Ειδήσεις

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για το ενεργειακό ζήτημα


Με αφορμή πρόταση ψηφίσματος για το ζήτημα της ενέργειας, που κατατέθηκε από την παράταξη της πρωτοβουλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, η Λαική Συσπείρωση, δημοσιοποιεί τη δική της θέση.

Η εν’ λόγω πρόταση ψηφίσματος δεν μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί κινείται στο πλαίσιο της αντιλαικής στρατηγικής της Ε.Ε απελευθέρωσης, ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης πράσινης μετάβασης με τις ιδιωτικές ΑΠΕ, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και κριτικάρει απλά επιμέρους πλευρές.

Αυτή η στρατηγική οδήγησε στην τεράστια αύξηση της τιμής της ενέργειας για τις λαϊκές οικογένειες, ακόμα περισσότερες να μην έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην ενέργεια, σε ελλείψεις και σε έκρηξη της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων.

Τα κυβερνητικά μέτρα, δήθεν στήριξης του λαού για τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, που μετακυλίονται σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, αποτελούν ψίχουλα και κοροϊδία και κυρίως δεν επιβαρύνουν τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, αλλά το λαό, που πληρώνει σαν φορολογούμενος!

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ελλάδα, έγινε τεχνητά ακριβότερη απ’ την παραγωγή με εισαγόμενο φυσικό αέριο και από ΑΠΕ, γιατί υποχρεώθηκε να αγοράζει δικαιώματα εκπομπών ρύπων, στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων της Ε.Ε. Χωρίς αυτές τις δεσμεύσεις, το κόστος λιγνιτικής παραγωγής, θα μπορούσε να είναι στο 1/3 του σημερινού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, διαμόρφωσε το 2018 το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο με μικροαλλαγές υλοποιεί η Ν.Δ. Επί ΣΥΡΙΖΑ, η παραγωγή ρεύματος από εγχώριο λιγνίτη μειώθηκε 50%, έκλεισαν οι λιγνιτικές μονάδες ΑΗΣ Καρδιάς και δεν έγινε καμία.

Εκτός από το ΚΚΕ, όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης που αυξάνουν αντί να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, με αύξηση εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος απο Ισραήλ & Αίγυπτο, με τα σχέδια EuroAsia, EuroAfrica

Το ίδιο και με την εισαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου αερίου, στη θέση του ρωσικού φυσικού αερίου, αντι να αξιοποιηθούν τα εγχώρια παλιά και νέα κοιτάσματα πετρελαίου, που συρρικνώνονται όπως στη Καβάλα, όπου οι δεξαμενές αποθήκευσης του, μετατρέπονται σε αποθήκες υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, που θα το πληρώνει ακριβότερα ο λαός.

Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι επίσης συνένοχοι για τη βαριά έμμεση φορολογία στα καύσιμα. Η εκτίναξη των κρατικών εσόδων από έμμεσους ειδικούς φόρους στην ενέργεια, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υλοποιήθηκε με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων. Ετσι φτάσαμε το 50% της τιμής που πληρώνουμε στα καύσιμα, να είναι κρατικοί φόροι που καταλήγουν κυρίως και πάλι στην ενίσχυση των μονοπωλίων. Αν δεν υπήρχαν οι κρατικοί φόροι και δεν έπρεπε να διασφαλιστεί το κέρδος των εισαγωγών, των ομίλων διύλισης και χονδρικής εμπορίας, οι τιμές μπορούσαν να είναι στο 1/3 των σημερινών.

Όλοι αυτοί ευθύνονται για την υψηλότερη συμμετοχή του εισαγόμενου φυσικού αερίου ρώσικου ή τώρα υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, σε αντίθεση με άλλες χώρες που ενίσχυσαν την παραγωγή από εγχώριες πηγές.

Όλοι αυτοί στήριξαν τη δημιουργία του καρτέλ των ΑΠΕ, διασφάλισαν το σύστημα εγγυημένων τιμών από το κράτος, με τις οποίες πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ βγάζοντας σίγουρα κέρδη. Όλοι αυτοί επέβαλαν τα «πράσινα» τέλη, τους «πράσινους» φόρους που γεμίζουν τα ταμεία του Ειδικού Λογαριασμού για τις επιχειρήσεις ΑΠΕ.

