Ειδήσεις

Η Τ.Κ. Μεταμόρφωσης ζητάει μετεγκατάσταση


Την ανάγκη μετεγκατάστασης της Μεταμόρφωσης επισημαίνει στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM) ο Πρόεδρος του χωριού Πέτρος Κοντογιάννης μετά τα τεράστια προβλήματα που άφησε πίσω της η θεομηνία Daniel. Την Πέμπτη, εξάλλου, αναμένεται να διεξαχθεί και σχετικό (άτυπο) δημοψήφισμα ώστε να αποτυπωθεί η άποψη των κατοίκων, συμπληρώνοντας ένα ναι ή ένα όχι σε μια σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μεταμόρφωσης Πέτρος Κοντογιάννης μίλησε, το μεσημέρι της Τρίτης 7 Νοεμβρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη, τονίζοντας τα εξής:

«Πέρασαν δυο μήνες και, δυστυχώς, κάποιοι δεν έχουν δει ακόμα τα 6.600 ευρώ, οπότε καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση.

Αναγκαστικά πάμε στο θέμα της μετεγκατάστασης γιατί δεν είναι μόνο το αίτημα των συγχωριανών μου αλλά θα κάνω ένα άτυπο δημοψήφισμα με υπεύθυνη δήλωση καθώς βάσει της μελέτης που θα βγει από τον Δήμο Παλαμά και την Τεχνική Υπηρεσία θα δείχνει ξεκάθαρα και θα είναι καταγεγραμμένο στη μελέτη το χωριό μου που έχει πλημμυρίσει τρεις φορές, η υψομετρική διαφορά που έχει μέχρι να γίνουν τα μεγάλα έργα που δεν ξέρω πόσα χρόνια θα χρειαστούν και αν θα γίνουν ποτέ.

Το χωριό μου πάντα θα κινδυνεύει και θα είναι σε αυτή τη θέση. Στη θέση να πλημμυρίζει.  Οπότε, αναγκαστικά περνάμε σε αυτή τη φάση.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής και επειδή όλα αυτά τα έργα δεν έχουν γίνει, είμαστε αναγκασμένοι πλέον να ζήσουμε κάτι που δεν θέλουμε να το κάνουμε, τη μετεγκατάσταση.

Θα κάνουμε μια πρόταση με όρους και προϋποθέσεις. Δεν θα πάμε σε απαλλοτρίωση γιατί είναι θέμα βιοπορισμού. Εκεί είναι τα οικόπεδά μας. Δεν μπορούν να αντικατασταθούν στο Δήμο Παλαμά. Είναι τα χωράφια μας και έστω το καλοκαίρι θα πρέπει να λειτουργούν σαν αγροτοκατοικίες, να είναι οι άνθρωποι δίπλα στις καλλιέργειες τους.

Φυσικά θέλουμε επιδότηση ενοικίου μέχρι να γίνουν τα καινούργια σπίτια γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε να μείνουμε πίσω στο χωριό. Και δεν χρειάζεται να πάει καν χειμώνας. Γιατί αποδείχτηκε ότι πλέον η κλιματική αλλαγή δεν έχει εποχή.

Οπότε, είμαστε σε εκείνο το στάδιο που θα κάνω ένα άτυπο δημοψήφισμα για το αν συμφωνεί το χωριό με τους όρους και τις προϋποθέσεις. Μπορεί κάποιος να θέλει να βάλουμε κάτι άλλο.

Στη βάση της μελέτης, είτε το θες είτε όχι, είναι αναγκαστική η μετεγκατάσταση.

Υπάρχει μια μελέτη που λέει ότι θα κινδυνεύσουμε πάλι να πνιγούμε και να θρηνήσουμε πάλι θύματα, που αυτό θα μας στοιχειώνει για τα δύο θύματα που χάσαμε στην κακοκαιρία του Daniel, με δική του ευθύνη, στην υπεύθυνη δήλωση ας μη δεχτεί τη μετεγκατάσταση και ας μείνει μόνος του στο χωριό.

Μιλάμε για ένα ασφαλές σημείο που είναι ανάμεσα σε Παλαμά και Καλυβάκια, στην κωμόπολη του Παλαμά, σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία».

 

Τι ζητάνε οι κάτοικοι

Συνεχίζοντας, ο κ. Κοντογιάννης επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Είναι 160 περίπου οι κατοικίες. 119 ήταν οι μόνιμες, με 239 μόνιμους κατοίκους. Οι άνθρωποι έρχονταν στα σπίτια τους Χριστούγεννα, Πάσχα και όχι μόνο τότε.

Η κατάσταση είναι δύσκολη. Το χωριό παραμένει μια υγειονομική βόμβα. Τα κτίρια, και της Κοινότητας και η Εκκλησία μας και το νεκροταφείο είναι σε μια πραγματικά απελπιστική κατάσταση.

Έχω μιλήσει με το δήμαρχο για να φτιαχτούν ορισμένα πράγματα. Γιατί δεν μπορείς να μείνεις. Η υγρασία και η μούχλα θα βγάλουν προβλήματα όχι σε μια εβδομάδα αλλά και σε έναν χρόνο.

Μας το είπαν και οι επιστήμονες ότι αυτά τα σπίτια δεν μπορούν να κατοικηθούν.

Αλλά και πώς να κατοικηθούν από τη στιγμή που τα αναχώματα είναι διαλυμένα.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την επιδότηση ενοικίου, να δοθούν τα 6.600 ευρώ, η αρωγή των 2.000 ευρώ προς τους αγρότες.

Είναι τα αναχώματα που πρέπει να γίνουν, είναι οι εργολαβίες ώστε να καθαριστούν τα χωράφια και τον επόμενο χρόνο ο κόσμος να μπορέσει να καλλιεργήσει.

Είναι η βοήθεια για τα χωράφια, κάποια βοήθεια για τη θέρμανση για να δούμε τι θα κάνουμε με τα εισοδηματικά κριτήρια.

Είναι πολλά τα πράγματα που χρειάζεται να ζητήσουμε αλλά αυτά τώρα είναι που επείγουν».

 

Τρεις φορές πλημμύρισε το χωριό τα τελευταία 70 χρόνια

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της ΤΚ Μεταμόρφωσης ανέφερε:

«Το χωριό έχει πλημμυρίσει τρεις φορές. Τώρα με τον Daniel, το 1994 και το 1953.

Το χωριό άντεξε τον Ιανό που ήταν 250 χιλιοστά ανά τετραγωνικό, ίσως με κάποια μικροέργα που έγιναν. Θα μπορούσε να αντέξει της τάξης των 350 χιλιοστών.

Όσα και να φτιαχτούν τώρα, δεν αντέχει ό,τι και να κάνουμε. Πρέπει να γίνουν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θα πάρουν χρόνια.

Και αυτά είναι η διάνοιξη του Πηνειού, τα ποτάμια και αυτά να ανοιχτούνε, να γίνουν τα μεγάλα έργα σε Φάρσαλα και Μουζάκι, να καθαριστούν τα ποτάμια γενικά.

Αλλιώς δεν θα κινδυνεύει μόνο το χωριό μου, είναι και ο Βλοχός δίπλα που είμαστε στην ίδια υψομετρική θέση, είναι όλα τα χωριά, είναι όλος ο Δήμος Παλαμά».

 

Προηγούμενο άρθρο Το 1o Αστικό Food Festival στη Χαρίτου άνοιξε τις πύλες του
Επόμενο άρθρο Γέμισαν γυναίκες οι διάδρομοι του Fashion City Outlet στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού