Ειδήσεις

Η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα για τα παιδιά μας


Νέες μητέρες, νέοι γονείς, Η καινούρια χρονιά ξεκίνησε για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και έστω και καθυστερημένα ανακοινώθηκαν τα περίφημα voucher που δίνονται σους γονείς με χαμηλό εισόδημα για να μπορούν τα μικρά παιδιά τους να φοιτήσουν δωρεάν σε ένα βρεφικό ή παιδικό σταθμό.

Τα στοιχεία για το νομό μας είναι αποκαλυπτικά για τα αδιέξοδα που δημιουργούν αυτού του είδους τα προγράμματα, που παρουσιάζονται σαν λύση στους νέους γονείς για να έχουν τα μικρά παιδιά τους προσχολική αγωγή δωρεάν.

Η κατάσταση που επικρατεί στο νομό μας είναι αποκαλυπτική: Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ για την φετινή χρονιά 2022-2023:  

Έγιναν 3.851 αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ του νομού μας, 553 παραπάνω από το 2021, (το 2021-3.298 αιτήσεις).  Αυτό δείχνει και την ανάγκη των λαϊκών οικογενειών του νομού μας να πάνε τα παιδιά τους σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό ή ΚΔΑΠ χωρίς τον βραχνά της πληρωμής και μάλιστα μια χρονιά που προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη αφού βρίσκεται σε εξέλιξη και θα  ενταθεί η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια που ήδη δείχνει «τα δόντια της».

  • Ικανοποιήθηκαν 2.196  αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι 1655!!! παιδιά στο νομό έμειναν έξω από την χρηματοδότηση, από τα οποία 1319 είναι επιλαχόντα δηλαδή είχαν πλήρη φάκελο για να έχουν το δικαίωμα της δωρεάν φοίτησης αλλά…δεν έφτασαν τα λεφτά! 
  • Τα  336 απορρίφθηκαν με κύρια αιτία το εισόδημα και η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στο δήμο Καρδίτσας.

 

Είναι γεγονός ότι όλα αυτά  είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, και η σημερινή και οι προηγούμενες. Η προσχολική αγωγή και φροντίδα που είναι δικαίωμα για τα παιδιά μας έχει γίνει ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης και αποτελεί εμπόρευμα για το οποίο οι γονείς πρέπει να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη. Αντί να παρέχεται δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά μετατρέπεται σε λοταρία της φτώχειας. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους καταλήγει ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

Γι αυτό ο Σύλλογος Γυναικών της Καρδίτσας πρωτοστατεί και με  αγωνιστικές πρωτοβουλίες  ανυποχώρητα διεκδικεί για όλα τα παιδιά αποκλειστικα δημοσια και δωρεαν προσχολικη αγωγη και φροντιδα.

Απαιτούμε:

– Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί, τόσοι όσοι καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως του Μουζακίου
Επόμενο άρθρο 1.916 τροχονομικές παραβάσεις στη Θεσσαλία από 28 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου