Ειδήσεις

Η τοπική μας Εκκλησία εόρτασε και ετίμησε την ιερά μνήμη του αγίου και ενδόξου οσιομάρτυρος Δαμιανού του εκ Μυριχόβου


Την Δευτέρα 14η του μηνός Φεβρουαρίου 2022, η τοπική μας Εκκλησία εόρτασε και ετίμησε την ιερά μνήμη του αγίου και ενδόξου οσιομάρτυρος Δαμιανού του εκ Μυριχόβου (σημερινή ονομασία Αγία Τριάς). Ο Άγιος συγκαταλέγεται στη χορεία των Οκτώ Τοπικών μας Αγίων, φέρεται ως κτήτωρ της Ιεράς Μονής Παναγίας «Πελεκητής» και έχει αφιερωθεί σε Αυτόν ο Ραδιοφωνικός Σταθμός 92,50 της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Οι λατρευτικές Συνάξεις προς τιμήν του Αγίου πραγματοποιήθηκαν στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου στη γενέτειρά Του Τ.Κ. Αγίας Τριάδος καθώς και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης, διότι λόγω των καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατόν η πρόσβαση στην Ιερά Μονή Παναγίας «Πελεκητής».

Ως εκ τούτου, στη γενέτειρά Του το εσπέρας της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου και την επομένη, η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το εσπέρας της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου, της ακολουθίας του Εσπερινού προέστηο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Ιερά Μονή Παναγίας «Πελεκητής» ενώ ανήμερα της ιεράς μνήμης του Οσιομάρτυρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Ο Άγιος Δαμιανός. Εγεννήθη στο Μυρίχοβο (σημερινή Αγία Τριάδα) το 1510. Στην μονή Φιλοθέου του αγίου Όρους ενεδύθη το αγγελικόν σχήμα. Εκήρυξε στα μέρη της Θεσσαλίας (Λάρισα, Κίσσαβο, Άγραφα). Κατηγορήθη ως λαοπλάνος και απατεών, εδιώχθη και τέλος συνελήφθη και οδηγήθη στην αγχόνη και από εκεί στην πυρά. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1568 οι δήμιοι εσκόρπισαν την στάχτη του στον Πηνειό ποταμό.

 

Προηγούμενο άρθρο Άλκηστη Κολοκύθα: Καρδίτσα μια απέραντη βρώμικη παραγκούπολη
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας