Ειδήσεις

Ιερά Αγρυπνία επί τη ενάρξει του νέου εκκλησιαστικού έτους


   Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου, το εσπέρας της Τετάρτης 31 Αυγούστου 2022, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Κάιας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, προέστη της ιεράς Αγρυπνίας, επί τη ενάρξει του νέου εκκλησιαστικού έτους, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρδίτσης.

Στο σύντομο κήρυγμά του ο Αιδεσιμολογιώτατος ανέφερε:

”Ο Χριστός, ο Υιός και Λόγος τού Θεού, ως εξουσιάζων τον χρόνο, ως προάναρχος Βασιλεύς των αιώνων, που σαρκώθηκε, για να οδηγήσει τα πάντα εις Εαυτόν και να συναθροίσει Ιουδαίους και Εθνικούς σε μία Εκκλησία, ζητούσε να ανακεφαλαιώσει εν Εαυτώ τον αισθητό κόσμο και τον γραπτό Νόμο.

Κι ενώ η φύση ετοιμάζεται να διατρέξει ένα νέο κύκλο εποχών, εορτάζουμε εμείς οι Χριστιανοί το γεγονός, κατά το οποίο ο Χριστός εισήλθε στη Συναγωγή και ανοίγοντας το βιβλίο του Ησαΐα διάβασε το χωρίο, στο οποίο ο Προφήτης ομιλεί επ᾿ ονόματι του Σωτήρος· Πνεύμα Κυρίου είναι και μένει σε μένα, διότι με αυτό με έχρισε ο Κύριος ως άνθρωπο, και με έστειλε να κηρύξω στους πτωχούς το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας· να θεραπεύσω αυτούς που η καρδία τους έχει συντριβεί από το βάρος της αμαρτίας, να κηρύξω στους υποδουλωμένους στην αμαρτία την άφεση και να χαρίσω ανάβλεψη σε εκείνους που έχουν τυφλωμένο τον νου από τον σκοτισμό των παθών. Με έστειλε να απολύσω και να στείλω ελευθέρους από κάθε ενοχή εκείνους που είχαν συντριβεί από την αμαρτία. Με έστειλε να κηρύξω την έναρξη της νέας περιόδου, η οποία είναι αρεστή στον Θεό, διότι κατ΄ αυτήν πραγματοποιείται από τον Μεσσία η περί της σωτηρίας των ανθρώπων βουλή Του.

Εν συνεχεία, τόνισε ο Κύριος στους παρισταμένους την εκπλώρωση της προφητείας την ημέρα εκείνη, εννοώντας ότι Αυτός είναι ο Μεσσίας που ήρθε στον κόσμο, κεχρισμένος, να εκπληρώσει την θεία Του αποστολή και να κάνει όσα αναφέρει επιγραμματικά ο Προφήτης αθόρυβα, χωρίς κραυγές και εξωτερικές επιδείξεις απευθυνόμενος σε όλα τα έθνη, διότι ο Χριστός ήλθε να σώσει όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο τους Ιουδαίους.

Έτσι, λοιπόν, όλες οι χριστιανικές Εκκλησίες, συναθροισμένες ἐπὶ τὸ αὐτό, αναπέμπουν την 1η του Σεπτέμβρη δοξολογία προς τον ένα τρισυπόστατο Θεό, που διαμένει στην αιώνια μακαριότητα, διακρατώντας τα πάντα στη ζωή στέλνοντας άφθονες τις ευλογίες Του κάθε εποχή στα δημιουργήματά Του. Ο ίδιος ὁ Χριστός ανοίγει τις θύρες του νέου έτους προσκαλώντας  μας να τον ακολουθήσομε, για να γίνομε μέτοχοι της αιώνιου μακαριότητας.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης για την ημέρα αυτή της Ινδίκτου γράφει στον Συναξαριστή του· Πρέπει να ηξεύρωμεν, αδελφοί, ότι η του Θεού αγία Εκκλησία εορτάζει σήμερον την Ινδικτιώνα, δια τρία αίτια.

Πρώτον, επειδή και αυτή είναι αρχή του χρόνου.

Δεύτερον, επειδή ο Κύριος πραγματοποίησε την πρώτη Του διδασκαλία στη συναγωγή της ιδιαιτέρας πατρίδας Του, της Ναζαρέτ, μετά την παραμονή Του στην έρημο, αρχίζοντας έτσι την δημόσια δράση Του.

Και τρίτη αιτία, δια την οποίαν η Εκκλησία του Χρι-στού κάμνει σήμερον ενθύμησιν της Ινδίκτου, και εορτά-ζει την αρχήν του νέου χρόνου· ήγουν, ίνα δια μέσου της υμνωδίας και ικεσίας, οπού προσφέρομεν εις τον Θεόν εν τη εορτή ταύτη, γένη ο Θεός ίλεως εις ημάς, και ευλογήση τον νέον χρόνον, και χαρίση τούτον εις ημάς ευτυχή και γεμάτον από όλα τα σωματικά αγαθά. Και ίνα φωτίση τας διανοίας μας, εις το να περάσωμεν όλον τον χρόνον καθαρώς και με αγαθήν συνείδησιν, και εις το να ευαρεστήσωμεν τω Θεώ, με την φύλαξιν των εντολών του. Και ούτω να τύχωμεν των εν Ουρανοίς αιωνίων αγαθών.

Όλα αυτά ας τα λάβουμε υπόψιν, αδελφοί μου, για ένα νέο ξεκίνημα. Ένα ξεκίνημα όπου η ζωή μας να είναι ευάρεστη στον Κύριο, να είναι ζωή της Χάριτος, ζωή του Χριστού, ζωή του Αγίου Πνεύματος”.

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το διευρυμένο ολοήμερο σχολείο, Νηπιαγωγεία-Δημοτικά
Επόμενο άρθρο Τηλεδιάσκεψη με τους διευθυντές σχολικών μονάδων και τις προϊσταμένες νηπιαγωγείων