Όλοι αυτοί ευθύνονται επίσης για το γεγονός ότι η εισαγωγή φυσικού αερίου δεν βασίστηκε σε μακροπρόθεσμα διμερή συμβόλαια κι έτσι κάθε ανατίμηση στη χονδρική αγορά, περνά 100% στη λιανική.

Χρόνια τώρα, όλα τα αστικά κόμματα και αντίστοιχα οι παρατάξεις στην περιφέρεια Θεσσαλίας, υποστήριζαν ότι η εγκατάλειψη του εγχώριου και φθηνού λιγνίτη και η πράσινη μετάβαση, με τις καπιταλιστικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, ήταν αναγκαία για την σωτηρία του περιβάλλοντος, ότι θα έφερναν μείωση στην τιμή του ρεύματος και περισσότερες θέσεις εργασίας!

Τώρα όμως που έφεραν πανάκριβο ρεύμα και φυσικό αέριο, περισσότερη ενεργειακή φτώχεια για το λαό, μερικές εκατοντάδες κακοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας, έναντι χιλιάδων απολύσεων από τα λιγνιτικά ορυχεία και εργοστάσια, μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, καταστροφή του περιβάλλοντος σε πολλές δασωμένες και μη βουνοκορφές, σε περιοχές Natura, με αρνητικές επιδράσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, με εγκατάλειψη αγροτικής γης για εγκατάσταση φ/β ή αιολικών, προσπαθούν να κρύψουν την αντιλαϊκή στρατηγική, που όλοι μαζί υπηρετούν.

Ο λαός δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος, στην Ε.Ε, στην κυβέρνηση της Ν.Δ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στα άλλα αστικά κόμματα, στα στελέχη τους σε περιφέρεια και δήμους, ότι αυτοί θα λύσουν τα προβλήματα.

Μόνο η εργατική – λαϊκή πάλη, με ισχυρό ΚΚΕ, μπορεί να υποχρεώσει την όποια κυβέρνηση και το κεφάλαιο σε πραγματικά μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, όπως την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των χρεώσεων για ΑΠΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο ηλεκτρικό ρεύμα, κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Κατώτερο μισθό 825 €, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις. Επίδομα σε όλους τους ανέργους 80% του κατώτερου μισθού. Κατώτερες εγγυημένες τιμές στους αγροτοπαραγωγούς. Κανένα πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή σύνδεσης για χρέη σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

Όμως τα λαϊκά προβλήματα θα λυθούν οριστικά, μόνο με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.  Που σημαίνει, όχι απλά αλλαγή μιας αντιλαικής κυβέρνησης με μια άλλη, αλλά ανατροπή συνολικά του άδικου συστήματος, κατάχτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, με επικεφαλής ένα ισχυρό ΚΚΕ, για να αλλάξει ριζικά την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, έξω από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ, Ε.Ε, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να πάει για την ικανοποίηση των λαικών αναγκών.

Έτσι θα εξασφαλισθεί φθηνή και επαρκής ενέργεια για κάθε λαϊκό σπίτι, για την οικονομική ανάπτυξη προς όφελος του λαού, με την αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών. Του λιγνίτη, με σύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης, που θα αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν και για παραγωγή υδρογόνου, με μικρότερο κόστος απ’ το αντίστοιχο της παραγωγής από ΑΠΕ.

Με κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που θα αυξήσουν την παραγωγή καθαρής ενέργειας, συμβάλλοντας και στις ανάγκες άρδευσης της αγροτικής παραγωγής. Θα δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση Ενέργειας και στην αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής υποδομών για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, απ’ την κατασκευή ηλιοθερμικών σταθμών, μέχρι τον οικιακό εξοπλισμό, με προτεραιότητα τους μεγάλους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο θα μειωθεί μέχρι την κατάργηση η καύση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα προσδιοριστούν το μέγεθος, η ορθή κατανομή και η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων. Αντίστοιχα θα προσδιορίζεται ο βαθμός αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και της εγχώριας γεωθερμίας που έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης. Απαλλαγμένη η Ελλάδα απ’ τα δεσμά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η εργατική εξουσία θα συνάψει αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες για έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων.

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στην Πολυκλαδική Έκθεση Καρδίτσας Thessaly Expo
Επόμενο άρθρο Μαθητές έκαναν την πρώτη τους βουτιά στο κλειστό κολυμβητήριο Καρδίτσας