Ειδήσεις

Η Τ.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ κοντά στους βιοπαλαιστές αγρότες


Η Τ.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ χαιρετίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού που βγήκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους στήνοντας μπλόκο στον Κόμβο του Δέλτα, παλεύοντας για την επιβίωση, τη δική τους και των οικογενειών τους. Που για άλλη μια φορά περήφανα στάθηκαν απέναντι από τις κλούβες των ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση, αψηφώντας την τρομοκρατία και καταγγέλλοντας την στάση της κυβέρνησης, που αντί να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα τους, έστειλε αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκλεισαν τον δρόμο ρίχνοντας έτσι νερό στο μύλο του κοινωνικού αυτοματισμού.

Αυτό που βγάζει τους αγρότες στο δρόμο και στα μπλόκα είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, με το πανάκριβο πετρέλαιο, τους τεράστιους λογαριασμούς  ρεύματος, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια. Είναι όλα αυτά που οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα να ζήσει αξιοπρεπώς ο ίδιος και η οικογένειά του, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά της χρονιάτικης παραγωγής.

Οι τιμές παραγωγού παραμένουν χαμηλές, ακόμα και σε προϊόντα όπως το βαμβάκι, που αυτήν την περίοδο η τιμή του είναι χαμηλότερη από πέρυσι, ενώ το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο!

Παράλληλα, η νέα ΚΑΠ, που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του χρόνου, θα τσακίσει ακόμα περισσότερο στους αγρότες εξαιτίας και των αλλαγών που θα φέρει σε επιδοτήσεις – καλλιέργειες, με στόχο συγκέντρωση της παραγωγής σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοαγρότες.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά υπάρχει πάντα ο φόβος των φυσικών καταστροφών αφού παραμένουν απροστάτευτοι και αβοήθητοι λόγω έλλειψης έργων υποδομής ενώ ταυτόχρονα  ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Και οι όποιες αποζημιώσεις τελικά δίνονται, φτάνουν στους αγρότες με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι βιομήχανοι, οι εκκοκιστές και οι μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα αλλά και στα εφόδια, στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, με κριτήριο το κέρδος τους, αρπάζοντας έτσι τον ιδρώτα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Τα δίκαια αιτήματά τους για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, για κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, για αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος και για προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, είναι όρος και προϋπόθεση για να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να εκτρέφουν τα ζώα τους. Αλλά και για να ζήσουν τις οικογένειές τους που η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, η πανάκριβη ενέργεια, συνολικά το δυσβάσταχτο κόστος ζωής διαμορφώνουν άλλον ένα δύσκολο χειμώνα!

Τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών δεν εμφανίστηκαν ως κεραυνός εν αιθρία!

Είναι αποτέλεσμα όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά έχουν για πυξίδα τους τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ. Με βάση αυτή την πολιτική και τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, απέρριψαν πριν 1χρόνο περίπου τις τροπολογίες του ΚΚΕ που αφορούσαν τα παραπάνω αιτήματα των αγροτών.

Όπως επίσης τις τελευταίες 2 βδομάδες απέρριψαν μια σειρά τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ και αφορούν την ανακούφιση του λαού συνολικά όπως για παράδειγμα η κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και ο Ειδικός Φόρος σε καύσιμα και Ενέργεια.

Ή για την παύση των πλειστηριασμών της πρώτης κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Μια τροπολογία που θα γλίτωνε τους αγρότες από α κοράκια που εξαγόρασαν τα κόκκινα δάνεια (πολλά από τα οποία είναι ήδη πληρωμένα αλλά τα πανωτόκια έχουν τριπλασιάσει το κεφάλαιο) της πρώην ΑΤΕ κι απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς!

Επίσης, είπαν «όχι» στη ρύθμιση των χρεών ατομικής ασφάλισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, που ταλαιπωρούν χιλιάδες αγρότες.

Την ίδια στιγμή στη βουλή, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δίνουν κι άλλες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές και τη φορολογία τους, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ που επί διακυβέρνησής του κόπηκε η επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες…… υπερψήφισε πάνω από 20 άρθρα του νομοσχεδίου στήριξης των εφοπλιστών!

Αυτήν την πολιτική πληρώνει συνολικά ο λαός και όχι μόνο οι βιοπαλαιστές αγρότες, αφού μένουν αναξιοποίητες τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, για την τροφοδοσία των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Γι αυτό ο αγώνας επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών αφορά άμεσα την εργατική τάξη και όλο το λαό. Γι αυτό η κοινή δράση των αγροτών με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Ο δρόμος του οργανωμένου και μαζικού αγώνα, της σύγκρουσης με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να δώσει διέξοδο κόντρα στη λογική της αναμονής για νέους κυβερνητικούς σωτήρες που θα μπορεί να προκύψουν από τις επερχόμενες εκλογές,  που δήθεν θα λύσουν τα προβλήματά των αγροτών και συνολικά του λαού.

Καμία αναμονή, καμία επανάπαυση… μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Μόνο όταν ο λαός βγήκε στο προσκήνιο είχε κατακτήσεις και οι βιοπαλαιστές αγρότες το γνωρίζουν από πρώτο χέρι αυτό, γιατί ότι «πήραν από την κυβέρνηση» το κέρδισαν με τον αγώνα τους και το σπαθί τους!

Το ΚΚΕ δίνει και θα δώσει όλες τις δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς για να νικήσουν τα μπλόκα.

Υπάρχει ελπίδα λαϊκής ευημερίας! Η μοναδική ουσιαστική και ολοκληρωμένη απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων για την αγροτική παραγωγή. Να ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής που θα οδηγήσει σε μια διαφορετική αγροτική παραγωγή, στο πλαίσιο μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης με τους εργαζόμενους και το λαό να κάνουν κουμάντο, να έχουν αυτοί στα χέρια τους την εξουσία. Μια οικονομία που θα λειτουργεί σχεδιασμένα για την ικανοποίηση των λαϊκών κοινωνικών αναγκών και όχι για τα κέρδη των λίγων.

 

Για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ!

 

Προηγούμενο άρθρο Σε εκλογές ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Μουσικού Σχολείου
Επόμενο άρθρο Το 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας στην ετήσια διαδικτυακή διάλεξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μοριακής Βιολογίας