Ειδήσεις

Η προσφώνηση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού στα εγκαίνια του Κέντρου της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας


Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίε,  Επιτρέψτε μου σήμερα, που τελείτε τα εγκαίνια του Κέντρου της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας “Ίωνες” να σας εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης όλης της Θεσσαλίας, στην οποία κατέφυγαν πλήθος προσφύγων από την Μικρασία, την Καππαδοκία και την Ανατολική Ρωμυλία μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Οι πρόσφυγες απετέλεσαν την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του τόπου. Διακρίθηκαν στα γράμματα, το εμπόριο, την δημιουργικότητα, τον πολιτισμό και την τέχνη.

Κράτησαν όμως ζωντανές τις μνήμες του τόπου καταγωγής τους. Κέντρο της ζωής τους η Εκκλησία. Έχτισαν ναούς, όπως ο περικαλλής εδώ ναός της Ευαγγελίστριας.

Έδωσαν ισχυρή μαρτυρία ότι πιστεύουν στον Θεό και αγαπούν την παράδοση. Μας μπόλιασαν με τον πατριωτισμό της αρχοντιάς, της φιλοξενίας, της ανοιχτότητας, της νοικοκυροσύνης.

Μας βοήθησαν να κρατήσουμε ή να ξαναβρούμε ένα πνεύμα κοσμοπολιτισμού, οικουμενικότητας, όπως ο θεσμός που εσείς επάξια εκπροσωπείτε.

Και αποτελούν πηγή αληθινής προοδευτικότητας, η οποία περνά μέσα από την ανθρωπιά και την αγάπη.

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας “Ίωνες” είναι ένας τέτοιος σύλλογος που τιμά την ιστορία και το όνομά της.  Κι εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν μπορούμε παρά να χαιρόμαστε, να τιμούμε και να ενισχύουμε όσο μπορούμε το έργο της.

Το κτίριο του εγκαινιάζετε, είναι η Κιβωτός της ιστορίας της ψυχής των Ιώνων. Εδώ, στην Νέα Ιωνία, που είναι ένα από τα προσκυνήματα της προσφυγιάς. Της Προσφυγιάς της Μικράς Ασίας.

Γι’ αυτό και περιποιεί για όλους μας ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι εσείς, ο Πατριάρχης του Γένους μας, δίδετε την ευλογία να ξεκινήσει μία νέα περίοδος στην δράση της Εστίας αυτής, με τα εγκαίνια του Κέντρου της, του σπιτιού της, που θα αποτελέσει την βάση ώστε οι μνήμες και το ήθος της Ιωνίας να συναντήσουν τη νέα γενιά.

Γνωρίζετε από τον δικό σας κόπο με τα σχολεία της ομογένειας τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Ιωνία πως ό,τι μεταδίδεται από γενιά σε γενιά μένει ζωντανό, γίνεται παράδειγμα και κίνητρο και διατηρεί την ταυτότητα που δεν είναι μόνο χθες, αλλά και παρόν και μέλλον.

Να εύχεστε για όλους μας, Παναγιώτατε! Nα κρατάτε στην καρδιά σας τον τόπο αυτό, τον λαό μας, τους ορθόδοξους χριστιανούς και Έλληνες που προσβλέπουν στο πρόσωπό σας! Είμεθα ευγνώμονες για την επίσκεψή σας!

Προηγούμενο άρθρο Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας ψήφισε ο Κώστας Τσιάρας
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα οπτικής οξύτητας για παιδιά