Ειδήσεις

Ιερά Αγρυπνία επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα


 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτην Τρίτη 23 Μαΐου 2023, προεξήρχε της ιεράς Αγρυπνίας επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε. ότι το κατά Ιωάννην ιερό Ευαγγέλιο, διασώζει έναν δυναμικό διάλογο του Ιησού Χριστού με τους Γραμματείς και Φαρισαίους και με τους ανθρώπους της εποχής Του και επικεντρώθηκε σε τρία σημαντικά σημεία του ευαγγελικού αναγνώσματος.

Στο πρώτο σημείο ο Χριστός είπε: «Ἐγὼ φῶς εἰς τὸν κόσμον ἐλήλυθα, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς ἐμὲ ἐν τῇ σκοτίᾳ μὴ μείνῃ» και με τον λόγο Του αυτόν γίνεται σαφές, ότι ο Χριστός έρχεται ως Φως ,που φωτίζει τους ανθρώπους και διώχνει το σκοτάδι από τις ψυχές τους. Αυτό σημαίνει, ότι όποιος θέλει να ζει στο Φως και όχι στο σκοτάδι, πρέπει να θέλει τον Χριστό στη ζωή του.

Στο δεύτερο σημείο ο Χριστός είπε: «ἠγάπησαν γὰρ τὴν δόξαν τῶν ἀνθρώπων μᾶλλον ἤπερ τὴν δόξαν τοῦ Θεοῦ». Εμείς οι άνθρωποι αγαπούμε την δόξα που απορρέει από τους ανθρώπους και συσχηματιζόμαστε μαζί τους, κάτι που είναι καλό και ωφέλιμο, όταν κριτήριο στη σχέση μας με τους ανθρώπους, είναι η παρουσία του Θεού. Όταν όμως επιδιώκουμε την εξουσία πάνω στους άλλους, αλλοιώνεται το φρόνημά μας και το κριτήριο της πνευματικής ζωής μας χάνεται, γιατί το φως για μας παύει να είναι ο Χριστός και γίνονται οι άνθρωποι και οι σχέσεις επιρροής και επιβολής που αναπτύσσουμε μαζί τους. Επιζητούμε έτσι την δόξα των ανθρώπων, με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή με ηθικές πτώσεις και απώλεια αξιών.

Στο τρίτο σημείο ο Χριστός είπε: «οὐ γὰρ ἦλθον ἵνα κρίνω τὸν κόσμον, ἀλλ’ ἵνα σώσω τὸν κόσμον», δηλώνοντας ότι δεν ήρθε να κρίνει τους ανθρώπους, αλλά να τους χαρίσει τη σωτηρία, με τον σταυρικό Του θάνατο και την Ανάστασή Του.

Η κρίση του Θεού υφίσταται στη ζωή μας, αλλά συντελείται από εμάς τους ίδιους, ως σχέση με τον Χριστό και την Εκκλησία Του ή ως έλλειψη αυτής της σχέσης .Κρινόμαστε από την στάση μας ενώπιον του Θεού, γιατί μπορεί να είναι στάση που οδηγεί στη σωτηρία ή στην πνευματική απώλεια.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι εμείς που ζούμε μέσα στην Εκκλησία και βιώνουμε τα μυστήρια της βασιλείας του Θεού, πρέπει να αποφασίσουμε να βιώσουμε την φωτιστική παρουσία του Χριστού στη ζωή μας, για να φωτίσει το πνευματικό μας σκοτάδι και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την σωτηρία μα

 

Προηγούμενο άρθρο Κινητήριος δύναμή η συνεργασία των ορεινών Δήμων Αργιθέας, Αγράφων, Λίμνης Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Μέτρα κατά του καπνίσματος στις παιδικές χαρές λαμβάνει η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας