εμπαθείς λογισμούς, που δημιουργούν αποξένωση από τον Θεό και τους ανθρώπους και είναι προσκόμματα για τη σωτηρία μας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο 986 οι υποψήφιοι της Καρδίτσας που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
Επόμενο άρθρο Κατάρτιση Μητρώου Εργοληπτών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές