Ειδήσεις

Η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ για τα πλημμυρικά φαινόμενα


Στο ίδιο έργο θεατής για ακόμη μια φορά βρίσκεται ο λαός της Καρδίτσας, που είναι αντιμέτωπος με πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες, με ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία, ενώ ακόμη το καιρικό φαινόμενο «Ντάνιελ» είναι σε εξέλιξη, δημιουργώντας δικαιολογημένα την  έντονη ανησυχία και φόβο στο λαό του νομού.  Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Παλαμάς, η καταστροφή είναι βιβλική!

Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, η Δήμοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθεί η ζωή και η περιουσία του λαού.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας να κινητοποιήσει όλο τον μηχανισμό της, κάθε μέσο που έχει και πρέπει να βρει, ώστε να σωθούν οι άνθρωποι στις περιοχές που ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός. Η αποψίλωση των υπηρεσιών της περιφέρειας, το μειωμένο προσωπικό και τα λίγα μέσα είναι αποτέλεσμα της δικής της πολιτικής και όλων των κυβερνήσεων που βλέπουν την προστασία του λαού ως κόστος.

Με ευθύνη των Δήμων να αποφασιστεί ποια χωριά πρέπει να εκκενωθούν, δεν είναι υπόθεση των κατοίκων η εκκένωση. Να εξασφαλίσει χώρους και μέσα μεταφοράς ώστε οργανωμένα και με ασφάλεια να μετακινηθούν οι κάτοικοι. Να μη θρηνήσουμε θύματα!

Ήδη ο νομός μετράει χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών που έχουν καλυφθεί από το νερό σε όλες τις αγροτικές περιοχές του νομού, σπίτια σε αρκετά χωριά όπως στον Παλαμά, στη Λεύκη, στο Καρποχώρι, στον Πρόδρομο, στο Γραμματικό, στον Άγιο Θεόδωρο, στην Καρδιτσομάγουλα, στην Κρανιά, στο Αγναντερό  αλλά και στη πόλη που έχουν πλημμυρίσει όπως και καταστήματα, δρόμοι και γέφυρες που έχουν κοπεί όπως ο δρόμος στη γέφυρα Αργύρη, εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι σε χώρους εργασίας,  ενώ ήδη ξεκινούν οι πρώτες εκκενώσεις χωριών.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που αφήνουν απροστάτευτο τον λαό, βάζοντας στο ζύγι του κόστους-οφέλους τις ζωές και τις περιουσίες του. Η ανυπαρξία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στη βάση ενός συνολικού σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης είναι η βασική αιτία της τραγικής κατάστασης που βιώνει σήμερα ο νομός της Καρδίτσας, όπως και άλλες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί ο Ιανός με όλες τις επιπτώσεις που είχε.

Παρά τις μεγαλοστομίες της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων για τα εκατοντάδες εκατ. ευρώ που δόθηκαν για έργα, η πραγματικότητα έρχεται να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Έργα μπαλώματα που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αντιπλημμυρική θωράκιση και αυτό επιβεβαιώνεται ήδη! Η συνέχεια είναι γνωστή, ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλο και όλοι μαζί στην «κλιματική αλλαγή» και στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Φταίει άραγε η «κλιματική αλλαγή» που δεν έχει γίνει καμία ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης και τελικά κανένα ουσιαστικό έργο;; Φταίει η κλιματική αλλαγή που δεν έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων;; Φταίει η κλιματική αλλαγή που με την πρώτη βροχή κόβεται το ορεινό οδικό δίκτυο και αποκλείονται χωριά;;

Ταυτόχρονα, κι ενώ εδώ και μέρες υπήρξε η πρόβλεψη από τους μετεωρολόγους για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα την περιοχή της Καρδίτσας,  αντί να παρθούν όλα τα έκτακτα μέτρα όπως ο καθαρισμός φρεατίων,  η όλη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού έμεινε στις προειδοποιήσεις για τις μετακινήσεις και στα γνωστά πλέον μηνύματα του “112” και της ατομικής ευθύνης. Καμία απολύτως προετοιμασία όλο το προηγούμενο διάστημα, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε αντίστοιχες καταστάσεις. Καμία προετοιμασία, όμως, ακόμα και αφού υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για την καταστροφή που έρχεται!

Τα ακάθαρτα φρεάτια και οι αποδέκτες όμβριων, το μη συντηρημένο σύστημα αγωγών όμβριων καθώς και τα αντλιοστάσια, τα ακάθαρτα κανάλια και ποτάμια στην ύπαιθρο, οι κακοτεχνίες και τα μισοτελειωμένα έργα είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Αυτή είναι η κανονικότητά την οποία βιώνει ο λαός συχνά-πυκνά, είναι  η πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος. Είναι η επιτελική ανικανότητα του αστικού κράτους να προστατέψει τη λαϊκή περιουσία ενώ ταυτόχρονα είναι ικανότατο και επιτελικότατο να πλειστηριάζει λαϊκές κατοικίες, να τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, να  στηρίζει εν τέλη τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων με κερδοφόρα έργα οδικών αξόνων,  «πράσινης ανάπτυξης» κτλ

Καλούμε το λαό της Καρδίτσας να καταδικάσει αυτή την πολιτική που τον αφήνει απροστάτευτο μπροστά στις πλημμύρες, τους σεισμούς και τις πυρκαγιές. Να μην δώσει συγχωροχάρτι στην Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους που φέρουν την απόλυτη ευθύνη για την τραγική κατάσταση που βιώνει ξανά!

Το «φτάνει πια» και η συσσωρευμένη αγανάκτηση να μετουσιωθεί σε οργανωμένο αγώνα και διεκδίκηση για πραγματική προστασία και θωράκιση από κάθε φυσικό φαινόμενο.  Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

 

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Καρδίτσας: Μην κυκλοφορείτε! Η πόλη και τα χωριά έχουν πολλά βρόχινα νερά!
Επόμενο άρθρο Κλειστός ο δρόμος Δυτικής Αργιθέας – Μουζακίου στη θέση Γέφυρα του Αργύρη