Ειδήσεις

Η πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας – Του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας Γιώργου Καπράνα


Η πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας.  Είναι ημέρα όπου οι εργάτες όλου του κόσμου τιμούν την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγου, τους 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής, είναι ημέρα παγκόσμιας εργατικής αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, ημέρα όπου όλοι οι εργαζόμενοι της υφηλίου ενώνουν την φωνή τους ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, την φτώχεια και την εξαθλίωση, για Κοινωνική Δικαιοσύνη, για τον σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για Παγκόσμια Ειρήνη, για την Υγεία και την Ασφάλεια!

Ο αγώνας αυτός  των  εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ώρου και καλύτερων συνθηκών δουλειάς, αποκτά σήμερα ξανά νόημα μετά την ψήφιση πολλών αντεργατικών νόμωναπό τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και ειδικά μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη αυτού του εκτρώματος από την κυβέρνηση της ΝΔ  που καταργεί βασικές κατακτήσεις των αιματοβαμμένων αγώνων της εργατικής τάξης.  . Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη:  8 ώρες εργασίας, 8 ώρες ανάπαυση , 8 ώρες ελεύθερο χρόνο! Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε!

Οι εργαζόμενοι-ες μαζί και μέσα στα συνδικάτα, πρέπει με σαφή ταξικό προσανατολισμό  να αγωνιζόμαστε για Υγεία, Ειρήνη, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Σεβασμό στα Εργατικά Δικαιώματα και τις Εργατικές Κατακτήσεις. Εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια υπομένουμε τις δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου και διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης, κρίσεις που δεν τις δημιούργησαν οι εργαζόμενοι , αλλά το κεφάλαιο ,κάποιοι λίγοι που θέλουν να αβγατίσουν τα κέρδη τους αδιαφορώντας για την φτώχεια και την εξαθλίωση, βάζοντας πάνω από τις ανθρώπινες ζωές τα κέρδη και τις ζημιές! Δεν υπάρχει μέρα που να μην χάνεται ζωή συναδέλφου σε εργατικό ατύχημα λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς! Φτάνει πια! Όχι  άλλα εγκλήματα ,όχι άλλα Τέμπη, όχι άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους!!Απαιτούμε σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και την ασφάλειά μας, σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα! Αυτέςοι κρίσεις έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο έννοιες όπως την αλληλεγγύη,  τη θεμελιώδη δηλαδή αρχή του συνδικαλιστικού μας κινήματος.  Αυτή η κρίση απέδειξε στη νέα γενιά την αξία του συνδικαλισμού και επαναπροσδιορίζει σταθερά το ρόλο μας στην κοινωνία ως το νούμερο ένα δύναμη για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο. Ένα είναι σίγουρο, ότι χωρίς τα συνδικάτα με τα όποια λάθη τους και τις αδυναμίες τους η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη για τους εργαζόμενους/ες! Ήταν και συνεχίζουν να είναι εκείνα που ορθώνουν οχυρά Αντίστασης ενάντια στις βάρβαρες καπιταλιστικές πολιτικές που μας επέβαλαν και συνεχίζουν να μας επιβάλουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, πολιτικές που εξαθλιώνουν και φτωχοποιούν τον Ελληνικό λαό! Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Σαν Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, δεσμευόμαστε ότι με σαφή ταξικό προσανατολισμό, με ενότητα, πίστη και συνέπεια θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο δικαιότερο, χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, καταπίεση και εξαθλίωση, για έναν κόσμο ισότητας, ευημερίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους να δώσουν ένα δυναμικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων της Δευτέρας 1ης Μάη που θα γίνει στις 11:00 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Σας ενημερώνουμε ότι στις 10:30 το πρωί πριν την κεντρική συγκέντρωση αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας μαζί με αντιπροσωπεία από συλλόγους, σωματεία και φορείς θα καταθέσουν στεφάνια στον μνημείο στην πλατεία Δικαστηρίων.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 στον Δήμο Παλαμά
Επόμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας