Ειδήσεις

Η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα για τα παιδιά μας


 Νέες μητέρες, νέοι γονείς, εργαζόμενες, εργαζόμενοι, Η καινούρια χρονιά  ξεκίνησε για τους  βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των δήμων του νομού μας με καθυστέρηση, εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή μας.

Στον δήμο Παλαμά που χτυπήθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα, καταστρέφοντας χωριά ολόκληρα, υποδομές, νοικοκυριά, χωράφια, καλλιέργειες, αφήνοντας  πνιγμένους και κατεστραμμένες  οικογένειες, οι δύο παιδικοί σταθμοί του Δήμου δεν ξεκίνησαν την λειτουργία τους αφού «πνίγηκαν» κυριολεκτικά από τα λασπόνερα.

Δεν ανεχόμαστε πάνω από ένα μήνα μετά τις πλημμύρες, οι σταθμοί να εξακολουθούν να έχουν κατεστραμμένες τις υποδομές τους, με τα κτίρια σε άσχημη κατάσταση. Οι  εξαγγελίες για άνοιγμα τους σύντομα είναι ανέφικτη.

-Τα κτίρια που πλημμύρισαν, δύσκολα θα στεγνώσουν και πολύ περισσότερο θα είναι ασφαλή στατικά αλλά και υγειονομικά.

-Μέτρα  ώστε να εξασφαλιστεί η  υγεία και ασφάλεια τόσο των παιδιών, όσο και των εργαζομένων δεν έχουν εξαγγελθεί.

-Δεν έχει εξασφαλιστεί μόνιμο και επαρκές προσωπικό που θα μπορεί να καλύψει και τις έκτακτες ανάγκες λόγω των πλημμυρών. Δεν μπορεί να κρεμόμαστε στην ατομική ευθύνη και στις δωρεές για να λυθούν οι ελλείψεις στις κατεστραμμένες υποδομές των σταθμών

-Θα έπρεπε όλα τα  νήπια που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς και τώρα βρίσκονται στα σπίτια τους (όσα έχουν διασωθεί) με γονείς, μητέρες γιαγιάδες, συγγενείς να έχει γίνει προσπάθεια να βρεθεί κατάλληλος χώρος να φιλοξενηθούν ώστε να υπάρξει  παιδαγωγική, ψυχολογική στήριξη αυτών των μικρών παιδιών

Η  λογική του κόστους οφέλους που έχει  το κράτος  σαν βασική πολιτική του και ακολουθεί η πλειοψηφία των εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση, δεν επιτρέπει να λυθούν  τέτοια προβλήματα που αγγίζουν τις λαϊκές οικογένειες και κύρια τα νέα ζευγάρια.

Αυτή είναι η αιτία που δεν υπάρχει στο δήμο Παλαμά ούτε ένα βρεφικό τμήμα για παιδιά 2 μηνών ως 2,5 ετών.

Η δημοτική αρχή του Παλαμά εφαρμόζοντας τις πολιτικές του κόστους οφέλους κρίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη οι γυναίκες της υπαίθρου, αγρότισσες, αυτοαπασχολούμενες, εργάτριες γης, εργαζόμενες, οι νέοι γονείς, τα μικρά παιδιά τους να έχουν την αναγκαία φροντίδα που δίνει η προσχολική αγωγή. Οι μητέρες αυτές φαίνεται ότι δεν έχουν ανάγκη να αφήσουν κάπου ασφαλή τα μωρά τους για να δουλέψουν στα χωράφια, στα μικρομάγαζα, στις υπηρεσίες κ.λ.π.

Για τους ίδιους λόγους στους δύο  παιδικούς σταθμούς του δήμου  με 75  παιδιά να φοιτούν σ’ αυτούς, υπηρετούν 1 μόνιμη παιδαγωγός και 9 με 11 μηνη σύμβαση ΕΣΠΑ!!!

Όπως και οι υπόλοιποι δήμαρχοι στο νομό μας λειτουργούν τους σταθμούς με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου!!! Και ούτε υπάρχει καμιά πρόθεση  να διεκδικήσουν μόνιμες και σταθερές θέσεις προσωπικού, εφαρμόζοντας φυσικά τις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ για την ευελιξία στην εργασία.

Τα τροφεία για όσους  δεν έχουν voucher- που πλήρωναν  οι γονείς, με το αγροτικό εισόδημα στα…τάρταρα, ανεργίας, μειώσεων μισθών θα είναι απαράδεκτο να εξακολουθούν να υπάρχουν όταν ανοίξουν οι σταθμοί για τις οικογένειες που έχουν καταστραφεί τα σπίτια ή οι καλλιέργειες τους.

Σήμερα αυτό που είναι αναγκαίο για τα παιδιά μας, για τις οικογένειες μας  είναι  να εξασφαλίζει το κράτος το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στην προσχολική αγωγή και φροντίδα που θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ σε δομές δημόσιες σύγχρονης παιδαγωγικής με το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία τους ιδιαίτερα σε μια περιοχή με τα προβλήματα που έχει ο Παλαμάς μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας πρωτοστατεί και με  αγωνιστικές πρωτοβουλίες – όπως έκανε από την πρώτη στιγμή της καταστροφικής πλημμύρας- ανυποχώρητα διεκδικεί για όλα τα παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.

Διεκδικούμε :

  1. Μέχρι να κριθούν κατάλληλα τα κτίρια των παιδικών σταθμών για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και υγειονομικούς κανόνες να αναζητηθούν χώροι που τα παιδιά αυτά θα απασχολούνται δημιουργικά.
  2. Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι) ιδιαίτερα αυτή την περίοδο για την ολόπλευρη στήριξη των μικρών αυτών παιδιών και των οικογενειών τους.
  3. Τα κτίρια θα πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλή και να εξοπλιστούν με ευθύνη του κράτους και όχι από δωρεές.

Ταυτόχρονα

  • Να ιδρυθεί βρεφικό τμήμα στους υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς του δήμου Παλαμά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Με ευθύνη του δήμου να γίνεται μεταφορά των παιδιών στους υπάρχοντες παιδικούς, από χωριά που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να ιδρυθούν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Δεν είναι δυνατό οι γυναίκες, οι νέοι γονείς με παιδιά σ’ αυτή την ηλικία, να στερούνται του δικαιώματος της προσχολικής αγωγής που είναι απαραίτητη για την σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.
  • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!

Δεν δεχόμαστε οι ανάγκες των παιδιών μας να είναι εμπόρευμα

και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου Έξυπνος Τουρίστας
Επόμενο άρθρο Ημερίδα ψυχολογικής μέθεξης με θέμα: Η ψυχοθεραπεία στην καθημερινότητα μας